Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 14:52

"Creditele neperformante în anul viitor în opinia mea vor avea o creştere importantă.

Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 - 11:37

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că a semnat o plată externă în valoare de peste 12 milioane de euro, către Comisia Europeană, ceea ce reprezintă avansul pentru vaccinul anti-Covid.

Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”, arată Florin Cîțu într-un mesaj pe Facebook.

Primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea ajunge în România la finalul lunii decembrie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 16:47

Premierul Ludovic Orban a transmis, în cadrul consultărilor pe care le-a avut luni cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 18:00

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior.

La rectificarea aprobată luni a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 16:04

RTPR a asistat Banca de Export Import a României (Eximbank) S.A., în calitate de aranjor coordonator, precum și sindicatul de bănci format din Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., ING Bank NV Amsterdam Sucursala București, International Bank for Economic Co-operation, OTP Bank Romania S.A., Raiffeisen Bank Romania S.A.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 14:19

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri, a organizat vineri, 20 noiembrie 2020, cea de-a VIII-a Convenţie Naţională a CNIPMMR.

Reuniunea are loc o dată la patru ani și stabilește componența structurii de conducere a CNIPMMR. Astfel, pentru perioada 2020-2024, structura de conducere a CNIPMMR va fi următoarea:   

 

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 13:44

București, 23.11.2020 – CEC Bank continuă să raporteze rezultate solide în ciuda contextului economic actual. Astfel, după primele nouă luni ale anului, CEC Bank înregistrează un profit net de 274,2 milioane de lei.

Miercuri, 18 Noiembrie, 2020 - 19:36

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri proiectul de rectificare bugetară pentru dezbatere publică. Veniturile bugetului general consolidat se diminuează cu suma de 5.212,8 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează cu suma de 683,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 4.529,2 milioane lei, conform proiectului.

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 17:00

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a întreprins o acţiune de control într-un mall din Capitală, cu scopul de a verifica măsurile de prevenire şi limitare împotriva răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, a anunţat vineri instituţia.

Potrivit unui comunicat al ITM Bucureşti, acţiunea la care au participat joi peste 60 de inspectori de muncă a avut loc sub coordonarea inspectorului şef Constantin Bujor.

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 16:00

Portalul Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală va fi funcțional în weekend. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției care au mai spus că au reprogramat lucrările de mentenanță.

Portalul Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală(www.anaf.ro) va putea fi accesat în weekend-ul următor. Reprezentanții ANAF au anunțat că au luat decizia să reprogrameze lucrarea de mentenanță.

Perioada în care site-ul va fi suspendat va fi anunțată din timp.

Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 14:38

Reprezentanții Ministerului Economiei au anunțat că se dă startul plății ajutorului pentru IMM-uri. Este vorba despre Măsurile 1 și 2, microgranturi și granturi pentru capitalul de lucru. Primele plăți se vor face în această lună.

Ministerul Economiei a anunțat că încep plățile către agențiile de IMM-uri pentru Măsurile 1 şi 2, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru. De asemenea, ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că banii vor ajunge la beneficiar până la finalul lunii.

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 18:45

Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) estimează că ediția din acest an a Black Friday va înregistra o creștere medie a vânzărilor cu 20%, comparativ cu anul precedent, pe fondul creșterii generalizate a consumului în primele 9 luni și a migrării masive a clienților în online.

În acest sens, deși 2020 este cel mai complicat an din perspectivă socială, comerțul electronic a înregistrat o dezvoltare cât pentru doi ani, trend pe care magazinele membre ARMO îl anticipează atât de Black Friday, cât și de perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta.

Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 14:21

OTP Bank a acordat una dintre cele mai mari finanțări garantate prin Programul IMM Invest, în valoare de 8,9 milioane lei, către compania Rara Invest SRL, pentru susținerea investițiilor de dezvoltare ale operatorului logistic.

Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 14:15

După alegeri, urmează valul de procese. Statul s-ar putea trezi cu sute de reclamaţii din partea funcţionarilor publici, care ameninţă că vor merge în instanţă dacă vor fi concediaţi. Deja, doi preşedinţi de consilii judeţene au anunţat că vor reduce numărul de angajaţi, iar alţii ar putea prelua exemplul.

Reprezentanţii funcţionarilor publici spun că planurile de restructurare anunţate de consiliile judeţene sunt abuzive şi vor da statul în judecată.

Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 18:16

Ministerul Finanţelor va pregăti rectificarea bugetară care ar putea fi gata în a doua săptămână a lunii noiembrie, a anunţat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, adăugând că a primit nevoile de finanţare pentru fiecare ordonator de credite în parte.

Duminică, 1 Noiembrie, 2020 - 00:00
Curs valutar, devalorizare, revalorizare, depreciere, repreciere

Cursul valutar de schimb înseamnă „preţul” unei monede exprimat în altă monedă, adică „preţul” la care se schimbă moneda unei ţări cu moneda altei ţări. Cotarea este  denumirea specifică pentru a exprima stabilirea cursului valutar. Cotarea valutară constă în determinarea cursului (preţului) la care se fac tranzacţiile pe piaţa valutară şi rezultă din raportul cerere-ofertă dintre monede. Moneda naţională reprezintă însemnul monetar, banul (de metal sau hârtie), care are curs legal pe teritoriul unui stat, care este admis şi utilizat într-o ţară. Valuta reprezintă unitatea monetară a unui alt stat, respectiv totalitatea mijloacelor de plată exprimate în moneda altui stat, care pot fi folosite în plăţile (decontările) internaţionale. Valuta forte este valuta care este acceptată ca mijloc de plată de mai multe ţări. Devalorizarea înseamnă ieftinirea, oficială, stabilită de banca naţională/centrală, a monedei naţionale, faţă de o altă monedă. Revalorizarea este inversul devalorizării. Revalorizarea înseamnă scumpirea, oficială, stabilită de banca naţională/centrală, a monedei naţionale, faţă de o altă monedă. Operaţiunile valutare reprezintă încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi orice tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de plată sau prin orice alte modalităţi de plată practicate de instituţiile de credit în funcţie de natura operaţiunii respective. Valuta înseamnă moneda naţională a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse, cum ar fi drepturile speciale de tragere. Valute cotate sunt valutele menţionate în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicată de banca naţională/centrală a unei ţări. Piaţa valutară reprezintă piaţa pe care se efectuează operaţiuni de schimb valutar şi care cuprinde: a) piaţa valutară interbancară; b) piaţa valutară a caselor de schimb valutar; c) piaţa valutară a entităţilor care beneficiază de prevederi legale exprese. Piaţa valutară oficială exprimă operaţiunile valutare efectuate la cursul valutar stabilită de banca naţională/central. Piaţa valutară liberă exprimă operaţiunile valutare efectuate prin casele de schimb valutar şi prin băncile comerciale la cursul valutar stabilit "pe piaţa liberă", fătă nici o intervenţie şi/sau control din partea băncii naţionale/centrale. Deprecierea înseamnă scăderea, pe piaţa liberă (la casele de schimb valutar şi la băncile comerciale), a „preţului” unei monede, faţă de moneda altei ţări. Reprecierea este inversul deprecierii. Reprecierea înseamnă creştere, pe piaţa liberă (la casele de schimb valutar şi la băncile comerciale), a „preţului” unei monede, faţă de moneda altei ţări.

*

În condiţiile globalizării economiei mondiale, a societăţii informaţionale, a generalizării operaţiunilor valutare la nivelul majorităţii populaţiei, al liberei circulaţii a persoanelor, forţei de muncă, banilor (capitalurilor), bunurilor şi serviciilor, nimeni nu mai poate rămâne în afara efectuării unor operaţiuni valutare.

Nu în puţine cazuri însăşi mărimea veniturilor, capitalurilor şi/sau economiilor unor persoane fizice şi juridice depinde, uneori chiar într-o măsură importantă, şi de valuta în care sunt ţinute şi/sau de operaţiunile valutare efectuate cu acesta.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 18:00

Furnizorii de telefonie fixă sunt obligați ca, de la 1 noiembrie, să-și reducă cu 30% tariful maxim perceput pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Reducerea acestui tarif se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator, spune autoritatea.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 17:43

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că Guvernul are ca obiectiv "fundamental" accelerarea relansării economice şi nu va pune "bariere de tip fiscal" pentru companii, reiterând că taxele şi impozitele nu vor creşte.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 17:21

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar privat.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 15:35

ANCOM anunță că de la 1 noiembrie intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți pe minut. Tariful este aplicabil apelurilor naționale și apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE).

Măsura de reglementare a ANCOM se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piață, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 15:15

Violeta Vijulie este noul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Ea îl înlocuieşte în funcţie pe Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6.

Pe 28 octombrie, Ciucu a anunţat că îşi dă demisia de la şefia ANFP, alegând mandatul de primar câştigat la alegerile locale din septembrie.

Luni, 26 Octombrie, 2020 - 14:15

CEC Bank a încheiat un nou acord de finanțare, în valoare de 50 milioane de euro, cu Banca Europeană de Investiții (BEI), prin schemele de finanțare dedicate pentru economiile afectate de COVID-19. Sumele pot fi puse deja la dispoziția clienților băncii.

Miercuri, 21 Octombrie, 2020 - 17:36
Și coordonator al diviziei Creditare și Administrare Risc

București, 21 octombrie 2020 Cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul bancar, Zoltán Balázs a fost recent desemnat Director General Adjunct și coordonator al Diviziei Creditare și Administrare Risc în cadrul OTP Bank România.

În noua sa calitate de Director General Adjunct, Zoltán va susține dezvoltarea operațiunilor OTP Bank, contribuind astfel la misiunea de creștere puternică și durabilă a băncii.

Luni, 19 Octombrie, 2020 - 18:00

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat discuţii foarte dure cu agenţiile de rating în perioada următoare şi i-a propus liderului PSD, Marcel Ciolacu, să participe la aceste discuţii şi să-şi prezinte planurile pentru perioada următoare.

Miercuri, 14 Octombrie, 2020 - 19:01

Veste bună pentru supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv: statul român va plăti cheltuielile aferente tratamentelor pe toată durata vieţii lor.

Miercuri, 14 Octombrie, 2020 - 16:30

Banca Comercială Română (BCR) va implementa, începând de luni, 19 octombrie, un nou mod de funcţionare la nivelul întregii reţele teritoriale, prin care clienţii vor avea acces în sucursale exclusiv în baza unei programări telefonice, potrivit unui comunicat remis, miercuri.

BCR extinde, astfel, proiectul pilot de programări prin telefon, derulat în ultimele luni, în 12 agenţii din ţară, care s-a dovedit a fi unul de succes.

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 19:00

România deţine primul loc din Uniunea Europeană ca pondere a celor aflaţi în risc de sărăcie dintre persoanele ocupate, cu un procent de 15,7% în 2019, în condiţiile în care media UE este de 8,9%, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

"Deşi situaţia s-a mai îmbunătăţit din 2015, continuăm să înregistrăm cele mai mari ponderi din UE ale angajaţilor expuşi riscului de sărăcie".

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 16:55

Ministerul Finanţelor Publice caută, împreună cu băncile, o soluţie pentru amânarea plăţii ratelor pentru clienţii băncilor după 1 ianuarie 2021, a declarat joi ministrul de resort, Florin Cîţu, la "Banking Forum Online". El a menţionat că una dintre variante poate fi prelungirea sistemului actual.

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 14:46

Previziune sumbră pentru firmele din România și așa greu lovite de pandemia de coronavirus.  Doar 13% dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România fac în prezent obiectul unor inspecții fiscale, un procent mic comparativ cu aceleași perioade din anii anteriori, ca urmare a restricțiilor aduse de pandemie ce au redus inclusiv activitatea de inspecție fiscală.

Marţi, 6 Octombrie, 2020 - 16:00

BRD- Societe Generale începe derularea acordării de credite în cadrul programului Noua Casă, practicând o dobândă de IRCC + 2pp, a confirmat marți banca într-un comunicat. 

Astfel, pentru finanțarea unei locuințe (construită sau consolidată cu mai puțin de 5 ani în urmă), în valoare de 200.000 Lei printr-un credit pe 25 de ani și rambursat în 300 de rate lunare egale, valoarea primei rate lunare va fi de 1.074,54 lei, iar valoarea totală plătibilă: 328,810.88 lei, au transmis reprezentanții băncii.

Subscribe to Finante