Publicat: 3 Mai, 2012 - 12:30
Share

 E.ON Moldova Distribuţie se confruntă, în ultima perioadă, cu o creştere semnificativă a numărului de avarii în sistemul de distribuţie a energiei electrice cauzate de firmele ce execută lucrări de construcţii. Nerespectarea normelor tehnice specifice poate duce, pe lângă întreruperea alimentării cu energie electrică la consumatori,  şi la accidentarea muncitorilor sau a persoanelor aflate în apropierea zonei de execuţie a intervenţiilor.

De la începutul acestui an au avut loc câteva sute de incidente cauzate de firme ce execută lucrări în apropierea reţelelor de energie electrică. O parte a acestor întreruperi au avut impact major, fiind afectată distribuţia energiei electrice la unităţi medicale, de învăţământ, instituţii publice, transportul în comun, instalaţiile de semaforizare, agenţi economici şi nu în ultimul rând la consumatorii casnici. Astfel, în municipiile reşedinţă de judeţ au fost înregistrate 223 de asemenea incidente: 123 în Iaşi, 27 în Botoşani, 25 în Piatra Neamţ, 24 în Bacău, 13 în Suceava şi 11 în Vaslui.

Remedierea acestor avarii a implicat alocarea de resurse umane şi materiale importante, resurse ce în mod normal ar fi fost utilizate pentru modernizarea reţelelor. Valoarea lucrărilor de reparaţii a fost de peste 260 000 lei, iar o cantitate de energie de aproximativ 36 000 KWh nu a fost livrată consumatorilor.