Duminică, 25 Octombrie, 2020 - 18:07

76 din cele 91 de împrumuturi pe care FMI le-a negociat de la începutul pandemiei de coronavirus sunt legate de cererile de reduceri profunde ale serviciilor publice și de politicile care beneficiază corporațiile în raport cu persoanele fizice.

Revolta economică enormă cauzată de pandemia covid-19 oferă o oportunitate unică de a modifica radical țesătura societății, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) folosește criza pentru a implementa măsuri de austeritate cvasipermanente în întreaga lume.

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 17:25

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia economiei româneşti atât în acest an cât şi anul următor, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Duminică, 13 Septembrie, 2020 - 17:26

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat prin intermediul Agenției Telegrafice Belaruse, BelTA., că Banca Mondială și FMI i-au oferit o mită de aproape un miliard (940 milioane USD) sub forma „ajutorului financiar Covid”. În schimbul a 940 milioane de dolari SUA, Banca Mondială și FMI au cerut președintelui Belarusului:

– o „blocare extremă a poporului său”
– forțarea purtării de măști faciale
– carantinare la domiciliu foarte strictă
– impunerea unui stat de polițienesc
– distrugerea economiei

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:33

O analiză recentă realizată de Salvaţi Copiii şi UNICEF arată că, fără măsuri urgente, numărul copiilor care trăiesc în familii sărace, din ţările cu venituri mici şi medii, ar putea să crească cu 15%, ajungând la 672 milioane

Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la creşterea cu 86 de milioane a numărului de copii care vor ajunge să trăiască în sărăcie până la finalul anului 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 15%, conform analizei publicate de Salvaţi Copiii şi UNICEF.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 10:48

În fața furtunii economice de proporții care se proliferează la orizont, România se află precum un avion cu rezervorul gol, pregătit pentru o
aterizare forțată. Vor supraviețui pasagerii (românii și firmele) manevrelor făcute de un echipaj a cărui principală preocupare a fost
până acum să acorde primul ajutor și prea puțin să rezolve problemele tehnice ale aeronavei (economia românească)? Deși echipajul de la
Palatul Victoria promite că va scoate România din furtuna economică, realitatea este că niciunul dintre piloți nu are experiența unei

Luni, 20 Aprilie, 2020 - 12:20
A avertizat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Uniunea Europeană necesită urgent injecții financiare pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a supraviețui epidemiei de coronavirus care afectează în prezent continentul, a avertizat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Pentru a face față acestei crize, ar putea fi nevoie de 1,5 trilioane de euro (1,63 trilioane de dolari) , a spus Gentiloni pentru Der Spiegel înainte de summitul liderilor UE cu privire la criza declanșată de izbucnirea Covid-19.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 13:18

Două misiuni ale Fondului Monetar Internaţional se află în aceste zile la Bucureşti pentru evaluări cu privire la sistemul de colectare şi la Codul Fiscal, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Experţii instituţiei financiare internaţionale vor sta la Bucureşti două sau trei săptămâni.

Luni, 28 Octombrie, 2019 - 16:18

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a fost de acord luni să permită Greciei să restituie, înainte de scadenţă, o parte din masivul împrumut luat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată într-un comunicat al fondului de salvare al zonei euro, transmite Reuters.

Vineri, 2 August, 2019 - 20:00

Bulgara Kristalina Georgieva și olandezul Jeroen Dijsselbloem au rămas în cursa pentru desemnarea candidatului Uniunii Europene la șefia FMI, după retragerea finlandezului Olli Rehn, a anunțat vineri ministerul francez de Finanțe, citat de AFP. 

"Un al doilea tur de scrutin are loc în acest moment cu cei doi candidați rămași în cursă", a explicat ministerul francez, care organizează votul țărilor membre UE.

De la crearea sa, în 1944, FMI a fost întotdeauna condus de un european, în timp ce un american a condus Banca Mondială.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 15:05
În condițiile asigurării echilibrelor economice

Premierul Viorica Dăncilă a primit joi delegația de experți a FMI, condusă de Jaewoo Lee, șeful misiunii Fondului pentru România și Bulgaria, aflată în vizita anuală de evaluare a situației macroeconomice, procedură de consultare periodică cu autoritățile naționale.

Duminică, 14 Aprilie, 2019 - 13:21
Nu cum zice Cîțu...

Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, a avut sâmbătă, 13 aprilie a.c., întrevederi cu reprezentanții agențiilor de rating: S&P, Moody's si Fitch. Ministrul Finanțelor a subliniat că punctele forte ale României sunt nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și menținerea perspectivelor de creștere economică.

 

Joi, 8 Noiembrie, 2018 - 11:14
dobândirea statutului de piață emergentă și intrarea în zona Schengen

Miercuri, 7 noiembrie 2018, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a avut o întrevedere cu delegația FMI condusă de Jaewoo Lee, șeful misiunii FMI pentru România și Bulgaria.

Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au fost:

Miercuri, 22 August, 2018 - 08:16

Darius Vâlcov acuză jocuri murdare ale Fondului Monetar Internațional în momente cheie ale economiei românești. Mai mult, aduce exemple concrete despre modul în care se cereau măsuri drastice pentru România care avantajau importuri din Germania. 

"Trebuia semnat în două ore"

Marţi, 3 Iulie, 2018 - 11:24

Imbatranirea populatiei este o provocare cunoscuta. Si Fondul Monetar International ii acorda o analiza ampla in fiecare intalnire trimestriala. Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care pune in relief problema. Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”.

De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”. In ceea ce priveste economistii FMI, spaniolul José Viñals numeste „risc de longevitate”„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010.

Vineri, 8 Iunie, 2018 - 11:37

FMI recomandă României o disciplină fiscală mai precaută și recomandă o ţintă fiscală sub ţinta bugetară pe 2018, de 3% din PIB, conform documentului publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI) la sfârşitul consultărilor cu România în baza Articolului IV.
Oficialii FMI cer să fie evitate noi reduceri de taxe și majorările salariile şi pensiile.

Directorii FMI au mai subliniat importanţa reformelor pentru a spori eficienţa sectorului public prin întărirea administraţiei fiscale și îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.

Duminică, 22 Aprilie, 2018 - 20:11

Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, a participat, în perioada 20-21 aprilie 2018, la Reuniunea de Primăvară a Grupului Băncii Mondiale (BM) și a Fondului Monetar Internațional (FMI), la Washington, SUA.

Sâmbătă, 17 Martie, 2018 - 08:20
Precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării

Fondul Monetar Internaţional (FMI) sugerează că România ar trebui să evite promovarea unor inițiative precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi.
„Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară”, se arată în recomandările FMI.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 22:39

 Ne-a lăudat șeful NATO în raportul său anual: suntem pe primul loc la cheltuielile pentru înarmare! Dăm mai mulți bani decât orice alt stat membru (proporțional cu PIB-ul) pe rachete, avioane și transportoare blindate, și mai puțin pe grădinițe, școli și spitale. Securitatea costă!(și astăzi, ca și ieri) STOP  Membrii CSM au trudit din greu ca să aștearnă pe 50 de pagini motivatea avizului (pe care l-au dat în cîteva minute, după audiere) cererii ministrului Justiției de revocare a șefei DNA.

Joi, 15 Martie, 2018 - 20:05

Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional în contextul evaluării anuale cu privire la evoluția economică. La întâlnire au mai participat vicepremierul Viorel Ștefan și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Vineri, 16 Februarie, 2018 - 01:52
“Pedofilii secolului 21”

Premierul bulgar Boiko Borisov, al carui CV impresionant include si pozitia de bodyguard la JTI, in Sofia, s-a laudat ca tara sa a combatut serios contrabanda cu tigari si a redus-o la 6%, in timp ce Franta inregistreaza 23%, iar Romania peste 18%. El chiar s-a mirat ca, in aceste conditii, UE ii pune intrebari legate de coruptie. Iar subalternul lui de la finante e convins ca coruptia este "indusa de presa" STOP In schimb, Bulgaria se afla pe loc fruntas in privinta economiei gri, cu 31%, fiind surclasata doar de maica Rusie, cu peste 38%. La acest capitol, Romania sta un pic mai binisor, cu putin peste 26%, desi e departe de media europeana, de circa 17%. In aceste conditii comparative, Liviu Dragnea, tatucul guvernului Romaniei, are tot dreptul sa se mire de ce mai intreaba Bruxelu’ si societatea civila de coruptie

Subscribe to FMI