Joi, 15 Octombrie, 2020 - 00:00

A doua cea mai mare economie din lume a fost singura putere mondială majoră care a evitat o recesiune în acest an, deoarece Covid-19 a forțat blocarea și afacerile paralizate. PIB-ul Chinei este de așteptat să crească cu 1,6% în acest an , în timp ce economia globală în ansamblu se va contracta cu 5,2% , conform proiecțiilor de vară ale Băncii Mondiale.

China și-a construit recuperarea relativ rapidă prin mai multe măsuri, inclusiv blocaje stricte și politici de urmărire a populației destinate să conțină virusul. De asemenea, guvernul a rezervat sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură și a oferit stimulente în numerar pentru a stimula cheltuielile în rândul populației sale. Răsplata a fost evidentă, întrucât turismul și cheltuielile au revenit în timpul perioadei pline de vacanță de săptămâna trecută.

Până la sfârșitul anului, ponderea Chinei din PIB-ul global va crește probabil cu aproximativ 1,1 puncte procentuale, potrivit unui calcul al CNN Business care utilizează datele Băncii Mondiale. Aceasta este mai mult decât triplu cota pe care a câștigat-o în 2019. În schimb, Statele Unite și Europa vor vedea că acțiunile lor scad ușor.

Cu toate acestea, economia Chinei va avea o valoare de aproximativ 14,6 trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2020, aproximativ echivalentă cu 17,5% din PIB-ul global.

Chiar și fără întreruperea cauzată de virus, cota Chinei ar fi bifat anul acesta, potrivit Larry Hu, economist șef chinez pentru Macquarie Group. Dar capacitatea Chinei de a combate tendința mondială accelerează creșterea importanței sale pentru economia globală.

"Recuperarea în China a fost mult mai puternică decât restul lumii", a adăugat Hu.

Un muncitor din atelierul unei companii textile prelucrează comenzi pentru produse pentru piețele interne și externe din orașul Haian, provincia Jiangsu, China, pe 3 octombrie.

Un boom al Săptămânii de Aur

Îmbunătățirea economică nu a fost mai evidentă decât în ​​ultima săptămână, când țara a sărbătorit una dintre sărbătorile anuale ale Săptămânii de Aur. Festivitățile din acest sezon au marcat fondarea Republicii Populare Chineze și a Festivalului Lunii și au fost una dintre cele mai aglomerate sezoane de călătorie ale anului din țară.

Peste 630 de milioane de oameni au călătorit prin țară în timpul Săptămânii de Aur, care s-a încheiat joi, potrivit Ministerului Culturii și Turismului. Aceasta reprezintă aproape 80% din numărul celor care au călătorit în aceeași perioadă a anului trecut.

Duminică, 2 August, 2020 - 16:01

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, a declarat că actele de spionaj și furt din partea guvernului Chinei reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru viitorul SUA.

 

Vorbind în cadrul unei conferințe organizate la Institutul Hudson din Washington, Wray a descris pentru cei prezenți o campanie de spionaj chinez, cu mai multe paliere.

 

Luni, 20 Iulie, 2020 - 11:59

606 parlamentari din 30 de țări din tot spectrul politic au emis o declarație comună prin care au solicitat Partidului Comunist Chinez (PCC) să oprească imediat campania sistematică și brutală pentru eradicarea disciplinei spirituale Falun Gong.

Miercuri, 15 Iulie, 2020 - 12:41

Mai mult de jumătate dintre consumatorii europeni (52%) intenționează să amâne cumpărarea unui vehicul nou și susțin că îl vor păstra pe cel actual mai mult decât era prevăzut inițial, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit studiului Deloitte State of Consumer Tracker. Polonezii sunt cei mai prudenți în ceea ce privește comportamentul de cumpărare (68%), urmați de irlandezi (61%) și de spanioli (60%), arată rezultatele cercetării.

Luni, 29 Iunie, 2020 - 18:42

Autoritățile din China au reinstaurat, duminică, restricții legate de COVID-19. Peste 400.000 de persoane care locuiesc în apropiere de Beijing au fost plasate în izolare, după ce în regiunea unde stau au fost depistate 18 cazuri de infecție cu coronavirus, scrie BBC.

Restricțiile au intrat în vigoare în regiunea Anxin din provincia Hebei, localizată lângă Beijing.

După apariția pandemiei în China, la sfârșitul anului 2019, țara a reușit să țină sub control numărul de noi infecții cu COVID-19.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 20:11

Beijingul a spus că, în caz contrar, va oferi „toate răspunsurile decisive necesare”.

China a avertizat Japonia și alte țări din regiunea Asia-Pacific împotriva desfășurării de rachete americane cu rază medie de acțiune pe teritoriul lor. Acest lucru a fost anunțat miercuri de un reprezentant al Ministerului Apărării de la Beijing, colonelul Wu Qian.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 20:07

Potrivit Ministerului de Externe chinez, soldații indieni, la începutul lunii mai "noaptea, sub acoperirea întunericului, au invadat teritoriul Chinei". Așa a descris miercuri purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, esența recentelor confruntări cu țara vecină, India.

Duminică, 21 Iunie, 2020 - 15:59
Michael Kovrig (!) și Michael Spavor

O decizie care va înrăutăți, în continuare, relațiile dintre China și Canada: Beijingul a acuzat în mod oficial de spionaj doi canadieni reținuți din 2018, caz perceput pe scară largă de Ottawa drept represalii după arestarea unui executiv al Huawei la cererea Washingtonului.

 

Michael Kovrig, fost diplomat aflat anterior la post la Beijing, precum și consultantul și omul de afaceri Michael Spavor, specialist în Coreea de Nord și China, au fost arestați în China în decembrie 2018 și de atunci au fost în detenție, fara o acuzare oficială.

 

Joi, 11 Iunie, 2020 - 12:37
Jens Stoltenberg susține că influența Beijingului este resimțită cu mult dincolo de Asia și alianța trebuie să răspundă.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Occidentul să nu "ignore consecințele ascensiunii Chinei".

Vorbind în programul de astăzi al BBC Radio 4, domnul Stoltenberg a spus că alianța de securitate trebuie să răspundă la faptul că „China se apropie de noi” prin investiții în infrastructuri importante, precum rețeaua 5G din Marea Britanie.

Sâmbătă, 30 Mai, 2020 - 08:47

Președintele american Donald Trump a restricționat intrarea in tara a oamenilor de știință chinezi, deoarece “ar putea amenința securitatea SUA”, scrie textul hotararii emise de Trump.

Documentul acuză China de o campanie „amplă și bine finanțată” pentru achiziționarea de tehnologii secrete americane și proprietate intelectuală, în special, pentru modernizarea Armatei Populare a Chinei .

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 11:08
Se pare că Vasilică era subinfluența alcoolului

Ambasadorul român la Beijing, Vasilică Constantinescu, ar fi provocat un accident grav în capitala chineză, după ce a condus mașina în stare de ebrietate și a intrat într-un autobuz. Deși fapta s-a produs acum cîteva săptămîni, Ministerul român de Externe nu a suflat nici pînă azi vreun cuvînt pe acest subiect.

Dezvăluirea a fost făcut de către Dan Tomozei, jurnalist român care activează în China.

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 10:59

E premieră absolută de la izbucnirea pandemiei care a cuprins întreaga lume. China nu a înregistrat niciun nou caz de COVID-19 pentru data de 22 mai, faţă de patru zilele trecute, a anunţat sâmbătă Comisia Naţională de Sănătate (NHC) într-un comunicat preluat de Reuters.

Este pentru prima dată când China nu a înregistrat o creştere zilnică a numărului de cazuri de când pandemia a început în oraşul Wuhan la sfârşitul anului trecut.

Numărul de noi cazuri asimptomatice ale coronavirusului a scăzut la 28 de la 35 o zi mai devreme, a transmis NHC.

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 19:19

China a dat publicității, pentru prima oară, o defalcare a persoanelor depistate pozitiv pentru coronavirus, fără să aibă simptome, dezvăluind că cei care rămân fără simptome pe parcursul infecției sunt majoritari, scrie Bloomberg.

Din 6.764 de persoane testate pozitiv fără a prezenta simptome, doar o cincime - 1.297 - au prezentat ulterior semne ale îmbolnăvirii și au fost reclasificate drept cazuri confirmate, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale a Sănătății din China, Mi Feng.

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 12:37

Organizația Mondială a Sănătății a apărat revizuirea bruscă a Chinei a numerelor de coronavirus, spunând că Beijingul a putut să ofere cifre mai precise și că alte țări vor trebui probabil să le revizuiască și pe ale lor.

Noul raport „a fost realizat în încercarea de a nu lăsa niciun caz nedocumentat”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, omul de știință al OMS pentru coronavirus, în timpul unei ședințe de vineri.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 20:03

Ridicarea restricțiilor coronavirusului este ziua pe care întreaga lume așteaptă cu nerăbdare. China vrea ca această zi să fie acum.

Joi, 2 Aprilie, 2020 - 11:56
O evoluție similară ar putea fi așteptată și în România, susținută de comerțul online,

Colliers: China începe deja să-și revină după izbucnirea epidemiei de Covid-19. O evoluție asemănătoare ar putea fi așteptată și în România, în principal susținută de comerțul online, după ce va trece vârful epidemiei

Joi, 26 Martie, 2020 - 10:04

Presa chineza a legat originea pandemiei coronavirusului cu Italia, dupa ce un profesor din Milano a declarat ca medicii italieni au vazut cazuri de pneumonie "foarte ciudate" inca din noiembrie. Folosindu-se de aceste declaratii, Beijingul respinge acum datele potrivit carora orasul Wuhan este locul in care a izbucnit focarul ce a dus aparitia pandemiei de COVID-19.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 12:45

Dragii mei, Pentru a fi anunțat pe pagina mea electronică împrejurarea că ambasada Republicii Populare Chineze a predat Primăriei Bucureștiului ajutoare pentru gestionarea pandemiei Covid19, mai mulți (nu foarte mulți, dar totuși) navigatori pe rețelele sociale mi-au reproșat, în termeni mai civilizați sau mai ineleganți, că aduc laude unui stat criminal, cu siguranță vinovat de răspândirea virusului ucigaș în lume, și, în orice caz, detestabil ca fiind comunist, punând atitudinea mea pe seama afinității mele „cunoscute” (!!) pentru comunism.

Luni, 23 Martie, 2020 - 18:00
Disensiuni regretabile între experții americani și cei chinezi în domeniul coronavirușilor

Cu câteva luni înainte de începerea pandemiei coronavirusului, administrația președintelui american Donald Trump a eliminat o poziție-cheie americană de sănătate publică la Beijing, destinată să ajute la detectarea focarelor de boală în China, a aflat agenția de știri Reuters.

Expertul american pentru boli, dr. Linda Quick, un epidemiolog medical încorporat în agenția chineză de control al bolilor, a părăsit postul în iulie, potrivit a patru surse cu cunoștințe despre acest aspect.

Duminică, 22 Martie, 2020 - 09:11

Un studiu publicat de Universitatea din Wuhan a identificat un tipar al evoluţiei coronavirusului. Majoritatea pacienţilor infectaţi fac febră iar apoi, simptomele ajung să semene cu cele provocate de pneumonie.

Circa 99% din pacienţii infectaţi fac febră la debutul infecţiei, iar de multe ori simptomele COVID-19 pot fi confundate de cele provocate de pneumonie se arată conform studiului, citat de Mediafax.

Luni, 16 Martie, 2020 - 09:47
China a oferit Iranului un lot de medicamente specifice infecțiilor respiratorii și a trimis la Teheran o echipă de experți voluntari

Președintele chinez a spus astăzi că omenirea este o comunitate cu un viitor comun și că, numai prin unitate și coordonare, umanitatea poate aborda diverse riscuri și provocări globale.

Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că Beijingul va sprijini cu tărie țările cele mai afectate, cum ar fi Italia, împotriva focarului de COVID-19.

Într-un mesaj de simpatie trimis recent președintelui italian, Sergio Mattarella, Xi a spus că în acest moment dificil, China este dispusă să coopereze cu Italia și să ofere asistență.

Duminică, 15 Martie, 2020 - 11:52

China a anunţat duminică 20 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul, dintre care 16 sunt ale unor persoane venite din străinătate, informează AFP.

Comisia naţională de sănătate a anunţat că aceste cazuri de contaminare ale unor persoane venite din străinătate au fost constatate în cinci provincii şi oraşe din China, printre care Beijing şi Shanghai, .

Numai patru cazuri locale au fost înregistrate, toate la Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde coronavirusul a apărut în decembrie şi de unde s-a răspândit în China şi în lume.

Duminică, 15 Martie, 2020 - 00:00

China a doborât orice record, absolut  totul, a câștigat 20 de miliarde de dolari la primul anunț și a achiziționat aproximativ 30% din acțiunile companiilor care aparțin Occidentului în China! Xi Jinping comunistul de stânga, i-a întrecut pe europeni și pe democrații americani deștepți. A jucat măiestrit în fața ochilor întregii lumi. Din cauza situației din Wuhan, moneda yuan a început să scadă, dar banca centrală chineză nu a luat nicio măsură pentru a opri acest curs.

Joi, 12 Martie, 2020 - 19:00

Directorul Centrului Naţional de Cercetări Clinice pentru Boli Respiratorii din China a anunţat, joi, că pandemia de coronavirus ar putea lua sfârşit în iunie, dacă ţările cele mai afectate vor lua măsuri suficiente.

Directorul Centrului chinez, Zhong Nanshan, susține că vara, când temperatura este mai ridicată, coronavirusul „este relativ mai puţin activ”.

Acesta spune că pandemia va lua sfârșit în iunie doar dacă țările cele mai afectate vor lua măsuri suficiente.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 17:23

O echipă medicală din China condusă de reputatul pneumolog Zhong Nanshan a testat o nouă metodă pentru detectarea coronavirusului Covid-19 cu ajutorul analizei a câtorva picături de sânge şi ale cărei rezultate pot fi obţinute în 15 minute, informează miercuri mass-media locale citate de EFE.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 16:39

Numărul oamenilor infectați cu coronavirus în întreaga lume se apropie de un nou prag: 120 de mii de persoane. Italia, țara cea mai grav afectată după China, intrată în carantină, anunță peste 10 mii de contaminări și mai bine de 630 de decese. Numai în ultimele 24 de ore, au murit aproape 170 de persoane.

Carantina declarată în întreaga Italie a pustiit orașele și a stârnit o panică fără precedent, deși toate mesajele autorităților îndeamnă la tratarea situației cu mult calm.

Pe străzi mai circulă doar cei care merg la serviciu sau la cumpăraturi.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 11:15

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a ajuns luni 2.592 de decese în China continentală după anunţarea a 150 de decese suplimentare, au informat autorităţile sanitare chineze.

Cu excepţia unuia, toate aceste noi decese au avut loc în provincia centrală Hubei, epicentrul epidemiei, notează AFP.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 11:47
Cel puţin 1.355 de morţi

China a anunţat joi 15.000 de contaminări suplimentare cu noul tip de coronavirus, urmare a adoptării unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, stabilită de noile oficialităţi din Hubei, informează AFP.

Prin urmare, o radiografie pulmonară în cazurile suspecte poate fi de acum considerată ca fiind suficientă pentru diagnosticarea virusului. Până joi, un test de acid nucleic era indispensabil.

Autorităţile chineze justifică adoptarea acestei noi metode de diagnosticare printr-o "mai bună cunoaştere" a bolii şi a simptomelor sale.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 17:36

Grupul  Hilton se pregătește pentru un impact îndelungat asupra activității sale din cauza focarului de coronavirus.

Într-un apel către beneficiari, CEO-ul Chris Nassetta a dezvăluit că 150 de hoteluri din China au fost nevoite să închidă.

Aceasta reprezintă aproximativ 39.000 de camere generatoare de venituri.

Deși este prea devreme pentru a spune cu certitudine, ar putea afecta afacerea până la un an, pe baza experienței trecute cu epidemia de Sars.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 11:14

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a ajuns miercuri la 1.113 de morţi, în China continentală, unde maladia a apărut în luna decembrie în oraşul Wuhan (centru). Virusul, denumit acum oficial de către OMS "Covid-19" a infectat 44.653 de persoane în China continentală, potrivit autorităţilor sanitare chineze.

Pe de altă parte, numărul de cazuri noi raportate zilnic a scăzut miercuri (2.015), comparativ cu marţi (2.478) şi luni (3.062), potrivit Comisiei Naţionale pentru Sănătate.

Subscribe to China