Publicat: 24 Noiembrie, 2012 - 15:29
Share

 O locuinţă, fragmente ceramice şi unelte de piatră vechi de 6.000 de ani, au fost scoase la lumină la Baia, județul Suceava.

Săpăturile au scos la iveală unelte şi arme din piatră, silex, marnă şi obsidian, precum şi o locuinţă. Majoritatea artifactelor aparţin culturii Precucuteni II, care a trăit cu circa 4.000 de ani înainte de Hristos.

Aceasta a fost parţial distrusă de straturile de civilizaţii ce s-au suprapus peste locuinţa precucuniană. Cele mai "noi" sunt două bordeie, datând din secolul IV D.H. La fel de importante pentru culturile studiate sunt şI fragmentele ceramice.

Descoperirea arheologică de la Baia ajută la înţelegerea culturii precucuteniene, încă insuficient cunoscută, şi care s-a dezvoltat la poalele munţilor balcanici şi în valea Dunării, cu mult înaintea Greciei şi a Romei Antice.

La Baia este cea de-a cincea aşezare cercetată sistematic din România, după cele din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău. După ce vor fi restaurate, piesele descoperite vor intra în expoziţia de bază a Muzeului de Istorie din Suceava.