Publicat: 2 Februarie, 2018 - 16:43
Share

USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Liderul USR Dan Barna a invocat declaraţiile acestuia referitoare la faptul că autorităţile de la Bruxelles ar condiţiona finanţările europene pentru România de respectarea statului de drept.

"Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, îndepărtează iar România de Uniunea Europeană, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar", scrie liderul USR, Dan Barna, vineri, pe Facebook.

Barna susţine că este vorba de "un nou atac la companiile multinaţionale care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă".

"De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE. Ba mai mult, la întâlnirea de săptămâna aceasta cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, Meleşcanu a dat de înţeles că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi", menţionează Dan Barna.

El subliniază că, potrivit art. 11 alin.1 din Constituţie, statul român "se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte".

"De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene. Pierderea acestor fonduri şi poziţionarea împotriva Uniunii Europene, aceasta este calea cea mai sigură de a condamna România la subdezvoltare şi izolare, o întoarcere abruptă la sărăcia anilor '90", mai adaugă liderul USR.
 

Tag-uri Nume: