Publicat: 15 Octombrie, 2018 - 12:33
Share

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că s-a adoptat, în ședința de Guvern, OUG pentru corelarea legilor justiției, proaspăt intrate în vigoare. Ministrul Justiției a prezentat schematic și principalele modificări arătând că acestea au ținut cont de opiniile Comisiei de la Veneția, dar și de criticile CSM.

”Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele 3 legi ale justiției. Pentru corelarea unora dintre prevederile celor 3 legi, pentru preluarea unora dintre observațiile Comieiei de la Veneția, pentru preluarea unora dintre criticile CSM, Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea legilor justiției.

Vreau să fac o prealabilă precizare: eu nu am mers la Comisia de Veneția de 2 ori pentru a negocia, cum am auzit în spațiul public, soluțiile din OUG, nu am mers pentru a lua aprobare pentru aceste soluții și nu am mers la Comisia de la Veneția pe cont propriu, fără a mă consulta înainte cu decidenții din țară.

Vă prezint pe scurt principalele modificări aduse prin OUG:

"Se mărește vechimea pentru cei în magistratură, pentru cei care vor dovedi funcția de procuror general ÎCCJ, prim-adjunctul, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, care va fi durata de vechime minimă de 15 ani. Deci de la 8 ani la 15 ani ", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

"La nivelul Ministerului Justiției, când se fac acele interviuri pentru a se proune președintelui candidaturile la nivel de rang înalt, Comisia a spus să dăm dovadă de mai multă transparență. Am preluat de la CSM respectivele interviu și susțineri de proiecte manageriale și vor fi transmise în direct, vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine e interesat", a precizat Toader.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM.

"Astăzi când vorbim, detașările de procurori, inclusiv în funcții de conducere, se realizează de către Secția de procurori, când e vorba de parchete de pe lângă Curtea de Apel, de la judecătorii. Detașarea, delagarea o dispune procurorul general al României. S-a vorbit de separarea carierelor între procurori și judecători, ca să decidă Secția procurori CSM în privința carierei procurorilor, iar secția judecători a CSM să decidă la CSM", a completat Toader.

La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri. "Am eliminat posibiltatea revocării procurorului din structura DNA, DIICOT de către procurorul șef în prezenta avertismentului, cea mai mică sancțiune. Viitorii procurori care vor funcționa la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție vor beneficia de procurori detașați în condițiile legii", a spus Toader.

O altă prevedere a OUG este cea potrivit căreia ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară.

"Comisia de la Veneția a reținut faptul că cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM nu au drept de vot în plenul CSM. Și ne scrie Comisia de la Veneția cât de important e ca aceștia să aibă drept de vot. Înțeleg acum că dezinformarea e cauza. Constituția spune că reprezentanții societății civile participă la plenul CSM, cu drept de vot. E adevărat că în lege nu scria explicit că au drept de vot, dar cei doi reprezentanți ai CSM întotdeauna au participat la plen și au avut drept de vot. Dar ca să fie limpede reprezentanții societății civile participă cu drept de vot la lucrările plenului CSM, astfel cum scrie în Constituție. Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă sunt săvârșirite abateri disciplinare de procurori. Numai de procurori, subliniez. Prin raportare la 132 din Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Autoritatea ar fi pur declarativă, dacă nu ai avea și un instrument juridic", a precizat ministrul Justiției.

O altă modificare se referă la revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. "Faptul că membrii CSM pot fi revocați din funcție, dacă citez „pierd încrederea celor care i-au ales”. Ori încrederea e factor de natură subiectivă care nu poate fi cuantificat și atunci același lucru în care eu am încredere, altul să nu aibă încredere. Această abordare subiectivă nu trebuie să se reflecte în statutul unui membru al CSM. E recomandarea Comisiei de la Veneția. Am eliminat-o și am preluat elemente procedurale primite de la reprezentanți ai CSM", a completat Toader.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce pruvește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019. "Pentru a ține echilibrul între dorința unora de a se pensiona la 20 de ani în profesia de magistrat, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Venetia, s-a adoptat soluția amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se așează sistemul", a declarat ministrul.

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției.

Tag-uri Nume: