Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00

Cetățeanul român – unul dintre cei mai săraci și mai furați cetățeni ai Uniunii Europene – îi plătește salariul celui mai bogat magistrat al Uniunii Europene.

Apoi, îl pensionează anticipat, cu 10-15 ani înainte de a ieși el însuși la pensie, și îl plătește cu și mai mulți bani decât îl plătea în perioada activă. 

Aceasta este, în rezumat, relația financiară dintre contribuabilii României și reprezentanții celei de-a treia puteri în stat a României.

Și acesta este, pe scurt, mecanismul de funcționare a celebrei pensii speciale din magistratură. 

O pensie care, în termeni efectivi, este de aproape 30 de ori mai mare decât pensia medie din sistemul public de pensii. 

Și o pensie în contul căreia, în ultimii 10 ani, cetățenii români au virat o sumă de bani cu care s-ar fi putut construi clădirile a peste 100 de tribunale! 

RISE Project nu a reușit să găsească nici o altă țară din Uniunea Europeană în care pensia oferită magistraților să presupună mai multe beneficii decât cea care le este oferită judecătorilor și procurorilor din România.

Această țară nu poate fi găsită nici într-un raport publicat recent de Comisia Europeană, referitor la pensiile speciale care se plăteau, la nivelul anilor 2017-2018, în statele UE.

Raportul respectiv spulberă mitul care se bucură de o foarte mare trecere în România, legat de o presupusă practică uniformă în Europa, în privința instituirii pensiilor speciale în magistratură.

Potrivit analizei lui, numărul țărilor comunitare în care magistrații nu primesc pensii speciale este mai mare decât numărul țărilor în care magistrații primesc pensii speciale.

Deși legea din care emană beneficiile acestei pensii speciale se află, în momentul de față, în dezbatere publică, în vederea unor modificări promovate de Ministerul Justiție, niciunul dintre principalele elemente care îi asigură exotismul european nu este pus în discuție.

Propriu-zis, guvernul PNL, care, la începutul anului, a jucat comedia eliminării pensiei speciale din magistratură, știut fiind faptul că această eliminare era imposibilă, nu face nimic notabil în direcția micșorării beneficiilor ei, deși, pe această linie, nu există niciun fel de jurisprudență potrivnică din partea Curții Constituționale.

Găsiți, în articolul de mai jos:

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 19:29
Sentința, din păcate, nu e definitivă...

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a fost condamnat vineri, 27 noimebrie, la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata. Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 19:20
Condamnata la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in celebrul dosar privind cumpararea de drepturi litigioase si supraevaluarea terenurilor ce urmau sa fie retrocedate.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 19:09
Și să-i plătească despăgubiri

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este obligat sa o reintegreze in functia de sef sectie clinica ATI II pe Adriana Nica, potrivit unei deciziii date de Tribunalul Bucuresti.

Instanta a decis ca unitatea medicala sa-i plateasca despagubiri egale cu diferenta dintre salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, incepand cu data de 15.06.2020 si pana la reintegrarea efectiva. Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 18:57
Au fost extinse cercetările în dosarul lui Onea și Negulescu

Judecători de la mai mule instanţe din judeţul Prahova au fost audiaţi la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în dosarele deschise ca urmare a plângerilor depuse de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi de fiul acestuia, Vlad Cosma, fost deputat PSD, împotriva unor procurori sau foşti procurori din DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 13:34

În completarea comunicatelor nr. 812/VIII/3 și 816/VIII/3, ambele din 26 noiembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 13:30

Vă facem cunoscut că începând de azi, 26 noiembrie 2020, Direcția Națională Anticorupție are pagină oficială și pe o rețea de socializare la care vă puteți abona și pe care vor fi postate comunicatele de presă precum și alte anunțuri de interes public.
Totodată, pe site-ul instituției, www.pna.ro, în dreapta sus, a fost postată o scurtătură către pagină.

Aveți mai jos link-ul către pagina oficială a Direcției Naționale Anticorupție.

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 10:56

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanţi ai mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de spălare a banilor şi de constituire a unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018-2020.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 18:00
Pentru contracte fictive de prestări serivcii

Virginia Uzun, directorul suspendat al Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, a fost condamnată definitiv, miercuri, de către Curtea de Apel Constanţa la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce anterior, la instanţa de fond, fusese achitată, conform minutei publicate pe portal.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 15:24

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea referitoare la modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 14:44

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 13 ianuarie, discutarea sesizării USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

USR a anunţat, în septembrie, că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 14:23

7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește în momentul de față au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea. 

Curtea Constituțională a acceptat, în urmă cu zece ani, suprimarea acestora; și există chiar și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă.

Așadar, pentru a elimina majoritatea pensiilor speciale, așa cum s-a angajat în fața electoratului, Partidul Național Liberal nu trebuia decât să se inspire după legea lui Boc de acum zece ani. Ar fi fost o soluție care – dată fiind precedenta ei validare de către CCR – nu avea cum să nu treacă, o dată în plus, de filtrul judecătorilor constituționali.   

Liberalii au ales însă să scrie un text de lege original, pus în pagină de actualul ministru de finanțe, Florin Cîțu.

Acesta a fost adoptat de Parlament în ianuarie și respins de Curtea Constituțională, patru luni mai târziu, pentru vicii de formă. 

În loc să remedieze respectivele vicii și să mai voteze încă o dată legea, PNL s-a comportat ca și cum actul normativ ar fi fost respins pe fond și l-a abandonat definitiv. 

Mai apoi – în iunie – a îmbrățișat o altă soluție legislativă: un proiect de supraimpozitare a pensiilor speciale. 

Proiectul supraimpozitării așteaptă, mâine, o decizie de validare sau de invalidare din partea CCR, după ce a fost contestat de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului. 

Acest al doilea proiect – aflat pe masa Curții Constituționale – este însă departe de a elimina sistemul pensiilor speciale. Dimpotrivă, le menține în vigoare, sub alibiul că cele mai flagrante inegalități pe care le presupune ar fi înlăturate prin supraimpozitare.

În realitate, proiectul doar ajustează, cu puțin, pensiile mari și foarte mari și „retrogradează” pensiile din categoria celor enorme în categoria celor foarte mari. 

În consecință, marea majoritate a pensiilor speciale – de „doar” trei, patru sau cinci ori mai mari decât pensia medie din România – vor continua să fie plătite, la aproape aceeași valoare ca și până acum. 

Trăgând linie, Partidul Național Liberal a lansat o temă de campanie, a exploatat-o, până la saturație, dar nu a rezolvat nimic în legătură cu acest subiect.

La nivelul percepției publice, a reușit chiar contrariul:

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 13:33

APEL

pentru

aducerea în ţară a profesorului Marius Balo

 

Semnatari:

Leontin Horațiu Iuhas, Julie Combes, Marius Oprea, Eugen Iordăchescu
-

Emil Constantinescu, Liana Goța, Dinu Zamfirescu, Gabriel Andreescu, Vasile Gogea, Gavril Dejeu, Stelian Manea, Cornel Jurju, Gabriel Cojocaru, Teodor Lazăr,
Adrian Gog, Mariana Berinde

 

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 12:44

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea liberalilor referitoare la modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au declarat surse din CCR.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 10:10

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie atrag atenţia asupra incalificabilei atitudini a Ministrului Justiţiei cu privire la situaţia "legilor justiţiei" şi a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din instanţele judecătoreşti şi parchete | Revista Forumul Judecătorilor (forumuljudecatorilor.ro)

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 18:00

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat, marţi, că în lunile septembrie şi octombrie au fost condamnaţi definitiv 60 de inculpaţi în dosare de corupţie, printre aceştia numărându-se şi un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 17:18

 Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securității a lui traian Băsescu. Acesta a spus în fața instanței că și-a turnat colegii la Securitate fiind constrâns de Regulamentul disciplinei militare. Grupul de Investigații Politice publică motivarea instanței, care a desființat argumentele invocate de fostul președinte.

„Băsescu, care între 2004 și 2014 a fost comandantul suprem al Armatei, a susținut în procesul cu CNSAS că toți militarii erau informatori ai Securității și își turnau colegii înainte de decembrie 89.

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 19:00

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a fost condamnată vineri la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care este acuzată că, alături de soțul său, tot medic, a primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, pentru a-i promova examenele. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Iași și este definitivă. Carmen Dorobăț este în prim-plan de la debutul pandemiei de COVID-19 în România, intrând zilnic la posturile de televiziune pentru a vorbi despre situația cazurilor de coronavirus.

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 18:50
Pentru a le intari capacitatea de a furniza serviciile conexe ale justitiei în procesul digitalizării

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 20 noiembrie, legea prin care lista utilizatorilor retelelor Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a fost completata cu doi utilizatori noi - Uniunea Nationala a Barourilor si Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
Actul normativ vizeaza completarea anexelor nr. 1 si 2 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 17:00

Tribunalul Iași a decis, joi, că decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași a fost nelegală. Judecătorii au anulat, parțial, hotărârea din 4 noiembrie prin care autoritățile județene stabileau ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online, decizia nefiind definitivă. Demersul în instanță a fost inițiat de Asociația Școlilor Particulare.

Joi, 19 Noiembrie, 2020 - 19:00

Ofiţeri ai Poliţiei Judiciare din cadrul DNA au ridicat mai multe documente de la Economat SRL şi de la Primăria Sectorului 5, a precizat un comunicat de presă.

Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 00:00
La aniversarea unui sfert de veac a Uniunii Notarilor Publici

 De Ziua Notarului, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România marchează tranziția de la notariatul Modern la notariatul Digital

În fiecare an din ultimii 25, pe 17 noiembrie, se sărbătorește Ziua Notarului Român. Este un  eveniment care marchează prezența semnificativă în societate a unei instituții care a reușit să țină pasul cu timpul și cu schimbările din societate. Cu acest prilej președintele Dumitru Viorel Mănescu a acordat Agenției AMOS News un amplu interviu în care sunt marcate etapele transformărilor care au făcut din clasicul notariat de stat o instituție racordată la exigențele societății digitale.

 Ați făcut parte din nucleul de profesioniști care în 1995 a luat inițiativa schimbării, a transformării notariatului de stat în notariat public ca profesie independentă. Bănuiesc că nu a fost simplu ca după o jumătate de secol de exercițiu la limita subordonării totale față de factorul politic să se obțină un nou statut, pe măsura schimbărilor produse în societate după Revoluție. Care au fost principalele obstacole pe care a trebuit să le depășiți și cum s-a produs transferul spre noul model de organizare?

 

        În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru posibilitatea acordată de a transmite câteva gânduri și mulțumiri atât publicului larg, cât și notarilor publici, în acest moment aniversar, la care sărbătorim 25 de ani de la înființarea notariatului public modern.

        Data de 17 noiembrie 1995 marchează în timp momentul aplicării efective a dispozițiilor Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, intrate în vigoare încă din luna mai a anului 1995, prin începerea activității notarilor publici, care au optat, după apariția legii, pentru continuarea profesiei deținute anterior și anume aceea de notar de stat, în cadrul acestei forme moderne de organizare, în acord cu procesul mai larg de modernizare a țării, accelerat prin evenimentele care au avut loc în anul 1989.

     Elaborarea acestui act normativ a avut în vedere atât tradiția notariatului public, care a funcționat anterior în Bucovina și Transilvania, dar și necesitatea de a rezolva inconvenientele practice ale organizării profesiei sub forma notariatelor de stat care în aceea perioadă de efervescență juridică și legislativă nu mai putea ține pasul cu realitățile sociale. Mă refer aici la o creștere exponențială a numărului de tranzacții imobiliare și mobiliare generate de legile de reconstituire și constituire a dreptului de proprietate, dar și de legislația în materia privatizării fostelor societăți cu capital de stat.

Elaborarea acestui act normativ de o importanță deosebită atât pentru activitatea noastră, cât și pentru cetățeanul care apela la serviciile noastre,  a fost rezultatul unui efort colectiv al unor oameni deosebiți, care s-au implicat activ animați de intenția definirii profesiei pe baze noi, moderne, în acord cu contextul european, în mare majoritate notari , dar și alți specialiști ai dreptului sau personalități ale vieții publice.

     Procesul de elaborare a legii de organizare a profesiei avut o evoluție destul de îndelungată și de sinuoasă, sub influența unor factori diverși, inclusiv politici și a început încă din anul 1990 când, în calitate de notar – șef al Notariatului de Stat al Sectorului 3 București,  în urma unor discuții cu alți colegi notari legate de necesitatea identificării unor soluții  în scopul degrevării activității notariatelor de stat și creșterii gradului de confort a cetățeanului care apela la serviciile noastre , am propus Ministerului Justiției reînființarea notariatului public, datat 8 mai 1990 și înregistrat la Ministerul Justiției. Cred ca ne amintim cu toții , contemporani cu acea perioadă, despre aglomerările de pe holurile notariatelor de stat, dar și de nemulțumirile cetățenilor datorate faptului ca erau nevoiți să aștepte foarte mult timp pentru încheierea unui act sau proceduri notariale, aspecte reflectate de foarte multe ori în presa vremii.

Luni, 16 Noiembrie, 2020 - 10:45
17 noiembrie 1995 – 17 noiembrie 2020

De la notariatul de stat la notariatul modern digital, profesia de notar public s-a poziționat constant în avanpostul profesiilor liberale, având un înalt grad de responsabilitate și implicare socială și economică. 

Intrarea în vigoare a Legii notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995 a pus bazele practicii  notariale moderne în serviciul cetățenilor, al comunității și al  statului, în societatea liberă și democratică la a cărei consolidare notarii publici participă zilnic prin activitățile profesionale pe care le desfășoară.

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 - 15:36

Comisia pentru cetatenie si azil propune presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, respingerea cererii de azil politic inaintata de fostul deputat PSD Cristian Rizea, aflat in procedura de extradare si retinut deoarece fusese dat in urmarire internationala, in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 22:14

Tribunalul Bucuresti a admis in parte, joi seara, 12 noiembrie, cererea chirurgului Mircea Beuran care solicita sa fie repus in drepturi dupa ce a fost demis din functia de sef al Sectiei clinice de Chirurgie generala III din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti. Medicul a fost demis din aceasta functie dupa ce o femeie a luat foc pe masa de operatie de la Spitalul Floreasca.

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 16:45

Curtea Constituţională a amânat, pentru a doua oară, dezbaterea sesizărilor PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Noul termen este 18 noiembrie.

Cu privire la cauzele înscrise în lista de şedinţă de astăzi, 11 noiembrie 2020, Curtea Constituţională a dispus amânarea acestora pentru data de 18 noiembrie 2020, a transmis instituția printr-un comunicat.

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 13:35

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 18 noiembrie, dezbaterea sesizărilor PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
COMUNICAT DE PRESĂ cu privire la cauzele înscrise în lista de şedinţă de astăzi, 11 noiembrie 2020, Curtea Constituţională a dispus amânarea acestora pentru data de 18 noiembrie 2020.
 

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 10:06

La data de 10.11.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Piteşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 16:45

Curtea de Apel Craiova a respins, marţi, cererea craioveanului Petru Becheru privind strămutarea dosarului în care acesta a contestat validarea mandatului de primar al Craiovei obţinut de Olguţa Vasilescu în urma alegerilor din 27 septembrie, dosar care s-a judecat la Tribunalul Dolj.

Decizia instanţei este definitivă.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 12:03
Acuzați de ANAF de evaziune fiscală în formă continuată

Tribunalul Bucureşti a decis marţi achitarea lui Gregor Aufhauser, directorul general al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG), care administrează Hotelul Marriott, şi a directorului financiar al societăţii, Kathrin Brettschneider pentru acuzația de evaziune fiscală în formă continuată.

Judecătorii au achitat şi Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, acuzată tot de evaziune fiscală, apreciind ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Subscribe to Justitie