Publicat: 13 August, 2012 - 15:45
Share

Miercuri, 15 August 2012, Ziua Marinei Române este sarbatorită pentru cel de-al treilea an consecutiv şi la Timişoara, pe malul Begăi - primul canal navigabil din România construit între anii 1728 şi 1760.


La 280 de ani de la prima cursa a unui vapor pe Bega pana la Pancevo,Primaria Municipilui Timisoara, echipa D'Arc si partenerii sai pregatesc pe malul Begai, in zona vaporului D'Arc, pentru cel de-al treilea an, un program "marinaresc", menit sa marcheze aceasta sarbatoare.
Ziua Marinei la Timisoara isi deschide oficial portile la ora 10.00, cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare si muzica militara a Brigazii 18 Infanterie Banat. Vom asista in cadrul acestui moment, la: prezentarea Onorului, salutarea Drapelului de lupta, intonarea imnului de stat al Romaniei, dezvelirea unei placute comemorative dedicate
aniversarii a 280 de ani de la prima cursa a unui vapor pe Bega, pana la Pancevo, lasarea la apa a ancorei de flori, in memoria eroilor marinari, concert sustinut de Fanfara Garnizoanei Timisoara.
Garda de Onoare prezenta la Ziua Marinei de la Timisoara este compusa din militarii cunoscuti drept Scorpionii Galbeni, cei care au reprezentant Romania in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Kosovo.
Placuta comemorativa din acest an, precum si cele montate in anii 2010 (cand aniversam 150 de ani de la atestarea documentara a portului Timisoara) si 2011 (aniversare 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega) au fost realizate de catre artistele Manuala Marchis si Nadia Stojici.
Programul continua cu lansarea la apa a navomodelelor participante la concursuri nationale si internationale, piese de valoare ale Clubului Sportiv Municipal - sectia navomodelism, echipa de seniori a Clubului Sportiv Municipal avand multe titluri castigate la campionatele nationale si internationale.
Multe dintre navomodele le vom putea admira si in expozitia ce va fi deschisa publicului inca de dimineata, precum si expozitia de carti postale din vasta colectie a lui Octavian Lescu.
In premiera la Ziua Marinei de la Timisoara, vom putea admira intr-o expozitie machete de tehnica militara din colectia Garnizoanei Timisoara.
Aventura marinareasca va continua cu o parada a ambarcatiunilor existente pe Bega, la care vor participa si caiacistii Ovidiu
Moise, Bogdan Florescu, Imi Ttacaks, Ciprian Matei, participanti la cateva editii ale Turneului International Danubian, pe traseul romanesc, (respectiv de la Silistra pana la varsarea in Marea Neagra). Acest turneu este cel mai lung turneu anual international de caiac, canoe si canotaj din lume organizat pe Dunare, in lungime de aproximativ 2516 km pornind de la
Ingolstadt, Germania si incheindu-se, de doar cativa ani la Sfantu Gheorghe, Romania.
Cei interesati de istoria Portului Timisoara, vor putea consulta cartea "Navigatie pe Bega. Secvente istorice", o lucrare semnata de Marlen Negrescu si Dan Pura. Dictionarele Marinaresti sunt pregatite de catre organizatori si asteapta sa fie rasfoite pentru a deslusi tainele maritime.