Publicat: 25 Martie, 2012 - 18:32
Share
Congo este locul unde democratii ii trimiteau, inaintea alegerilor din 2004, pe pesedisti

Președintele Traian Băsescu a declarat că deputatul Mihail Boldea, cercetat pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro, a fost localizat. Declarația a fost făcută înaintea plăcării sale la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară.

Prezentăm principalele declarații de presă ale președintelui:
"Este o problemă extrem de importantă cazul Boldea. Nu am să intru în niciun fel de detalii, este perfect localizat, în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere. NU vrem să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru care a plecat legal să fie protejat de riscurile arestării de alte state. Obiectivul este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române".

"La summit vor participa 56 de delegaţii. Va participa şi Herman Van Rompuy, domnul Barosso, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară, preşedintele Barack Obama, domnul Medvedev şi mulţi alţi conducători de stat. Vor fi analizate progresele fiecărui stat participant de la summitul din 2010. Fiecare stat participant va prezenta măsurile intreprinse în aceşti doi ani."

"Ameninţările Coreei de Nord în regiune sunt o realitate. Precum şi ameninţările Iranului, nu neapărat prin atacul cu arme nucleare ci prin dezvoltarea segmentului. Un alt factor important este lipsa consensului la nivel mondial privind raportul de neproliferare a armelor nucleare. Un alt element este nerealizarea intrării in vigoare a interzicerii totale a testării armelor nucleare."

"Pe suprafaţa a 25 de state se află câteva mii de tone de reziduuri radioactive care pot fi folosite la crearea de armament nuclear. Acestea sunt gestionate de firme particulare şi creşte riscul ca aceste materiale să ajungă pe mâna teroriştilor. Un alt punct important de discuţie este centrala Fukushima".

"Trebuie sporită încrederea oamenilor în energia nucleară - acest lucru nu poate fi recâştigat decât statele în procesul de comunicare cu populaţiile lor informează în legătură cu nivelul de securitate al instalaţiilor nucleare. Atâta timp cât marele dezastru nuclear a fost declanşat de Cernobîl am zis că e vorba de tehnologie dar uite că a mai venit dezastrul de la Fukushima."

"Un alt obiectiv al summitul este găsirea abordării vizând terorismul nuclear. Trebuie să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare să nu ajungă pe mâna teroriştilor. Trebuie oprit şi trasnferul ilicit de materiale nucleare, nu numai între terorişti ci şi între state."

"România face parte din cele 32 de state care deţine tehnologia întregului ciclu nuclear, de la extragere până la stocarea reziduurilor. Pentru noi este extrem de important acest summit."

Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa în perioada 26 – 27 Martie a.c., la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud – coreean, preşedintele Lee Myung-bak. La Summit, vor fi reprezentate peste 50 de state şi 4 organizaţii internaţionale, respectiv ONU, AIEA, UE şi INTERPOL.
 
Summitul de la Seul va prilejui evaluarea progreselor globale în eforturile de consolidare a securităţii nucleare în scopul dezvoltării capacităţii statelor de a preveni şi combate terorismul nuclear.
 
În cadrul sesiunilor de lucru, liderii de stat şi de guvern vor dezbate măsurile de cooperare necesare pentru întărirea condiţiilor de securizare a materialelor nucleare în vederea împiedicării accesului grupărilor neautorizate la aceste materiale şi la informaţia privind utilizarea lor.
 
Lucrările Summitului vor fi împărţite în trei sesiuni de lucru dedicate evaluării progreselor înregistrate după prima ediţie a Summitului privind Securitatea Nucleară (Washington, 2010), examinării politicilor naţionale în materie şi convenirii asupra unei agende de cooperare internaţională, respectiv abordării legăturii dintre securitatea nucleară şi siguranţa nucleară, ca urmare a accidentului produs în 2011 la centrala nucleară de la Fukushima.