Publicat: 11 Mai, 2015 - 16:54
Share
Programul guvernamental a aparut in Monitorul Oficial

Pana in anul 2023, terenurile si cladirile din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, in cadrul unui program national, conform unui act normativ publicat recent in Monitor si informatiilor furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 294/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai si se aplica de la data publicarii.
Acest program are ca obiectiv inregistrarea gratuita, pana in anul 2023, a tuturor imobilelor din Romania (terenurile si cladirile, inclusiv apartamentele) in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Lansarea PNCCF a avut loc pe 30 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa a MDRAP.

"Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Odata atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile", a precizat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, la conferinta de presa.

Programul va fi finantat, in principal, din fondurile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si din fonduri europene. "Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale - veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. In situatia in care institutiile administrativ-teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului", a mai spus Dragnea.

Practic, incepand din acest an, toate persoanele fizice si juridice (inclusiv institutiile publice) vor beneficia gratuit de inregistrarea imobilelor in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, conform HG nr. 294/2015. Concret, prin program se vor elibera certificatele pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale, se vor intocmi documentatiile cadastrale si se vor inregistra imobilele. In acelasi timp, autoritatile se vor ocupa si de digitalizarea tuturor cartilor funciare si planurilor cadastrale existente in prezent.

Conform datelor estimate de MDRAP, in prezent in Romania exista in jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane sunt cadastrate (18,68%).
Imobilele din Romania | Create infographics
Inregistrarea imobilelor, potrivit actului normativ publicat recent in Monitor, va fi facuta inmai multe etape, dupa cum urmeaza:

realizarea de campanii de informare si constientizare publica a cetatenilor;
identificarea imobilelor si a detinatorilor;
realizarea de masuratori cadastrale;
colectarea actelor juridice de la detinatori;
integrarea si prelucrarea datelor si intocmirea documentelor cadastrale;
afisarea publica a documentelor cadastrale;
inregistrarea si solutionarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori;
actualizarea documentelor cadastrale;
deschiderea cartilor funciare.

Activitatile din cadrul programului national de cadastrare vor fi facute in baza unui plan anual de actiuni, in limita fondurilor aprobate. Iar anumite unitati administrativ-teritorialevor fi incluse in PNCCF cu prioritate, dupa cum urmeaza:

unitatile administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltarii proiectelor de infrastructura de interes national;
unitatile administrativ-teritoriale care fac obiectul realizarii unor proiecte de dezvoltare locala;
unitatile administrativ-teritoriale care prezinta asezari informale ale comunitatilor aflate in conditii de saracie extrema.

Informatiile prezentate de MDRAP la recenta conferinta de presa arata ca in momentul de fata doar sapte unitati administrativ-teritoriale au cadastrarea finalizata, iar inregistrarea sistematica a celorlalte 3.174 UAT-uri se va face astfel: 
 
An 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 
Nr. de UAT-uri 144 140 200 320 370 440 490 510 560

 
In urma inscrierii imobilelor in cadastru si cartea funciara, beneficiile generale vor fi, in principal, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, inregistrarea imobilelor detinute fara acte, eliberarea certificatelor de mostenitor si crearea premiselor pentru comasarea terenurilor. In plus, se va facilita tranzactionarea imobilelor, se vor reduce costurile tranzactiilor imobiliare si se vor actualiza registrele de evidenta ale primariilor.

Important! Cadastrul consta, conform Legii nr. 7/1996, in identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.
Nota: Imobilele inregistrate pana in prezent in baza de date a ANCPI pot fi gasite intr-o aplicatie online, care este disponibila aici.