Publicat: 22 Martie, 2016 - 11:43
Share

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F Sighetu Marmaţiei au depistat mai multe persoane care încercau să introducă ilegal în ţară peste 13.000 de pachete cu ţigări, în valoare de 123.000 lei, marfă ce urma să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din România.

Ieri, 21 martie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 16.00, lucrătorii noştri au observat în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Rona de Sus, două persoane care se deplasau de la frontieră spre interiorul ţării, transportând colete voluminoase.
Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor în cauză efectuând somaţiile legale prin voce, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul statului vecin, moment în care lucrătorii noştri au executat nouă focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
Nici de această dată, persoanele în cauză nu s-au oprit, au sărit în apa râului Tisa şi s-au întors pe teritoriul ucrainean.
În cel mai scurt timp, au fost anunţate autorităţile de frontieră ucrainene despre eveniment, care ne-au comunicat ulterior că au reţinut cele două persoane, care erau cetăţeni ucraineni.
La faţa locului, poliţiştii de frontieră maramureşeni au descoperit nouă colete, învelite în folie de culoare neagră, care conţineau 5.000 pachete ţigări, marca Marvel de provenienţă ucraineană., în valoare de 44.700 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.
În continuare, lucrătorii noştri desfăşoară activităţi specifice în cooperare cu autorităţile de frontieră din Ucraina, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

         * Tot în ziua de 21 martie a.c., în jurul orei 17.10, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorul P.F. Brodina, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au descoperit abandonat pe un drum forestier de pe raza localităţii Nisipitu, jud. Suceava, un autoturism marca Audi A8, înmatriculat în Germania, încărcat cu mai multe colete cu ţigări.    
           În urma celor constatate, s-a luat măsura conducerii autoturismului şi ţigărilor la sediul S.P.F. Brodina, unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 7.800 pachete de ţigări, marca Marble, de provenienţă ucraineană     
     În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar în continuare se fac verificări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.
           Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 78.000 lei a fost ridicată în vederea confiscării.

        * Câteva minute mai târziu, în jurul orei 18.00, în P.T.F. Siret, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român B. Ilie, în vârstă de 46 de ani, domiciliat pe raza judeţului Suceava.
      În baza unei analiza de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra persoanei şi bagajelor, ocazie cu care au descoperit ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, pe corpul bărbatului, cantitatea de 270 pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.
Ţigările în valoare de aproximativ 350 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.