Publicat: 22 Martie, 2012 - 10:24
Share

Astăzi, sărbătorin Ziua Mondială a Apei. Cu această ocazie,  o garnitură de metrou de pe linia M3 va circula cu mesaje legate de importanța resurselor de apă. Mesajele au fost inscripționate de către artiști grafferi.

Este o acțiune inedită organizată de Apa Nova București în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Metrorex și Centrul de Informare ONU care marchează în acest fel mesajul zilei  prin artă urbană dedicată bucureștenilor.

Metroul a fost vopsit de grafferi din toată țara. 

Opt artiști grafferi din mai multe orașe ale țării s-au strâns pentru a-și pune la bătaie spray-urile și vopselurile pentru un mesaj comun de Ziua Internațională a Apei.

O garnitură de 6 vagoane care circulă pe linia M3 Preciziei – Anghel Saligny a fost complet transformată în noaptea dintre 21 și 22 martie într-un manifest urban dedicat resurselor de apă fără de care viața nu ar mai exista.

Cultura alternativă în București prinde o nouă formă prin acțiunea organizată de Apa Nova care a oferit artiștilor grafferi pânză de exprimare în peisajul urban.

Fenomenul graffiti în București a fost mai puțin încurajat de concursuri de artă urbană până acum. Inițiativa din noaptea trecută reprezintă o dovadă de încredere în cultura alternativă.

“Convertirea spațiului public în manifest urban marchează o nouă etapă în relația dintre bucureșteni și orașul lor. O scenă din peisajul urban, cu care suntem obișnuiți și pe care riscăm să nu o mai observăm, se transformă, prinde viață și colorează o experiență cotidană. Este o acțiune inedită pentru Apa Nova, dar care vine să reîntărească apropierea față de orașul pe care îl deservește.” a declarat Bruno Roche, Director General Apa Nova București.  

Graffiti-ul reprezintă o formă de comunicare și de exprimare a artei urbane în spațiul public. Metrorex a răspuns prompt propunerii Apa Nova și au organizat această acțiune împreună pentru a transmite bucureștenilor un mesaj inedit despre importanța apei.În spațiul metroului bucureștean au avut loc numeroase inițiative de artă urbană, de la lecturi în public la diferite alte proiecte culturale sau petreceri underground. Devenit unul din cele mai nonconformiste spații ale Bucureștiului și valorizat prin acțiuni deosebite, orașul de sub oraș reprezintă un spațiu viu, o scenă deschisă a exprimării și a emoțiilor urbane“ a declarat Gheorghe Udriște, Director General al Metrorex.

Primăria Municipiului Bucureşti a susţinut realizarea acestui proiect convinsă fiind că mesajul privind importanţa apei, transmis prin intermediul artei urbane, va ajunge în acest mod la cât mai mulţi bucureşteni.

Ziua Mondială a Apei 2012, aduce în prim plan problema secetei sub mesajul: ”Siguranța apei și a hranei!”  Seceta este considerată în acest moment dezastrul natural care a făcut cele mai multe victime, în ultimul secol.

Mesajele lansate de Națiunile Unite în acest an atrag atenția asupra faptului  că accesul la apă înseamnă accesul la hrană, iar accesul la apă de bună calitate înseamnă o hrană de mai bună calitate.  Totodată se menţionează faptul că se consumă foarte multă apă pentru a produce hrana noastră zi de zi, de exemplu este nevoie de 1.500 de litri de apă pentru a produce 1 kilogram de grâu. În același fel, este nevoie de 15.000 litri de apă pentru un kilogram de carne de vită.

Dieta la nivel mondial s-a schimbat. Se estimează o creștere în consumul de carne de la 37 kilograme / persoană înregistrată în perioada 1999 – 2001 la 52 de kilograme în 2050. Acest lucru va duce la creșterea producției agricole pentru hrănirea animalelor și la o amprentă de apă sporită.

Lipsa apei și seceta afectează toate continentele și mai mult de 40% din populația lumii.

Aproximativ 30% din totalul alimentelor produse, adică 1,3 miliarde de tone, sunt risipite sau aruncate, pe an. În țările emergente, cantități importante de alimente se strică pe drumul de la fermieri către piețele de alimente pentru că nu există condiții corecte de transport și depozitare.