Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

K.O. 

Se spune că în sport există adversarii de pe teren, cu care lupţi fată în faţă şi fel de fel de adversari Invizibili... Şi-au dat seama de aceasta şi cei care se ocupă de destinele sportului şi se luptă acum cu trei ministere (Finanţe, Invăţămînt şi Muncii), faţă în... faţă şi cu adversari invizibili ca anchilozarea şi birocraţia. Oare sînt oare mai puternici şi mai periculoşi?

Ziarul Libertatea din 30 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire

Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Cristea, fotbalist (n. 1983);

Anca-Daniela​ Boagiu, politician PDL, f. ministru al Transporturilor (n. 1968);

Călin Geambaşu, solist şi compozitor de muzică uşoară (n. 1976);

Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

O.K. 

Pe nici una din listele publicate cu prilejul liberalizării preţurilor, nu apare benzina. Intr-o discuţie la TV, guvernul ne-a declarat că preţul benzinei nu se va scumpi (pardon, liberaliza). Dar dacă benzina s-a volatilizat din liste şi ne aducem aminte şi că „verba volant", asigurarea nu-i oare cam... nesigură?

Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Acad. Bogdan Marinescu, medic și politician (n. 1944);

Carmen Firan, poet, prozator, jurnalist (n. 1958);

Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA 

Omenirea (românească) a trecut prin trei moduri de producţie:     exploatarea omului de către om, exploatarea omului de către stat şi — în prezent exploatarea statului de către om (cel întreprinzător!).

Remus şi Romulus, plecaţi de la Lupoaică, s-au întors la... locul lor, spăşiţi şi dorind să reconsidere sentimentele materne. Gurile rele spun că reîntoarcerea s-ar datora faptului că n-au găsit lapte la Alimentare...

Ziarul Libertatea din 28 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire

Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Alexandru N Dumitru, Director al Centrului de Cercetare în Telecomunicaţii a Institutului Politehnic din Iaşi (n. 1947);

Andrei Potlog, editor (n. 1970);

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 17:00

Incident grav în București. Un bărbat ar fi tras cu o armă asupra unui tramvai, sau cel puțin așa reiese din primele informații. Mai mulți martori au sunat speriați la 112, iar polițiștii au ajuns de urgență în zonă pentru cercetări. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Poliția nu a confirmat până acum că s-a tras cu o armă de foc.

Incidentul a avut loc în această dimineață, în sectorul 4 al Capitalei. Mai multe persoane au sunat la 112 și au anunțat că tramvaiul în care se află a fost lovit de un obiect ce pare să fi fost un glonț.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA

"Sînt întru-totul de acord cu tovarăşul Bîrlădeanu!" — a spus ieri, într-un acces de nostalgie după frumoasele şedinţe de la C.C., tovarăşul senator Karoly Kiraly!

O.K.

Incendiatorii de grajduri, şuri, silozuri, din bazele zootehnice sînt, după expresia domnului Cornelius Roşiianu (auzită duminică seara) "elementele de rea credinţă"! Fereşte-ne, Doamne, de buna credinţă a unora... Ce alternativă de guvernare propuneţi? AZI — Partidul Naţional Ţârănesc-creştin şi democrat

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Bogdan Severin Hojbota, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (n. 1954);

Constantin Buşe, istoric, director al revistei 'Euro-Atlantic Studies' (n. 1939);

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 16:39

Postul TVR 1 va transmite în direct ceremonia de la Arcul de Triumf prin care va fi marcată anul acesta Ziua Naţională, pe 1 decembrie, şi la care vor participa doar oficialităţi, iar în aceeaşi zi va difuza un documentar în premieră, concerte şi programe speciale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în acest an, de Ziua Naţională a României, ceremonia va fi una restrânsă, la care vor fi invitaţi ambasadori străini şi personal medical, fără participarea publicului şi fără paradă militară.

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 12:40

La un an de la lansarea campaniei #respectjurnaliștii, TUDOR Communication câștigă aurul la Romanian PR Award 2020, pentru categoria „Cea mai bună comunicare în sectorul public”. Juriul PR Award a apreciat unicitatea campaniei și plus valoarea pe care o aduce în rândul jurnaliștilor români, într-o perioadă complexă și dificilă precum actuala pandemie.

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA

Cît de plină de bun simţ, de profunzime şi de omenie această (pe nedrept ignorată) emisiune în limba germană a televiziunii române. Reflecţia e prilejuită de faptul că azi are loc exact opusul ei — emisiunea în limba maghiară — şi de amintirea dintr-o recentă vineri, a reflecţiei unei anume Hannelore Majka, stabilită în Germania: Sînt fericită că-mi amintesc cuvîntul lui Eminescu "dor"...

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Ilie, fotbalist (n. 1981);

Adrian-Nicolae Diaconu, deputat UNPR/ f. PPDD de Timiş (n. 1966);

Ana Maria Brânză, scrimeră (n. 1984);

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 09:46

Întrunit în şedinţa publică din data de 24.11.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare privind modul în care a fost reflectată în spaţiul audiovizual prima săptămână din campania electorală pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020. În perioada 06 - 12.11.2020, au difuzat emisiuni destinate campaniei electorale 17 posturi de televiziune şi 7 posturi de radio cu acoperire naţională.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 08:44

"Câştigă România!", concursul de cultură generală de la TVR 2, a primit la cea de-a 19-a ediţie a premiilor votate de publicul Revistei TVmania trofeul pentru "Cea mai bună emisiune concurs". Premiul pentru Cea mai bună emisiune de interviuri-portret a fost acordat emisiunii "Mic dejun cu un campion", tot de la TVR 2.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adriana Catrinel Badescu, grafician, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (n. 1955);

Alex Tocilescu, scriitor, jurnalist și muzician (n. 1977);

Alexandra Abrudan, violonistă (n. 1992);

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Top - model C.D.

La sfîrşitul anilor '70, o fotografie reluată de majoritatea revistelor occidentale de mare tiraj o surprindea pe soţia numărului 1 sovietic strivind-o cu privirea grea de ură pe prima doamnă a Franţei acelui moment. Corpolenţa dizgraţios revărsată din volănaşele unei ridicole rochiţe înflorate neputincioasă în faţa siluetei graţios conturate da eleganţa unui taior de recepţie.

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Alexandrina Cernov, filolog, membru de onoare al Academiei Române (n. 1943);

Aurelian Mihai, f. deputat neafiliat/ f.PPDD de Diaspora (n. 1975);

Béla Incze, f. deputat UDMR (n. 1942);

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 13:24

Pe zi ce trece se dezvăluie strategia pandemică a Guvernului: ca să nu fie acuzat că bagă toată țara în carantină, o face pe bucăți și bucățele. Sunt izolate sate, cătune, orășele și municipii până când harta se va înroși în toată țara. Iar atunci vor fi de vină organele locale, nu Orban și ai săi. Deocamdată Cupola Sanitară, deasupra căreia veghează ochiul de vultur prezidențial, este ocupată cu... strategia de vaccinare! Cu împărțirea  blănii ursului din pădure. Pentru că, pe cât de mult se vorbește despre el, vaccinul încă nu există, fizic. Există doar încercări ale mai multor firme care joacă potul cel mare, făcând o propagandă atât de convingătoare încât guvernele s-au și repezit să cumpere un produs despre care nu se știu prea multe lucruri. Iar ce se știe nu e prea încurajator, mai ales pentru  cei mai săraci: cum vor păstra - de pildă România - vaccinul de la Pfizer, care are nevoie să fie transportat și stocat la minus 70 de grade Celsius? Când nu dispui de nici o instalație de acest gen? Cât vor costa acestea, când ne va veni în rândul să primim rația promisă de Comisie? Deocamdată e treaba unui comitet din care nu face parte niciunul dintre liderii politici și sanitari. Preventiv @ Până una-alta, cuvântul de ordine este respectat: stăm ferm pe platou! Cel de 10.000 infectări zilnice. Ca să putem scruta mai bine viitorul. Se fac doar atâtea teste cât să confirme acest prag. Și ca să nu existe probleme, vânzarea testelor rapide în farmacii a fost interzisă, și rămân la liber doar testele din clinici particulare, unde ajung să coste până la 5 milioane. Bucata @ Președintele, optimist cum îl știm, ne face chiar promisiuni: dacă suntem cuminți și respectăm interdicțiile (oricât ar fi acestea de absurde) în două-trei săptămâni va începe să se vadă rezultatele. Adică exact în prag de alegeri parlamentare, când oamenii se vor putea buluci fără teamă la centrele de votare @ Atunci când sfidează prompterul, președintele o cam dă în bară. Din categoria „proști și/sau precauți”: Nelu Tătaru n-a fost prea inspirat când a „rumegat” idea cu vinovăția colectivă pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. Se cam știe cine face parte din categoria „rumegătoare”... @ Când nu face conferințe de presă cu jurnaliștii aleși pe sprânceană (dintre care unii, mai puțin inspirați, precum unul Tăpălagă, îi fac pocinoage) președintele se ocupă de treburile statului.  După ce a respins de două ori proiectul parlamentar de sărbătorire a Zilei Tratatului de la Trianon, l-a semnat de silă și i-a dat drumul să îl sărbătorească cine are chef (pesedeul, desigur!), că pe el nu îl mai interesează chestiunea. Mai ales că se pare că va avea nevoie de udemeriști ca de aer, ca să își poată pune în funcțiune guvernul de după alegeri @ Între timp economia lui Cîțu duduie, dar în sensul invers al celui perceput de Tăriceanu acum vreo 12 ani. Finanțele au pus în dezbatere publică o rectificare bugetară de 9,1% din PIB. După ce trece termenul, va fi adoptată, indiferent de părerea publicului. Mai ales că și președintele e mulțumit de cum merg treburile. În opinia sa, economia își „revine” (din moarte clinică?), doar că finanțele publice „au rămas puțin în urmă” @ Își revine și DNA-ul, cu reflexele de pe vremea Codruței. În plină campanie electorală atacă candidații. Nu-i lasă pentru după alegeri, pentru că ideea este să îi scoată din joc înainte. S-au pus zbirii procurori pe capul bietului Tudorache, căruia nu i-a ajuns eșecul  de la locale și avea nevoie de încă unul, la parlamentare. I s-a pus în cârcă harnicului primar din cel mai avut sector că ar trăi peste nevoile și posibilitățile sale. Păi cum, să trăiască el mai prost decât milionarii din sector? A avut însă grijă să își împartă „veniturile” cu fosta nevastă și cu actuala menajeră, dar procurorii nu s-au lăsat păcăliți. Au făcut propunere de reținere și instanța a fixat o cauțiune pe măsură: 1 milion euro! @ Vioiul ambasador american Adi Zuckermann are doar cuvinte de laudă pentru conducerea de la București și  o felicită călduros cu prilejul unei noi achiziții de rachete americane, că deși suntem „rupți în fund”, nu ezităm să ne înarmăm până în dinți, pentru a nu lăsa securitatea noastră doar pe mâna  NATO, mai ales că nu am apucat să achităm toată cotizația de protecție stabilită de Trump. Rachetele astea ne vor fi de folos, desigur, ca să doborâm sateliți-spioni de la Huawei, care ne-au infectat cu 5G-ul lor suspect @ Guvernul acordă o atenție deosebită diasporei, căreia îi pune la dispoziție nu mai puțin de 748 secții de votare, la care susținătorii dreptei iohanniste își vor putea demonstra devotamentul față de premierul încă neales și compania. Mai ales acum când Orbanul cel Bun (al nostru)  ține să se remarce și pe plan internațional, mustrându-i pe omonimul de la Budapesta și pe omologul de la Varșovia că nu respectă statul de drept. Iar ca să fie cât mai convingător se dă de exemplu pe sine și pe președintele său (AMBIDEXTRU)

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

• PREŞEDINTELE ILIESCU A REVENIT DE LA PARIS• PREMIERUL ROMAN LA MONTEVIDEO • MARGARET THATCHER A DEMISIONAT! • GEORGE BUSH ÎN ARABIA SAUDITĂ - DE "ZIUA RECUNOŞTINŢEI" • NUNŢIUL PAPAL BUKOWSKI A SOSIT LA BUCUREŞTI

EVRIKA

Ieri, în Parlament, preşedintele Liber-Schimbist, Ştefan Cazimir, a cerut, în versuri, schimbarea ministrului de interne pe motiv de lipsă de... virilitate. Se pare că şi demisia doamnei Thatcher se datorează aceloraşi motive, în cadrul unei ofensive a Internationalei Liber-Schimbiste.

 

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Cristian Ciocoiu, f. jucător de fotbal (n. 1975);

Cristian Sârghi, jucător de fotbal (n. 1986);

Dan Popescu, Contraamiral de flotilă (n. 1957);

Duminică, 22 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

PETRE ROMAN IN AMERICA LATINĂ

DI. Petre Roman, primul ministru al României, a plecat aseară intr-o vizită oficială în Columbia, Uruguay şi Argentina. Şeful executivului este însoţit de domnii Anton Vătăşescu, ministru de stat însărcinat cu activitatea industrială şi comercială, de consilieri şi experţi.

Duminică, 22 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Atena Simionescu, grafician, rector al Universitatii de Arte George Enescu,  membră a Uniunii Artiștilor Plastici (n. 1958);

Corneliu-Florin Buicu, deputat PSD de Mureş (n. 1970);

Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 22:54

Personalitatea de prim rang a Fox News, Bill O'Reilly, spune că rețelele de știri prin cablu vor „prăbuși” după ce președintele Donald Trump va părăsi funcția.

Într-un interviu acordat „America This Week” de la Sinclair Broadcasting, O'Reilly a spus că „se întâmplă ceva” deja la Fox News.

"NBC News, CNN și celelalte rețele se vor prăbuși aproape în totalitate", a spus O'Reilly după ce Trump a părăsit funcția și a început o administrație Joe Biden.

„Nu au nicio credibilitate”, a spus el, adăugând „toată lumea știa ... că încercau să-l distrugă pe Trump”.

Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Un scenariu

Joia trecută, mitinguri şi demonstraţii in citeva dintre marile centre urbane ale tării. Nemulţumirea - firească - generată de liberalizarea haotică a preţurilor, asociată cu mai vechi revendicări şi cu mai noi manevre de culise, a explodat sub forma unei cereri radicale: JOS GUVERNUL!
Un guvern de sacrificiu, după cum au recunoscut-o majoritatea liderilor opoziţiei, aflat în faţa unei opţiuni radicale, în perspectiva necesităţii trecerii la o economie de piaţă.

Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adriana Şchiopu, actriţă (n. 1954);

Constantin Tămagă, senator PSD de Argeș (n. 1948);

Doru Dumitrescu, realizator TVR (n. 1951);

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

LA ORDINEA ZILEI:

Un (nou) document aberant!

Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Alin Chibulcutean, fotbalist (n. 1978);

Cătălin-Daniel Fenechiu, deputat PNL/ f. PP-DD (n. 1969);

Christoph Klein, f. episcop al Bisericii Evanghelice C. A. (n. 1937);

Joi, 19 Noiembrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

UN SCAUN MULT PREA FIERBINTE!

Joi, 19 Noiembrie, 2020 - 00:00
 • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Árpád Pászkány, om de afaceri din Cluj-Napoca (n. 1971);

Acsinte Gaspar, f. ministru PDSR delegat pentru relația cu Parlamentul, f. judecător la Curtea Constituțională a României (n. 1937);

Subscribe to Mass Media