Publicat: 19 Noiembrie, 2020 - 14:00
Share

Cele mai mari succese ale cinematografiei palestiniene din ultimul an, inclusiv propunerea la Premiile Oscar, vor putea fi văzute la a treia ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România, care va avea loc în perioada 26-30 noiembrie, exclusiv online.

Timp de cinci zile, publicul din România va putea să vadă opt filme palestiniene: două lungmetraje de ficţiune, două documentare şi patru scurtmetraje, toate prezentate şi premiate la prestigioase festivaluri de film din întreaga lume. Unele filme vor fi însoţite şi de sesiuni Q/A live cu actori, regizori sau alţi reprezentanţi ai cinematografiei palestiniene.

"Cultura palestiniană are o continuitate milenară, iar cum filmul este unul dintre cele mai apreciate forme ca limbaj artistic, demersul nostru trebuie să continue chiar şi în contextul acestei perioade atipice. Pentru prima dată ne mutăm online, dar oferim publicului un program plin de conţinut de calitate pentru că Festivalul Filmului Palestinian mizează pe o selecţie solidă cu filme de referinţă, premiate la festivaluri internaţionale, filme care se vor vedea în premieră în România. FFP este un festival care nu se adresează doar comunităţii palestiniene sau arabe, festivalul îşi propune să atragă un public interesat atât de arta filmului, cât şi de cultura palestiniană, dar şi un public interesat de o realitate socio-culturală extrem de puţin cunoscută. Şi credem că filmul ne poate apropia. Şi ne poate ajuta să ne cunoaştem mai bine.", a declarat Ionuţ Trandafirescu, fondatorul şi directorul Festivalului Filmului Palestinian şi preşedintele Centrului Cultural Palestinian Mahmoud Darwish.

De la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Veneţia, care s-a desfăşurat fizic, vine "Gaza Mon Amour" (2020), propunerea Palestinei la Premiile Oscar la categoria "film internaţional". Filmul este o poveste de dragoste - un pescar de 60 de ani face o pasiune pentru o croitoreasă dintr-o piaţă din Gaza unde îşi vinde peştele. Este, în acelaşi timp, şi o declaraţie de dragoste pentru Gaza pe care o fac regizorii filmului, fraţii Arab şi Tarzan Nasser, doi dintre cei mai importanţi cineaşti palestinieni ai momentului.

Premiat la Festivalul de Film de la Cairo pentru cel mai bun scenariu, "Between Heaven and Earth" ("Între cer şi pământ", 2020) este un alt succes internaţional al cinematografiei palestiniene din ultimul an. Realizat de apreciata cineastă Najwa Najjar, filmul urmăreşte un cuplu din Teritoriile Palestiniene care e pe punctul să divorţeze, însă lucrurile sunt date peste cap când bărbatul află, la tribunal, secrete şocante din trecutul tatălui său.

De la cunoscutul Festival Visions du Reel de la Nyon vine ambiţiosul documentar "An Unusual Summer" ("O vară neobişnuită", 2020), de Kamal Aljafari, selectat, de asemenea, la Viennale şi Sevilla. După un act de vandalism, tatăl palestinian al regizorului decide să instaleze o cameră de supraveghere pentru a înregistra întâmplările care au loc în faţa casei sale.

În "Ibrahim: A Fate to Define" ("Ibrahim: O soartă nedecisă", 2019), un documentar provocator şi personal, regizoarea Lina Al Abed caută urmele tatălui său palestinian dispărut: un bărbat de familie aparent obişnuit care a fost de fapt un membru secret al unei facţiuni militante şi care a dispărut când ea era doar un copil. Documentarul a fost prezent la festivalurile Toronto IFF, CPH:DOX, Amsterdam, Munchen şi El Gouna.

Programul FFP cuprinde şi patru scurtmetraje, grupate într-un calup: "Bethlehem 2001" ("Betleem 2001", 2020), selectat la Locarno, "Him and I" ("El şi cu mine", 2017), ambele de Ibrahim Handal - una din tinerele voci ale cinematografiei palestiniene -, "Maradona's Legs" ("Picioarele lui Maradona", 2019), de Firas Khoury, şi "The Present" ("Prezentul", 2020), câştigătorul Premiului Publicului la Festivalul Clermont-Ferrand, de Farah Nabulsi.

Biletele, abonamentele şi vizionarea online pe platforma Eventbook, unde filmele vor fi disponibile pe întreg parcursul celor cinci zile de festival.

Informaţii complete şi program pot fi găsite pe www.palestinianfilmfestival.org sau pe pagina de Facebook: www.fb.com/festivalulfilmuluipalestinian.

Link-ul evenimentului de Facebook: https://www.facebook.com/events/701556540480106/

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti, FFP îşi propune să ofere şansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizaţie non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura şi valorile culturii palestiniene în spaţiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi şi îşi propune să crească interesul publicului român pentru moştenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente şi activităţi.