Luni, 16 Noiembrie, 2020 - 20:14
In semn de veto față de șantajul cu „statul de drept”

Ungaria si Polonia au blocat, luni, adoptarea de catre guvernele Uniunii Europene a bugetului pentru 2021-2027 si a fondului de redresare, anunta Reuters.

Sâmbătă, 14 Noiembrie, 2020 - 09:02
Și respinge metoda de santaj a statelor europene pe baza ideologica.

Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat mecanismul de conditionare al fondurilor UE de respectarea statului de drept sustinand ca reprezinta o reminiscenta sovietica, reprezentand o metoda de santaj a statelor europene pe baza ideologica.

Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 17:00

România a înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor de turişti străini din Uniunea Europeană, înregistrând o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

Multe dintre ţările europene, în ciuda pandemiei, au continuat să se promoveze ca destinaţii turistice, abordând diverse strategii de promovare.

Joi, 22 Octombrie, 2020 - 11:28

Marți, 20 octombrie 2020, sub egida Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, s-a desfășurat la Bonn, Conferința miniștrilor cercetării din Uniunea Europeană privind Spațiul European de Cercetare ERA (European Research Area).

Vineri, 16 Octombrie, 2020 - 12:31

Intervenția senatorului Titus Corlățean în cadrul reuniunii online a Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Miercuri, 14 Octombrie, 2020 - 08:00

Uniunea Europeană a propus pentru următoarea programare un pachet de politici extrem de îndrăzneţ iar pentru România reprezintă o oportunitate majoră această abordare, a anunțat, marţi, Bogdan Alecu, director general adjunct al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR).

Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 18:18

​România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE), conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În ședința de Guvern de joi a fost aprobat un Memorandum în acest sens.

Caracteristicile împrumutului acordat României:

Marţi, 22 Septembrie, 2020 - 11:48

 

NEXT GENERATION EU: MECANISMUL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ

 

 

La nivelul U.E., Comisia Europeană a propus un nou instrument de redresare, pentru depăşirea crizei declanşate de pandemia de COVID-19, intitulat Next Generation EU, în cadrul revizuirii bugetului UE pe termen lung.

Miercuri, 2 Septembrie, 2020 - 10:15

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea.

Joi, 27 August, 2020 - 12:50

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 27 august 2020, a 100 de ani de relaţii diplomatice româno-austriece. Legăturile culturale şi economice dintre cele două state, elementele istorice şi culturale comune, proximitatea geografică şi convergenţa obiectivelor în planul stabilităţii regionale au sprijinit evoluţia constantă a relaţiilor bilaterale.

Miercuri, 19 August, 2020 - 11:23

 

Luni, 13 Iulie, 2020 - 19:51

Noi, în România, am fost mai atenți la „temele” care ne erau direct expediate de la Bruxelles și mai puțin la cele referitoare la alte state membre și la entitatea organizțională numită Uniunea Europeană.
Din anul 2000 a început procesul de pregătire a ceea ce se prevedea a fi cea mai amplă dezbatere europeană asupra viitorului Uniunii Europene. Și, într-adevăr, din 2002 a fost realizată o astfel de discuție care s-a finalizat prin semnarea de către statele membre a unui Tratat Constituțional (oct. 2004) care aducea câteva inovări instituțiilor europene și procesului decizional european, oferea o direcție mai clară procesului integrării europene. Doar că, în lunile mai și iunie 2005, două state fondatoare ale Comunității Europene-Olanda și Franța-au respins acel Tratat Constituțional în procedura de ratificare. Astfel, rodul dezbaterii europene instituționalizate în Convenția privind viitorul Europei a fost anulat și s-a revenit la „reforma” eurobirocraților și politicienilor ocazionali (chiar dacă legitimi) care au elaboart Tratatul de la Lisabona (2009). În fapt, cum spunea un fost președinte al Comisiei Europene, din 2005 s-a intrat într-o criză constituțională care a evoluat spre criza existențială în care se zbate și astăzi Uniunea Europeană.

De atunci, au mai zguduit Uniunea Europeană și o criză economico-financiară (2008-2011), recenta criză socială (pandemia) și economică, dar și alte crize politice (naționalisme și populisme), regionale și globale legate de evoluția Sistemului Internațional contemporan. De fiecare dată, liderii statelor membre și cei ai instituțiilor europene reânnoiau promisiunea de a reforma organizația, dar până la urmă au fost preferate doar schimbări și paleative reparatorii. Și în ultimii ani s-au expus intenții de a se propune reluarea procesului de reformă a Uniunii, dar…a venit încă o criză, iar prea puțin disponibilii lideri europeni spre inovare, creativitate, și dotarea Uniunii cu politici și instrumente adecvate sec. 21, au tot amânat proiectul renovării și chiar al refondării ei. Au preferat să stea în așteptare ca și cum crizele prin care trece Uniunea Europeană ar produce ele însele nu doar determinisme, ci și inițiative!Ori, tocmai în criză ar trebui să se propună transformări care să genereze noi oportunități.

A aștepta ca oportunitățile să decurgă propriu-zis din criză nu înseamnă că liderii europeni ar avea o viziune clară transformaționistă și nici aptitudini pentru leadership.
În luna martie a acestui an am întrebat mai mulți politicieni și formatori de opinie din Bruxelles dacă mai există vreo șansă pentru dezbaterea reformării Uniunii Europene. Cei mai mulți m-au privit mirați și mi-au răspuns că nu ar exista curajul să se provoace liderii naționaliști și populiști din anumite state membre, îndeosebi pe fundalul Brexitului și în contextul actualei crize socio-economice. Opinia mea a fost că o astfel de discuție ar fi trebuit derulată inclusiv pentru a revigora încrederea socială a cetățenilor europeni care sunt supuși unei comunicări politice dominată de temeri, defetism și lipsă de claritate a „căii de viață europene”. Și le-am dat ca exemplu experiența istorică a anilor 30, din secolul trecut, când guvernul francez, Societatea Națiunilor și președintele Adunării acesteia, ministrul român Nicolae Titulescu, au propus și au militat pentru o ieșire din Marea Criză a epocii prin inițiativa creării Uniunii Europene. Desigur, acel proiect nu a avut susținere largă atunci, dar el a avut meritul de a fi o alternativă la propunerile totalitare și fasciste, a contribuit la mobilizarea și fundamentarea ideologică a mișcării de rezistență din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi a Mișcării Europene, pentru ca, în 1946, chiar britanicul Winston Churchill să lanseze o formulă de State Unite ale Europei. Iar la puțin timp după aceea să se inițieze nucleul Comunității Europene.

Luni, 15 Iunie, 2020 - 13:36

În 2020, Uniunea Europeană marchează 30 de ani de cooperare teritorială atât între statele membre, cât şi între acestea şi ţările aflate la graniţele externe. Cooperarea teritorială europeană, cunoscută la nivel european sub denumirea de Interreg, reprezintă o poveste de succes care a transformat viaţa unei treimi din întreaga populaţie a Uniunii.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 17:07

"Acest plan trebuie să ne relanseze economiile promovând în acelaşi timp convergenţa în UE. Bugetul UE va trebui să joace un rol semnificativ aici", a afirmat Charles Michel într-un comunicat difuzat pe Twitter.

Liderii UE vor trebui să exploreze "înfiinţarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economică robustă în toate statele membre", se menţionează în comunicat.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 09:27
Miniștrii europeni de Finanțe nu reușesc să ajungă la o înțelegere de contracarare comună a efectelor pandemiei

Eforturile ministrilor de Finante de a ajunge la un acord privind un pachet de masuri fiscale menit sa contracareze consecintele pandemiei COVID-19 s-au prelungit in noaptea de marti spre miercuri.

Dificultatile sunt generate de diferenta de viziune intre statele din nordul continentului si cele din sud, acestea din urma solicitand un efort financiar fara precedent cu pretul asumarii unei datorii comune (asa numitele coronabonduri), informeaza agentiile de presa internationale.

Luni, 30 Martie, 2020 - 13:54

Cadrul de Reglementare Temporar adoptat la nivelul Uniunii Europenemoferă tuturor societăţilor, fie că sunt mici sau mari, şansa de a se relansa, iar pentru ţara noastră "totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa" cu care va acţiona Guvernul României, avertizează fostul preşedinte Traian Băsescu.

Joi, 5 Martie, 2020 - 10:25

Turcia și Siria se îndreaptă spre un război deschis pe care Rusia încearcă să-l evite. Viața a milioane de oameni este în pericol din cauza tendințelor imperialiste și aventurismului militar al lui Erdogan și impasului diplomatic și militar dintre Ankara și Moscova.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 18:51
Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021

Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendinţă de deteriorare şi să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 13:17

Comisia Europeană a anunţat luni că Uniunea Europeană nu intenţionează încă să ia în considerare suspendarea călătoriilor în spaţiul Schengen fără frontiere după un focar de coronavirus în Italia, dar că pregăteşte planuri de urgenţă, anunţă Reuters.

"În ceea ce priveşte diferite scenarii, cum ar fi o suspendare coordonată a Schengen-ului, nu vom ajunge aici pentru moment, dar lucrăm la diverse planuri de urgenţă", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 10:23

România ocupă locul 16 în Uniunea Europeană privind numărul de ore obligatorii de educație fizică și sport în școlile primare și gimnaziale, cu 59, respectiv 49 de ore pe an, mult sub media Uniunii Europene, de 67, respectiv 64 de ore de educație fizică pe an, potrivit unui Think Thank al Parlamentului European. În timp ce majoritatea activităților sportive școlare obligatorii, în România, sunt atletismul, jocurile cu mingea și gimnastica, majoritatea țărilor europene mai oferă elevilor activități în aer liber și aventură, înotul și sporturile de iarnă.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:45

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a avut luni, 3 februarie 2020, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, în contextul finalizării procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 şi intrării în vigoare a Acordului negociat în acest scop, la 1 februarie 2020.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 10:21

Peste două treimi (68%) dintre companiile cu cel puţin 10 angajaţi din Uniunea Europeană au furnizat angajaţilor dispozitive mobile cu acces la Internet, informează Eurostat.

În acest clasament, pe ultimele locuri se află Bulgaria, unde doar 46% din companii au furnizat angajaţilor astfel de dispozitive mobile cu acces la Internet, urmate de companiile din Grecia (56%), Romania (58%) şi Marea Britanie (60%).

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 11:34

Marcată de reglementări din ce în ce mai stricte, în special în scopuri de mediu, industria auto mondială încetinește și este obligată să se reinventeze.
Într-un context economic global sumbru, sectorul auto se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv reglementări de mediu mai puternice și mai stricte. Drept urmare, vânzările de mașini înregistrează o evoluție negativă care nu a mai fost întâlnită de la Marea Recesiune din 2008, întregul sector fiind marcat de incertitudine.
Profitabilitate în declin

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 08:44

Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare. De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro. 

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 09:50

Aflat în centrul tensiunilor comerciale, în special între SUA și China, sectorul agroalimentar global este afectat de scăderea prețurilor produselor agroalimentare de bază, cum ar fi boabele de soia. În acest context, Coface a realizat o analiză aprofundată a tendințelor viitoare de pe această piață.

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 13:45
in următorii 3-5 ani – 2 din 3 jucători din UE consideră subiectul de importanță strategică

Despre implementarea soluțiilor bazate pe inteligența artificială pentru îmbunătățirea performanței business-ului se vorbește cu entuziasm de câțiva ani, însă, pentru majoritatea industriilor, impactul acestora este încă limitat. Companiile din sectorul serviciilor financiare, și cu precădere, cele din segmentul asigurărilor, sunt printre principalii utilizatori ai acestor tehnologii conform unui nou studiu Roland Berger.

Marţi, 17 Septembrie, 2019 - 09:29

România rămâne lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu având în vedere că anul acesta a exportat peste 1,5 milioane tone în spațiul extracomunitar, conform datelor colectate de Comisia Europeană.

Această cantitate reprezintă 34% din grâul exportat de statele membre UE în perioada 1 iulie – 8 septembrie a.c. și aproximativ 42% din volumul livrat de România în zona non-UE în anul de marketing 2018/2019, scrie fermierinromania.ro.

Vineri, 26 Iulie, 2019 - 20:00

Primul-ministru Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Bacău, că Uniunea Europeană va începe la 1 septembrie să aloce fonduri pentru zonele calamitate anul trecut, regiunea de nord-est fiind singura din ţară care s-a încadrat în parametrii solicitaţi.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 17:38

România a fost anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de petrol, cu 3,6 milioane de tone, în scădere cu 2% faţă de anul anterior, potrivit unui raport realizat de compania britanică BP la nivel mondial.

Principalul producător din UE a fost Marea Britanie, cu 50,8 milioane de tone, în creştere cu 9%, urmată de Danemarca, cu 5,7 milioane de tone (în scădere cu 15,9%), şi de Italia, cu 4,7 milioane de tone (în creştere cu 12,9%).

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:40

Mesajul ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional

Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române.

Subscribe to uniunea europeana