Publicat: 15 Noiembrie, 2015 - 20:30
Share

Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit duminică, la Solonețu Nou „Ziua Independenței Poloniei” , eveniment ce a fost marcat printr-o serie de manifestări religioase și artistice.  Au fost prezenți consulul Polonei la București, Beata Golębiewska, membrii ai comunităților de polonezi din Bucovina, preoții decanatului de Bucovina și nu în ultimul rând, președintele Uniunii Polonezilor din România,deputatul  Ghervazen Longher.
,,Ziua Independenței  Poloniei ,,este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni. În această zi este comemorată  independența Poloniei redobândită în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia. 
Procesul de restaurare a independenței Poloniei a fost treptat; data aleasă este una în care Józef Piłsudski a preluat controlul Poloniei. Ziua Independenței a fost constituită în 1937 și a fost sărbătorită numai de două ori înaintea celui de-al doilea război mondial. În timpul Republicii Populare Polone sărbătoarea națională a fost mutată pe 22 iulie, când a fost enunțat manifestul PKWN (Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego – Comitetul Polonez de Eliberare Națională). În 1989 Ziua Independenței a fost mutată înapoi pe 11 noiembrie. Data de 11 noiembrie reprezintă momentul în care Polonia a reapărut pe hărțile lumii ca stat independent.
Pentru a marca această zi, Uniunea Polonezilor din România a organizat astăzi, diferite manifestări, ce au debutat  la ora 11.00, cu Sfânta Liturghie la biserica romano-catolică din Solonețu Nou prezidată de preoți din Decanul de Bucovina.
Slujba prezidată de părintele Stanislav, parohul Bisericii a fost una de mulțumire eroilor polonezi care au luptat  pentru Independența Poloniei  . De asemenea, s-a ținut un moment de rugăciune pentru toate victimele de la Colectiv din București dar și cele în urma atentatelor de la Paris. Parohul Stanislav a accentuat că victimele de la Paris ,,au murit nevinovate și că  extremismul este un act de lașitate împotriva împotriva umanității,,.
După ceremonia religioasă toți participanții s-au îndreptat către  Dom Polski unde membrii ansamblului „Sołonczanka” au susținut un program artistic ce a inclus  cântece patriotice și versuri dedicate acestei sărbători, atât de importante pentru polonezii din întreaga lume. Înainte de a începe evenimentul de la Dom Polski a fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele atentatelor din Paris și a accidentului de la Clubul  ,,Colectiv,, din Capitală.
 Consulul Poloniei la București ,Beata Golębiewska a înmânat diplome din partea Ambasadei Poloniei  pentru rezultate foarte bune la olimpiada de limbă maternă desfășurate atât în România cât și în Polonia  Balac Monica-Colegiul Petru rareș ,Suceava, Drozdec Miroslava și Revai Agnesca ,eleve la Colegiul ,,Alexandru cel Bun,, din Gura Humorului.

Autor: Cristina Scorțariu