Publicat: 16 Octombrie, 2019 - 19:39
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

Un veritabil  maraton a susținut Petre Daea la final de mandat  la cârma Ministerului  Agriculturii. Timp de trei ore jurnaliștii prezenți au ascultat răbdători bilanțul la 34 de luni de serviciu, în care Petre Daea a marcat cu rigurozitate realizările și performanțele obținute, așa cum a ținut să precizeze, cu sprijinul echipei sale, „cea mai bună pe care și-ar fi putut-o dori”...

Daea a făcut dealtfel ceea ce ar trebui să facă fiecare membru al echipei Vioricăi Dăncilă înainte de predarea mandatelor, cu sau fără proces verbal. Ceea ce îl deosebește pe neobositul și vigurosul (peste doar vreo două săptămâni aniverseaza șapte decenii de...activitate) ministru al Agriculturii este că niciunul dintre colegii săi nu ar putea să umple mai mult de o jumătate de oră cu ceea ce ei consideră că au reușit să facă. Majoritatea au handicapul de a nu fi fost în funcții de-a lungul tuturor celor 34 de luni ale guvernelor PSD/ALDE,  indiferent sub ce premier, dar chiar și așa nu vedem cine ar fi putut emite pretenția de a putea intra în competiție cu el. Pentru că e greu să nu recunoști că este, de departe, cel mai bun ministru pe care l-a avut agricultura în ultimii 30 de ani, dacă nu cumva și cel mai valoros membru al ultimelor echipe.  Bun datorită competenței ( e de meserie!), tenacității și aplicării cu care și-a gestionat funcția. La el la minister (unde zice că nu a intrat niciodată pe ușa din față, aceasta rezervând-o doar pentru momentul plecării din instituție) a reușit să introducă un management de corporație, nu de instituție publică clasică, cu promovarea de responsabilități și termene clare, nenegociabile. Dar mai ales cu rigurozitatea cu care a pus în aplicare obiectivele programului de guvernare care i-au revenit. De departe,  cel mai de succes capitol al acțiunilor sale a fost derularea exemplară, la termenele stabilite, a absorbției de fonduri europene puse la dispoziția fermierilor în așa fel încât să poată beneficia de toate avantajele subvenției. S-au încasat de la Comisie cîteva bune miliarde de euro care au intrat în circuitele economice și au făcut din România o deținătoare de recorduri europene. Daea a promovat în premieră subvențiile pentru legume timpurii, roșii și usturoi. Una dintre cele mai spectaculoase realizări ale mandatului său este însă reabilitarea sistemelor de irigații existente în 1989, dar distruse pur și simplu de incompetența și neglijența administrațiilor succesive, indiferent de culoarea lor politică. Un punct forte al bilanțului l-a constituit și exercitarea președinției rotative a AGRIFISH, exercitată de Daea cu autoritate și în respectul colegilor de branșă ministerială și a responsabililor europen,i care l-au decretat în unanimitate ca cel mai eficient și mai performant președinte al Consiliului.

Inutil să continuăm cu exemplele. Ele sunt cunoscute, ministrul având și calitatea de a fi un excelent comunicator și unul dintre cei mai mediatizați membri ai Executivului, aflat în permanent dialog cu breasla jurnalistică, lucru pentru care a și ținut să le mulțumească „trimișilor speciali” ai gazetelor și canalelor tv care au rezistat în cele trei ore de expuneri. Nu și-a putut stăpâni însă ministrul o undă de neliniște, provocată de faptul că disputa politică s-ar putea să prevaleze față de bunul simț și responsabilitatea profesională a celor care vor lua deciziile după preluarea ștafetei. Își dorește din toată inima ca programele inițiate să fie duse mai departe și îndeplinite, nu din orgoliu personal, ci din convingerea că acestea sunt spre binele țării și al oamenilor săi. 

Topic: 

Format: