Publicat: 10 Mai, 2016 - 17:49
Share

Comisia parlamentară privind statutul deputaților și senatorilor a decis marți, că Valeriu Zgonea își pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților automat după ce a pierdut sprijinul politic al grupului care l-a propus în funcție. Decizia a fost luată cu  cinci voturi pentru și unul împotrivă.

„În ce îl privește pe domnul Zgonea, e relativ simplu, pentru că în statut, adică în Legea 96, care e lege organică, figurează la articolul 32 în mod clar la retragerea sprijinului politic pierderea automată a postului pe care l-a obținut prin sprijin politic. Am luat decizia cu un singur vot împotrivă, al PNL, care încearcă să folosească o chichiță avocățească, să spună că retragerea sprijinului politic e mai puțin decât excluderea, deci să punem în discuție că nu e retragere, e o chichiță, excludere e mai mult decât atât și eliberarea acestei poziții, oricare dintre ele din Biroul permanent, obținută prin sprijin politic se pierde automat. Nu se votează nimic și se informează plenul după ce Birourile permanente reunite, pentru că se folosesc instrumentele Camerelor reunite, pot să constate că s-au respectat condițiile despre care am vorbit la articolul 32, alineatul 3”, a explicat președintele Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu-Duvăz.

El a precizat că punctul de vedere al comisiei se duce la Birourile permanente reunite, acestea vor constata dacă s-a respectat articolul 32 și anume retragerea sprijinului politic și automat Valeriu Zgonea rămâne fără funcție, iar această constatare se prezintă plenului.

De asemenea, Duvăz a spus că nu mai este necesară modificarea Regulamentului Camerei pentru a fi revocat Zgonea.