Publicat: 11 Iunie, 2014 - 11:21
Share

Trei administratori de firme au fost retinuti, marti, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Pitesti, dupa ce au prejudiciat bugetul de stat cu peste 6 milioane de euro, prin faptul ca n-au trecut in contabilitate mai multe venituri, dar au inregistrat cheltuieli fictive.

Anchetatorii ii acuza pe Ciprian-Bogdan Buruntia, Alexandru Dumitrescu si Ionut Sapca de evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani.

Potrivit ordonantei de retinere, in 2011, cei trei barbati au constituit un grup infractional organizat, iar prin intermediul a cinci societati au savarsit "fapte grave de evaziune fiscala", prejudiciind statul cu 26.959.953 lei, ceea ce reprezinta aproape 6,2 milioane de euro.

"Inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan a actionat de pe palierul cu numarul unu al grupului infractional organizat, fiind cel care coordona intreaga activitate, acesta fiind cel care stabilea termenii de contractare a marfurilor din spatiul intracomunitar, dispunea deplasarea autotrenurilor apartinand SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL sau inchiriate de aceasta societate la locurile de achizitie, coordonand in acest fel transporturile in Bulgaria, in anumite puncte de incarcare unde se aproviziona zahar, ulei si fier si ulterior, dupa patrunderea in spatiul romanesc si dupa inlocuirea documentelor de transport emise de firmele bulgaresti, cu documente emise de societati comerciale inregistrate in Romania (prin intermediul inculpatilor Sapca Ionut si Dumitrescu Alexandru) si indicarea locurilor de descarcare finala a marfurilor cu provenienta astfel modificata", arata DNA.

Buruntia era si cel care dispunea plata marfurilor prin transferuri bancare.

Anchetatorii sustin ca acesta, in calitate de administrator al unei firme, a ascuns si disimulat adevarata natura a provenientei sumei de 1.962.824 lei si 6.393 euro, care erau obtinuta din evaziune fiscala. Astfel, din conturile societatii, Buruntia a pus la dispozitia sa, a lui Ionut Sapca si a altor persoane, aceste sume, in lipsa unui titlu legal de creanta.

"Inculpatul Dumitrescu Alexandru a actionat de pe palierul cu numarul doi al grupului infractional organizat, fiind cel care a infiintat si preluat societati comerciale, folosite si coordonate de catre inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, acesta din urma fiind cel care se ocupa de intreaga activitate comerciala a acestora", mai precizeaza DNA.

Astfel, el s-a ocupat de infiintarea de societati comerciale, dar si de inlocuirea documentelor de transport, prin contactarea soferilor care efectuau transporturile, stabilirea locurilor de intalnire dupa trecerea frontierei, in zona Turnu Magurele, unde venea singur sau insotit de Buruntia si inlocuiau documentele de transport internationale cu documente interne.

Tribunalul Arges va decide marti daca va emite un mandat de arestare preventiva pe numele celor trei barbati.

In acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, mai precizeaza procurorii anticoruptie.