Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 10:39
„Putem lua împrumuturi chiar și fără Bruxelles. Economia Ungariei, spre deosebire de 2008, are o bază foarte solidă ”

Într-un interviu  difuzat la Kossuth Rádió, premierul Orbán a vorbit despre cea mai recentă ofensivă a lui George Soros împotriva țărilor care se opun migrației, vetoul maghiar al bugetului UE, testarea în masă a coronavirusului, restricțiile de circulație și transferurile de vaccinuri împotriva coronavirusului.

În interviuul său obișnuit de vineri dimineață la Kossuth Rádió, premierul Viktor Orbán a vorbit despre George Soros care dă instrucțiuni birocraților de la Bruxelles despre cum să „ocolească” „veto-ul Orbán-Kaczyński” al bugetului UE.

Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 10:53

UE nu își poate permite să facă compromisuri cu privire la noile dispoziții de stat de drept pe care le va aplica fondurilor pe care le alocă statelor membre, potrivit George Soros. Consiliul European va trebui să decidă în curând să asigure finanțarea pentru următoarea perioadă bugetară.

Marţi, 29 Septembrie, 2020 - 18:49
Aceasta a facut comentarii "jignitoare" la adresa poporului maghiar

Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a cerut intr-o scrisoare oficiala presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca asteapta demisia vicepresedintei Comisiei pentru valori si transparenta, Vera Jourova, pe care o acuza ca a facut comentarii "jignitoare" la adresa poporului maghiar, potrivit unui comunicat al guvernului de la Budapesta.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 19:31

 

Comisia Europeana a confirmat miercuri decizia de a clasifica noul coronavirus drept o amenintare de nivel mediu pentru lucratori, decizie care le va permite angajatorilor sa aplice la locul de munca masuri de securitate mai putin stringente fata de situatia in care ar fi fost o amenintare de nivel ridicat, cum au cerut sindicatele si numerosi europarlamentari.

Joi, 28 Mai, 2020 - 09:30

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului
"Astăzi, o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 12:25

Președintele Consiliului European , Charles Michel, a declarat astăzi că liderii statelor membre ale Uniunii Europene au acceptat să solicite Comisiei UE crearea unui plan pentru un fond de recuperare comun COVID-19. Se preconizează că fondul de recuperare va fi legat de următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027.

Mișcarea, care a demonstrat un spectacol rar de unitate, a fost salutată ca un pas important înainte.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 23:35
Corespondență specială din Italia de la Grigore Arbore

Corespondență specială din Italia de la Grigore Arbore  Maine marti 7 aprilie, dupà teleconferinta Eurogrupului, vom sti dacà organizatia supranationalà, aflatà la varsta maturitàtii si numità Uniunea Europeanà, introdusà in intocmirea comunitarà preexistentà  prin Tratatul de la Maastricht (1992) ca “nepoatà” a Comunitàtii Europene a Càrbunelui si Otelului (CECO - Tratatul de la Paris, 1951) si descendentà directà a Comunitatii Economice Europene (Tratatul CEE: executiv din martie 1967, ca urmare si a  Tratatului de Fuziune al Tàrilor CECO din aprilie 1965), intentioneazà sà existe sau sà se lichefieze. Orice reflectie serioasà asupra  stàrii prezente sau stàrii viitoare a a Uniunii Europene, un conglomerat de state ce include entitàti   cu conotatii geopolitice  determinate de realitàti sociale, economice, culturale, religioase, istorice  neomogene, dar interconectate de o lungà istorie mai mult sau mai putin comunà, nu poate sa ignore faptul cà ar fi fundamental gresit sa plecàm de la premisa cà ele pot fi reprezentate doar din perspectiva unor state ce, pentru o serie de motive ce tin de evolutii specifice in plan economic si politic,  au mai multà “fortà contractualà” in interiorul acestei structuri  supranationale. Configurarea viitorului intocmirilor acesteia intereseazà in egalà màsurà pe toti cetàtenii statelor UE, indiferent de “greutatea specificà” - economicà, politicà si culturalà etc - a acestora in interiorul UE si in consecintà si in reuniunile “lavarf” destinate luàrii deciziilor fundamentale, bazate pe obligatoria unanimitate a unor organe (tendential - dar nu mereu pe deplin) reprezentative.  Intr-o astfel de reflectie este necesar sa ne reamintim cà UE s-a configurat la inceput, prin Tratatul de la Maastricht (cunoscut precum Tratatul privind Uniunea Europeanà (versiunea consolidatà: februarie 1992) doar ca un organism politic si economic cu caracter supranational si interguvernamental, fàrà o personalitate juridicà care sà o distingà  de  aceea a celor trei Comunitàti din care ii descindea propria existentà (Comunitatea Europeanà a Càrbunelui si Otelului - CECO, al càrui tratat fondator este cunoscut si precum Tratatul privind Comunitatea Europeanà - CE),  Comunitatea Economicà Europeanà - CEE, constituità prin tratatul de la Roma din 25 martie 1957 si  Comunitatea Europeanà  a Energiei Atomice - CEEA (actuala Agentie Euratom) si sà o  conecteze direct cu aceea a Statelor membre . Tratatul de la Lisabona din 13 decembrie 2007 (in vigoare din 9 noiembrie 2009) a modificat mai apoi atat Tratatul privind Uniunea Europeanà, care instituia in fapt Comunitatea Europeanà (Maastricht 1992). Tratatul de Lisabona a inlocuit Comunitatea Europeanà cu Uniunea Europeanà, in calitate de organizatie internationalà succesoare, inzestratà cu personalitate juridicà (art. 1 si 47 al Tratatului). Tratatul de instituire al CE  al  Comunitàtii Europene a primit astfele denumirea de Tratat de functionare a Uniunii Europene.

O constructie institutionalà, tip organizatie internationalà, atat de complexà ca aceea descrisà in mod ultra-sumar mai sus,  presupune o functionare complexà, acordatà la drepturile si servitutile acceptate de Statele membre prin intrarea intr-un angrenaj formidabil de mecanisme menit sà contribue la stabilitatea, pacea, bunàstarea  popoarelor de pe un continent care a fost terenul de confruntare  al celor mai sangeroase ràzboaie din istoria omenirii. Nu este de mirare cà intr-un asemenea angrenaj institutional statele cu economii mai puternice sa se simtà autorizate sà incerce a orienta in sensul propriilor conveniente functionarea institutiilor unei formatiuni care nu este o Federatie si nici un Super Stat, care nu s-a exprimat cu o voce unicà in probleme fundamentale ce privesc politica externà intr-o lume a globalizàrii. Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate a fost - cu partiala exceptie a lui Javier Solana (mandat 1999-2004-2009) - o figurà de decor, fictivà chiar.  In numele mecanismelor capitaliste ale economiei de piatà stucturile institutionale ale UE au favorizat adeseori pauperizarea tàrilor aflate pe trepte de dezvoltare net inferioare tàrilor Ocidentului si in special ale Europei Centrale si de Nord.  Economiile unor tàri ce au intrate in ultimele decenii in UE, pe parcursul “procesului de làrgire”, au fost victimele predestinate ale pierderii capacitàtii de a putea recurge la instrumente nationale de promovare a acelor procese de dezvoltare in màsurà a asigura modernizarea proceselor de productie, competitivitatea produselor (pentru existenta càrora trebuie sa ai productie in pas cu progresul tehnologic), asigurarea resurselor  pentru dezvoltarea insfrastructurilor etc.  In Uniunea Europeanà decalajele intre grupul tàrilor “ràmase in urmà”, printre care se numàrà si Romania si tàrile UE puternic industrializate se adancesc in loc sa se reducà. Cifrele sunt sub ochii tuturor si din literatura de specialitate credibilà nu citez decat extrem de “supàràtoarle” pentru autoritàti, datorità cumplitelor adevàruri pe care le reflectà, articole dlui Petrisor Peiu, personaj de inalt profil intelectual, cu o cunoastere profundà a functionàrii mecanismelor decizionale ce au impins Tara noastrà in situatia de marginalizare economicà, pauperism si distrugere a sanselor valorificàrii fortei de muncà nationale spre folosul Natiunii. Romania este - vor sau nu vor guvernatii ei - parte a situatiei degradàrii raporturilor intre “Centrul” UE si periferiile acesteia, din care facem parte, din pàcate.

 

Sâmbătă, 22 Februarie, 2020 - 10:45
Corespondență specială din Bruxelles de la Carmen DINU

Reuniti la Bruxelles pentru o reuniune extraordinara, liderii Uniunii Europene nu au reusit, la capatul unor discutii aprinse si dificile, sa ajunga la o intelegere pe tema viitorului buget al UE, respectiv cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

Summit-ul s-a incheiat abrupt vineri seara, pentru ca exista diviziuni foarte mari intre liderii statelor net contributoare si cele care au dorit mentinerea nivelului cheltuielilor.

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 11:34

Premierul ceh Andrej Babis a spus vineri, la Bruxelles, că un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 este posibil doar dacă Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria acceptă limitarea contribuţiei la 1% din PIB, anunţă DPA.

''Dacă grupul celor patru ţări bogate Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria insistă (asupra poziţiei lor), atunci putem pleca direct acasă'', a scris Babis pe contul său de Twitter.

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 09:00

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţa, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Reamintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seara, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toţi şefii de state prezenţi la reuniune pentru a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 11:11

Cu prilejul prezenţei la cea de-a 56-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen (13-16 februarie 2020), prim-ministrul României, Ludovic Orban, a participat, în calitate de invitat de onoare, la Conferinţa pentru Europa (Munich Europe Conference).
Evenimentul, organizat în seara zilei de 13 februarie, are o tradiţie de 15 ani şi reuneşte reprezentanţi de nivel înalt din mediile politic şi de afaceri.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:15

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, i-au primit luni, 3 februarie, pe ambasadorul Republicii Franceze, Michele Ramis, şi pe generalul Thierry Carlier, director pentru dezvoltare internaţională din Direcţia Generală pentru Armamente a Ministerului Francez al Apărării.

Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 21:03
”UE investeşte 210 milioane de euro în relaţiile cu Sri Lanka”

UE investeşte 210 milioane de euro în relaţiile cu Sri Lanka, inclusiv în găsirea modalităţilor de a asigura respectarea drepturilor fundamentale, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în contextul scandalului de la Ditrău, unde câteva sute de oameni s-au revoltat din cauza unor cetăţeni din Sri Lanka angajaţi la o brutărie din localitate.

”UE investeşte 210 milioane de euro în relaţiile cu Sri Lanka, în cadrul Programului indicativ multianual 2014-2020”, precizează sâmbătă Reprezentanţa CE în România.

Miercuri, 18 Decembrie, 2019 - 12:57

Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, prin Ministerul Puterii Populare pentru Afaceri Externe, și-a exprimat cea mai puternică respingere a declarației intervenționiste emisă luni de purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene (UE), care are drept scop punerea la îndoială a funcțiilor instituțiilor venezuelene.

Marţi, 29 Octombrie, 2019 - 10:30

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că UE ar trebui să înceteze monitorizarea ţării noastre prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Vineri, 25 Octombrie, 2019 - 08:51

Respingerea de către Consiliul European a deschiderii negocierilor pentru Macedonia de Nord şi Albania de aderare la Uniunea Europeană este o greşeală istorică, susţine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul UDMR a votat, joi, la Strasbourg, Rezoluţia Parlamentului European (PE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania în care europarlamentarii critică decizia Consiliului European din 18 octombrie a.c.

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 14:34

Fondul de Coeziune investește 275.7 milioane de euro pentru îmbunătățirea aprovizionării cu apă potabilă și pentru ameliorarea serviciilor de colectare și de tratare a apelor uzate din județele Cluj și Sălaj. Datorită acestui proiect finanțat de Uniunea Europeana, aproape 240.000 de locuitori vor avea apă potabilă mai bună.

Miercuri, 28 August, 2019 - 19:50

Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în anul 2019 pentru agricultură și dezvoltare rurală se ridică la aproximativ 2,70 miliarde euro, sumă care include plățile directe și investițiile realizate prin programul de dezvoltare rurală, potrivit unui comunicat publicat, în data de 27 august, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Sâmbătă, 20 Iulie, 2019 - 10:48
Oficialul declarase „că nu are mari așteptări”

Premierul Viorica Dăncilă a condamnat sâmbătă la Antena 3 reticența pe care a avut-o fostul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în debutul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE, atunci când oficialul a zis că nu are mari așteptări:

Marţi, 16 Iulie, 2019 - 20:47
Corespondență de la Carmen Dinu

Am înţeles cu toţii că Uniunea Europeană este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi, nu vom da un sens bun construcţiei europene, şi toate acestea trebuie să ne ghideze şi pe următoarea perioadă, să aducem plusvaloare, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, marți, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European unde a prezentat bilanțului Preşedinţiei române la Consiliul UE. In context, şeful executivului român a avut şi o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, nou ales în această funcție.

 

Marţi, 16 Iulie, 2019 - 20:44
Oroare: reprezentanți ai Germaniei au declarat că nu o sprijină!

O planetă sănătoasă si o lege europeană privind climatul, planuri pentru investiții durabile în Europa, o economie în serviciul cetățenilor, definirea violenței împotriva femeilor ca o infracțiune în tratatele europene, sunt doar câteva dintre prioritățile prezentate de Ursula von der Leyen marți la Strasbourg in dezbaterea pentru funcția de Președinte al Comisiei cu eurodeputații.

Forul legislativ va vota azi candidatura sa prin vot secret pe hârtie.

 

Joi, 23 Mai, 2019 - 07:24
90.000 de notificări cu privire la încălcări ale securității datelor cu caracter personal, în UE

La 25 mai 2019 se împlinește un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor. Pentru a marca acest moment, dl Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, și dna Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, au declarat:

22/05/2019

Marţi, 21 Mai, 2019 - 10:03
Analiză de Adrian Severin

Anul 2019 a debutat cu semnarea la Aachen (Germania) a Tratatului de cooperare și integrare franco-german prin care, printre altele, cele două state părți, reprezentate de cancelarul Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron, se angajau să lucreze împreună pentru construcția unei UE conforme intereselor și standardelor lor. La timpul respectiv scriam că tratatul cu pricina „ordonează nucleul dur al unui imperiu în care celorlalte state le rămâne doar opțiunea supunerii, urmând să li se atribuie statut de satelit în diferite grade”.

 

Duminică, 19 Mai, 2019 - 10:36

Liderii europeni actuali se comportă precum înaintașii lor din sec. al XIX-lea

Acum, când Brexit-ul semnalează opțiuni de dezintegrare, chiar dacă mai există state europene (ex.Balcanii de Vest) ce-și manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar în plan internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, este mai mult decât evident că organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit să-și reconfigureze structura și funcțiile, chiar să se refondeze, susţine fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj. Universitarul clujean atrage atenţia că la o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă că scena politică și electorală europeană este și mai complicată şi că unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă, spune Vasile Puşcaş, au sperat la o susținere vizibilă ‘’în conclavul din Sibiu’’. Cât priveşte scrutinul electoral european care se derulează în aceste zile, profesorul Vasile Puşcaş consideră că acesta constituie o ocazie bună pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru o nouă categorie de lideri europeni să transmită mesajul că există o voință populară covârșitoare, dar în același timp realistă, pentru refondarea sănătoasă a Uniunii Europene.

Vineri, 17 Mai, 2019 - 18:40
Rămân: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane și Vanuatu

Astăzi, Consiliul UE a decis să elimine Aruba, Barbados și Bermuda de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
Lista UE contribuie la eforturile în curs de derulare vizând prevenirea evitării obligațiilor fiscale și promovarea unor principii ale bunei guvernanțe, precum transparența fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și transferului profiturilor.

Joi, 9 Mai, 2019 - 09:31

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Luni, 6 Mai, 2019 - 20:13

Miercuri, 8 mai, ora 18:00 (EET), președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participă, la Sibiu, alături de președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, la o dezbatere despre viitorul Europei cu 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterea încheie lucrările unui forum dedicat tinerilor din Uniunea Europeană – "Să modelăm viitorul Europei împreună!", organizat la Sibiu de Comisia Europeană.

 

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 09:42

8 ore de discuții furtunoase într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, la finalul cărora liderii Uniunii Europene au acceptat o nouă amânare a Brexit-ului cu șase luni, respectiv până la 31 octombrie 2019, termen care obligă partidele din Marea Britanie să se organizeze de urgență pentru a finaliza și depune listele cu candidații și a organiza alegerile pentru Parlementul European de la sfârșitul lunii mai.

Joi, 28 Martie, 2019 - 18:14

Programul european care sprijinǎ o alimentaţie sǎnǎtoasǎ a elevilor din şcolile europene este un succes şi Uniunea va continua sǎ aloce bani pentru continuarea sa. Astfel, 145 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru distribuirea de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru lapte și produse lactate, pentru perioada 2019-2020.

Joi, 28 Martie, 2019 - 18:09

Ambasadorii statelor membre au cǎzut de acord în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului asupra compromisului la care au ajuns președinția română a Consiliului și Parlamentul European pe pachetul „Orizont Europa”, următorul program-cadru al UE privind cercetarea și inovarea pentru perioada 2021-2027.

Subscribe to ue