Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00

Un nou volum cu Andrei Mladin. Și un text, firește mult mai scurt, despre cum a apărut Andrei Mladin și cum a devenit George Arion autor de romane polițiste și de spionaj. Nu știu pe care dintre texte să-l recomand mai întâi, o voi face cu amândouă, pe rând.

Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00

Rezumat. Prezentul Dicţionar are scopul ca în discuțiile cu persoanele ”anomale sexual”, și despre acestea, să se folosească terminologia corectă și decentă, pe care ele o înţeleg, o folosesc şi pe care o preferă. Pentru aceasta este strict necesar să cunoaștem sensul și conținutul noțiunilor specifice prin care se caracterizează anomaliile sexuale și persoanele afectate de acestea, care sunt tot mai multe, ca număr de persoane, ca anomalii, ca diversitate și complexitate. Acesta este și scopul acestui mic dicționar.

 

Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00

Ioana Silistraru predă sociologia la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București (după activitatea anterioară la Universitatea din Sibiu), scrie la diferite reviste, iar în 2019 și-a luat doctoratul cu o teză care a fost transformată mai apoi în cartea de față. Cel mai bine explică ea însăși despre ce este vorba:

Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 00:00

„Până acum câțiva ani, nu m-am gândit niciodată să-mi scriu memoriile. Pentru ce? Pentru cine? Astăzi, când toți așteaptă nerăbdători tabloidele cu așa-zisele vedete de două parale care n-au împlinit nici 40 de ani, dar își povestesc amorurile fără jenă pe bani grei și își scriu memoriile, care se vând ca pâinea caldă (și nu mă refer numai la societatea românească), noi, cei ce suntem o minoritate, cei ce nu procedăm astfel, îndrăznesc să spun că trăim aproape terorizați de lumea publicității și a imaginii.

Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 13:08

"Felii", cu Ofelia Popii şi "LIVE", regia Bobi Pricop se văd în acest weekend în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

FNT 30 / FNT ALTFEL - online, TVR, on-air

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 11:09

De Ziua Naţională a României, Teatrul Naţional din Timişoara se deschide virtual publicului cu unul din cele mai aplaudate spectacole: un semn de speranţă, un gest profund asumat în viaţa comunităţii.

Marţi, 1 Decembrie, de la ora 18.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României, spectacolul "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale va fi transmis prin live stream în direct din Sala Mare, pe site-ul instituţiei, pe canalul YouTube şi pe pagina de Facebook a Teatrului Naţioanl din Timişoara.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 10:23

Vineri27 noiembrie 2020, vă invităm să participați alături de noi la Noaptea Cercetătorilor, ediție desfășurată anul acesta online pe pagina de facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”!

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 00:00

9 secole de arhitectură în 666 imagini

Editura Meronia a publicat un nou album superb alcătuit de arhitecta Cristina Țurlea, autoare a altor trei cărți importante în domeniu

(„Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi BNR” – volum nominalizat la Anuala de arhitectură 2011-, „Centrul istoric financiar-ban­car al Bucureştilor”, toate apărute la Editura Cadmos și parțial Editura Meronia).

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 05:04
Prima bibliotecă din țară dotată cu un pachetomat de împrumutat cărți

Biblioteca județeană “George Barițiu” din Brașov va fi prima bibliotecă din țara  noastră dotată cu un pachetomat de împrumutat cărți. Și ca atare, COVIDUL trebuie ocolit și învins și în acest domeniu.Unde nu pot fi prezenți alături mai mulți oameni, să citească, să studieze cărțile dorite în sălile unei biblioteci. Care, oricum, sunt închise în această perioadă.Este o soluție la modă în occident, care vine în sprijinul cititorilor, ce nu prea au  ce face în carantină, și nu numai. Să citească dom’le! Cărți. Nu numai tâmpeniile de pe ecrane.

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 00:00

Volumul cuprinde șase nuvele („specie din păcate neglijată azi la noi, ca și în Franța sau Germania!, de scriitori și editori”, spune autorul): „Un act gratuit”, „Subiect banal”, „În apărarea dictaturii”, „Beachboy”, „Romanță neagră într-o țară roșie” și „Simetrii”. Teme diferite, dar pe care Breban le-a mai avut în vedere în alte scrieri ale sale – ratarea sau falsa ratare, erotismul, seducția, relația maestru-ucenic. Cele mai multe sunt un fel de confesiuni.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 19:00

Papa Francisc a făcut apel miercuri la mai multe acţiuni pentru demnitatea fiecărei femei, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor marcată pe 25 noiembrie, relatează EFE.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 17:52
Simpozionul Granturilor Academiei Române

Academia Română organizează în perioada 26-27 noiembrie 2020 prima manifestare dedicată prezentării proiectelor finanțate prin Granturile Academiei Române. Sesiunea din acest an vizează Subprogramul „Științe Umaniste“, inițiat cu scopul de a susține financiar cercetarea în domeniile umaniste, beneficiare până acum ale unor linii de finanțare precare la nivel național.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 13:44

Muzeul Naţional al Bucovinei lansează o nouă provocare pentru vizitatorii săi virtuali, şi nu numai, invitând elevii la proiectul educaţional - MUZEUL NAŢIONAL AL BUCOVINEI... de poveste!

De data aceasta, copii şi adolescenţi, de la preşcolari, până la cei aflaţi în pragul bacalaureatului, sunt provocaţi la creativitate, în scris, creând poveşti despre muzeu.

"Dragi prieteni ai muzeului, ne apropiem cu paşi repezi de luna cadourilor, a poveştilor, a lucrurilor frumoase, aşa că ne-am gândit la o nouă propunere, de suflet pentru noi, provocatoare la creativitate pentru voi!

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 13:23

Asociația Qolony - Colonia pentru artă și știință, în parteneriat cu Institutul Francez din România, organizează vineri 27 noiembrie, ora 19:00, evenimentul online "Când arta întâlnește știința". Webinarul va fi transmis live pe pagina facebook a asociației: https://www.facebook.com/qolony.eu

 

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 13:00

Urmare a sesizărilor primite din partea operatorilor culturali și a artiștilor plastici cu privire la metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA, Ministerul Culturii anunță că va forma un grup de lucru pentru modificarea și completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 12:52

Zilele culturii române la Berlin”, inițiat de Fundația Constantin Silvestri și KunstRaumNiculescu-Berlin, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania, este organizat sub forma unui festival care are loc în preajma Zilei Naționale a României, în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie 2020. Festivalul marchează și aniversarea a 100 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români (1920), astăzi numită Uniunea Compozitorilor din România.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 10:24

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 24 noiembrie 2020, la cea de-a 37-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 09:34

Ediţia cu numărul 27 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România, care a avut loc în perioada 16 - 22 noiembrie pe baza unui concept original, exclusiv online, s-a încheiat duminică, la capătul unui adevărat maraton de evenimente, concursuri şi prezentări de noi apariţii editoriale.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 00:00

 ...și cum să fie oprită următoarea

Înainte de să ajungă jurnalistă, Debora Meckenzie a lucrat în cercetare biomedicală. Apoi, în ultimii 30 de ani, a scris numeroase articole despre bolile emergente, în toate aflându-se în linia întâi. În 2010, a obținut premiul pentru informare a publicului, acordat de Societatea Americană de Microbiologie. Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut, firește, în acest an al izbucnirii pandemiei. Până la cartea aceasta, nimeni nu a adunat laolaltă cunoștințele acumulate despre Covid – 19.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 14:43

Dincolo de originea limbii române, latina este un mijloc de orientare în viață pentru orice intelectual european şi de aceea îmi este foarte greu să înțeleg, cum vor putea fi înțelese și apărate rădăcinile dacă nu se mai face latină și nici istorie. Deși unii părinți pragmatici aplaudă gestul, gândindu-se la supraîncărcarea copiilor lor, eu nu văd cum o oră de latină pe săptămână ar putea tulbura echilibrul școlii. Nu este vorba de învățarea unei limbi așa de complexe într-un singur an!

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:00

Povestea ingenioasă și ilustrațiile minunate ale lui Torben Kuhlmann vor cuceri imaginaţia cititorilor – mai tineri sau mai vârstnici – cu isprăvile acestui neînfricat şoricel.

Sunt vremuri grele... pentru un şoricel. O nouă invenţie – capcana mecanică pentru şoareci – i-a făcut pe toţi semenii lui să fugă în America, tărâmul celor liberi. Dar cum vapoarele cu aburi sunt păzite de pisici, Atlanticul nu mai poate fi traversat în siguranţă. În cel mai întunecat ascunziș... singurul şoricel rămas are o idee senzaţională. Trebuie să înveţe să zboare!

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 14:43

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din România, organizat de Fundația Alexandrion, s-a desfășurat anul acesta într-un format nou care va permite unui public extins să vizioneze gala atât pe micul ecran, cât și online, în confortul și siguranța propriei locuințe. Evenimentul, care a fost prezentat de jurnalista Teodora Tompea, va putea fi vizionat pe postul B1 TV sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00 și, ulterior, și pe canalul de Facebook al Fundației Alexandrion.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 12:24

În seara zilei de 21 noiembrie 2020, managerul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, Silviu BORŞ, a primit în numele instituţiei Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri".

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 00:00

Dacă vreți să citiți o biografie romanțată „clasică”, scrisă aproape cu tot dichisul și regulile cunoscute, cumpărați acest al optulea titlu apărut în colecția „Biografii romanțate” a Editurii Polirom.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Subscribe to Cultura