Publicat: 17 Mai, 2012 - 17:37
Share


USL va susţine modificarea proiectului legii electorale astfel încât minorităţilor care sunt "semnificative" într-un judeţ, adică reprezintă 6% din populaţie, să le revină un mandat în Parlament, în acel judeţ, dacă reprezentanţii nu câştigă unul în alegeri, a declarat, Joi, premierul Victor Ponta.

El a spus că USL va fi dispusă să susţină o astfel de modificare dacă aceasta va fi susţinută şi de PDL şi UDMR.
 
Potrivit afirmaţiilor sale, această prevedere ar urma să se aplice în judeţele unde minorităţile naţionale reprezintă 6 la sută din populaţie, Ponta subliniind că în judeţele Harghita şi Covasna minoritatea care se va încadra în aceste prevederi va fi cea română.

Ponta a arătat că în colegiile unde niciun reprezentant al respectivei minorităţi nu a obţinut niciun mandat în urma rezultatului votului, va fi atribuit un mandat candidatului care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Preşedintele PSD a menţionat că această prevedere va fi aplicată fie că va fi vorba despre un candidat al unui "partid românesc" din Harghita şi Covasna, pentru asigurarea reprezentării comunităţii româneşti, fie că va fi vorba despre un candidat al minorităţii maghiare în alte judeţe decât Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.