Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 15:00

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă, la finalul principalului proces asupra tentativei de lovitură de stat eşuate care l-a vizat în 2016 pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează joi AFP.

Aceste persoane au fost declarate vinovate de "tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale", de "tentativă de asasinare a preşedintelui" şi de "omucideri voluntare", conform unui rezumat al sentinţei judecătoreşti obţinut de France Presse.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 12:31

Ministerul Afacerilor Externe al României, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră - OCEMN (1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2020), salută aderarea Republicii Macedonia de Nord la OCEMN, urmare ratificării, la 27 octombrie 2020, de către Parlamentul Republicii Macedonia de Nord a Cartei OCEMN şi a amendamentelor adiţionale la Cartă.

Luni, 19 Octombrie, 2020 - 08:57

Un acord-cadru militar între Kiev și Ankara a fost semnat vineri în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Turcia.

 

"În urma întâlnirii dintre președinții Ucrainei și Turciei, Vladimir Zelensky și Recep Tayyip Erdogan, au fost semnate mai multe documente, în special un acord-cadru militar între cele două guverne", a declarat serviciul de presă al președinției de la Kiev.

 

Duminică, 18 Octombrie, 2020 - 10:05

Turcia a descoperit noi rezerve de gaze naturale de circa 85 miliarde de metri cubi în Marea Neagră, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan în timpul unei vizite pe vasul de foraj Fatih.

În august, Erdogan a spus că echipa Fatih ar fi găsit 320 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră - cel mai mare câmp de hidrocarburi din istoria țării.

După cum a remarcat Erdogan, după descoperirea din august, nava a continuat să funcționeze. Potrivit acestuia, dimensiunea totală a noului câmp este de 405 miliarde de metri cubi.

Duminică, 18 Octombrie, 2020 - 10:01

Presa turcă a difuzat un videoclip cu lansarea unei rachete în zona Sinop din Marea Neagră, unde poate fi testat sistemul de rachete antiaeriene S-400 (SAM) .

Ankara a emis anterior un anunț internațional NAVTEX despre un exercițiu de artilerie în zona Sinop, în perioada 13-17 octombrie.

Videoclipul de la Sinop, legat de lansarea rachetelor, a fost distribuit si de revista militară locală M5 sub titlul „Prima lansare a sistemelor S-400 a fost făcută în Sinop”.

Ciprian Pop

Joi, 15 Octombrie, 2020 - 13:31
Care zbura de la  Bagdad la Atena, avandu-ul la bord pe șeful diplomației elene.

Turcia a întârziat să acorde permisiunea de survol aeronavei aparținând  guvernului grec, care îl transporta pe ministrul de externe Nikos Dendias de la Bagdad la Atena și a menținut avionul în aer in procedura de zbor în cerc, timp de 20 de minute peste  frontiera turco-irakiană, miercuri seară.

Conform rapoartelor mass-media, avionul a solicitat autorizația de la autoritățile aeriene turcești în timp ce traversa granița irakiană, după ce decolase de la Bagdad, dar a trebuit să aștepte 20 de minute pentru acordarea permisiunii.

Marţi, 29 Septembrie, 2020 - 19:06
Luptă aeriană americano-rusă

Un avion F-16 al Turciei a doborat in cursul acestei zile un avion de vanatoare Su-25 al Armeniei. Informatia a fost confirmata de catre Ministerul Apararii de la Erevan. Potrivit Reuters, Shushan Stepanyan, purtator de cuvant al Ministerului Apararii armean a confirmat incidentul.

Pilotul armean al aeronavei Su-25 a decedat, transmite publicatia RomanianDefense.ro

Sâmbătă, 26 Septembrie, 2020 - 11:06

NN Group anunță că Anna Grzelonska, în prezent director general al NN Asigurări de Viaţă, va fi numită Chief Executive Officer al NN în Turcia începând cu 1 decembrie 2020, mandatul său urmând să fie aprobat de autoritatea de reglementare din Turcia. Ca urmare a acestei numiri, Gerke Witteveen, în prezent Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viaţă, va prelua mandatul de CEO interimar al companiei în România, începând cu 1 octombrie 2020.

 

Miercuri, 2 Septembrie, 2020 - 09:45

Visându-se un pseudo- sultan modern, succesorul califilor din fostul Imperiu Otoman, discurs după discurs, Recep Tayyip Erdogan nu încetează niciodată să invoce trecutul și să facă apel la o istorie irepetabilă în timpurile moderne pentru a-și justifica ambițiile regionale. 

 

Duminică, 30 August, 2020 - 10:39

Ministerul grec de externe a comentat declarația Vicepreședintelui turc, Fuat Oktay, precum “că încercarea Atenei de a-și extinde apele teritoriale la 12 mile poate provoca un conflict militar”.

Miercuri, 26 August, 2020 - 16:45

Turcia "nu va face nicio concesie" pentru a-şi apăra interesele privitoare la gaze în Mediterana de Est, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, făcând apel la Grecia să se abţină de la a comite vreo "eroare" care să ducă la "ruinarea" sa, relatează AFP.

"Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană (...) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparţine", a spus Erdogan într-un discurs marţial.

Vineri, 21 August, 2020 - 19:00

Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa", a anunțat vineri președintele Erdogan, citat de AFP.

"Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa", a afirmat Erdogan, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi.

Marţi, 30 Iunie, 2020 - 09:06

Ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a convocat o întâlnire cu ambasadorii țărilor de top ale surselor de turism și cu media internațională din Antalya, pentru a le informa despre lansarea noilor norme din programul „ReTurkey” și despre oportunitățile de a experimenta Practicile „Turismului sigur” din Turcia.

Sâmbătă, 13 Iunie, 2020 - 13:14

Turcia se pregătește să creeze două baze militare permanente în Libia, după cum relatează ziarul Yeni Safak, citand surse militare.

Guvernul  “Acordului Național” libian are în vedere punerea la dispoziția  Turciei a bazei aeriene de la Al-Vatiya, în care Ankara intenționează să implementeze sisteme de apărare aeriană. A doua bază poate fi creată în portul Misrata, unde vor fi desfășurate nave ale Forțelor Navale Turce .

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 10:44

Ambasadorul Turciei în Grecia, Burak Ozyugergin, și-a exprimat dorința de a avea relații de bună vecinătate cu Grecia, într-un interviu pentru presa locală. Ozyugergin a menționat că, în ciuda tensiunii crescânde în relațiile dintre cele două țări, care a atins nivelul la care se discută deja confruntarea militară, Turcia vrea să aibă relații de bună de vecinătate cu Grecia.

Luni, 8 Iunie, 2020 - 19:41

Șeful Secretariatului Industriei de Apărare de la Ankara,  Ismail Demir, a anunțat pentru mediile locale finalizarea acordului dintre Rusia și Turcia pentru furnizarea unui al doilea set de sisteme de apărare aeriană  S-400 .

În 2019, Rusia a încheiat primul contract de furnizare a acestor sisteme către Turcia, livrand atunci patru sisteme de apărare aeriană S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 10:00

"Comportamentul Turciei a fost destul de agresiv în ultima vreme. Cred că singura cale prin care Grecia poate face față unui astfel de comportament, care, în general, are o pronunțată tendință spre agresiune, este, pe de o parte, să folosească toate armele sale diplomatice, iar pe de altă parte, să asigure o creștere a factorilor de descurajare, adică a forțelor armate ", a spus ministrul grec al Apărării într-un interviu acordat mediilor locale.

 

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 18:31

Ministerul grec al Afacerilor Externe a facut astazi un demers către ambasadorul Turciei la Atena pentru intențiile Ankarei de explorare a petrolului și a gazelor naturale în apropiere de insula greaca Rodos, din arhipelagul Dodecanez.

Grecia a menționat că țara este și rămâne pe deplin pregătită să ofere un răspuns la această provocare, dacă Turcia decide să realizeze respectivele prospectiuni, în cele din urmă.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 08:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa marţi, 28 aprilie 2020, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, şi omologul turc, Mevlut Cavuşoglu.

Reuniunea va fi desfăşurată în regim de videoconferinţă.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 12:33

Institutul Yunus Emre a organizat un eveniment festiv cu ocazia Zilei de 23 Aprilie Ziua Suveranităţii Naţionale şi a Copilului în Turcia şi Împlinirea a 100 de ani de la fondarea Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia.

Sâmbătă, 29 Februarie, 2020 - 13:53

Sprijinul  Turciei pentru teroriștii din Alep, ultimul bastion al extremiștilor din Siria, a exacerbat tensiunea dintre cei doi vecini.

 Guvernul de la Damasc denunță ocupația turcă pe teritoriul său, avertizând că își va apăra suveranitatea împotriva planurilor expansioniste ale Ankarei. "Dacă regimul criminal al (președintelui turc, Recep Tayyip) Erdogan își continuă strategia ridicola în Siria, soldații lui se vor întoarce acasă în sicrie", a declarat Fares Shehabi, deputat independent în Parlamentul sirian, într-un tweet publicat vineri.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 17:47

Turcia elimină vizele pentru cetățenii mai multor state ale Uniunii Europene și pentru britanici, începând cu 2 martie, în cazul celor care călătoresc în scop turistic, pentru o perioadă maximă de trei luni. De măsură vor beneficia cei din Polonia, Austria, Belgia, Spania și Olanda, transmite Reuters.

Ministrul afacerilor externe turc a precizat că în acest fel se dorește încurajarea turismului, dar și a economiei și a relațiilor culturale.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 12:21

Tot mai mulți români aleg Turcia ca destinație turistică, România ocupând locul 14 mondial cu 763.320 de turiști români care au vizitat această țară în 2019, cu 113% mai mulți față de anul 2016, potrivit unui raport al Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. 

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 16:45

Cel puțin 23 de persoane au murit miercuri când o avalanșă a avut loc în estul Turciei prinzând sub zăpadă zeci de salvatori trimiși la fața locului după ce o primă avalanșă a avut loc în același loc marți, au spus autoritățile locale, relatează Reuters și AFP.

Bilanțul morților a ajuns la 23. (AFP) Citat de agenția Anadolu, guvernatorul provinciei Van, a spus că 14 dintre cei decedați sunt salvatori și 9 sunt civili.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 20:00

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră, transmite AFP.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 09:05

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia, regiunea Istanbul, că Centrul local de Coordonare în cazul Dezastrelor a emis un avertisment pentru perioada 7-8 ianuarie 2020 privind perturbări în funcţionarea serviciilor de transport aerian, maritim şi transport în comun, cauzate de posibile furtuni şi intensificări considerabile ale vântului pe direcţia vest-est cu intensităţi la rafale ce pot periclita activitatea curentă a populaţiei (dislocări de acoperiş, căderi de copaci etc.).

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 15:44

Un număr de 34 de persoane au fost rănite, alte zeci, evacuate şi 14 şcoli au fost închise din motive de siguranţă în Istanbul, a precizat vineri vicepreşedintele Fuat Oktay, menţionând aproape 200 de replici înregistrate în urma cutremurului puternic produs joi, informează DPA.

Un seism cu magnitudinea 5,7 s-a produs joi la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, provocând panică în localitatea cu 15 milioane de rezidenţi.

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 16:20

Turcia vrea să repatrieze un milion de refugiaţi în nordul Siriei şi ar putea redeschide ruta migranţilor spre Europa dacă nu beneficiază de sprijin internaţional adecvat, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters şi AFP.

Ankara, care găzduieşte pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, controlează părţi din nordul Siriei unde susţine că s-au întors deja 350.000 de sirieni. Turcia lucrează la instituirea unei "zone de securitate" împreună cu SUA în nord-est, unde Erdogan spune că ar putea fi mutaţi mulţi alţi sirieni.

Marţi, 20 August, 2019 - 16:18

Turcia şi-a propus în acest an să exporte bijuterii în valoare de şase miliarde de dolari, urmând ca până în 2023 cifra să se dubleze la 12 miliarde de dolari, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei exportatorilor de bijuterii din Turcia (JTR), Mustafa Kamar pentru agenţia Anadolu.

Joi, 8 August, 2019 - 18:00

Un seism cu magnitudinea de 6,5 grade a zguduit oraşul Denizli din sud-vestul Turciei, a anunţat joi Observatorul pentru cutremure din această ţară, informează Reuters.

Observatorul Kandilli a declarat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Nu a fost clar imediat dacă există victime.

Institutul american de geofizică USGS a consemnat că seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade, fiind înregistrat joi la ora 11:25 GMT.

Subscribe to Turcia