Publicat: 19 Iunie, 2020 - 10:37
Share

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov a fost discutată de reprezentanții CJ Ilfov, împreună cu experții Băncii Mondiale, cu prof. dr. Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica, prof. dr. Marian Preda, rector Universitatea din București, Cristina Chiriac - președinte CONAF, Sebastian Metz - director Camera de Comerț Româno-Germană, Lucia Varga, fost ministru al Mediului, Virgil Scripcariu – sculptor, Daniel Sărdan - organizator evenimente sportive și numeroși cetățeni care au vrut să adreseze întrebări.

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov:  ”Nu te poți dezvolta fără strategii. Strategia este un document de planificare a investițiilor de capital. Strategia de Dezvoltare scoate la iveală o serie de proiecte care au fost stabilite în baza cercetării făcute de Banca Mondială, în baza discuțiilor purtate cu oamenii de afaceri și cu cetățenii din Ilfov - proiecte care depășesc 800 de milioane de euro. Noi am stabilit două obiective fundamentale prin această strategie: creșterea calității vieții și transformarea într-un județ atractiv pentru oamenii de afaceri și pentru turiști.”

Prof. dr. Petre Popeangă, vicepreședinte CJ Ilfov:  ”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să creștem bunăstarea populației. Calitatea aerului, a apei, a alimentelor si calitatea educației și a culturii sunt definitorii pentru oricare comunitate, inclusiv pentru comunitatea ilfoveană. Strategia de Dezvoltare vine pe o situație bună economică și socială a județului: proiecte precum infrastructura de apă și canalizare vin să certifice faptul că grija noastră este de creștere continuă a calității vieții.”

Rizia Tudorache, vicepreședinte CJ Ilfov: ”Ce-şi doresc ilfovenii?” - este întrebarea de la care a pornit Strategia de Dezvoltare a judeţului Ilfov. Educaţie, sănătate, servicii sociale, infrastructură, siguranţă, transport. Proiectele pe care le-am realizat în ultimii ani s-au îndreptat întocmai în această direcţie, aşa cum vom continua şi în Strategia de Dezvoltare pe care am lansat-o.”

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov a fost elaborată împreună cu experții Băncii Mondiale.

Tatiana Proskuryakova, manager de țară Banca Mondială: “Această strategie este o propunere ce poate fi îmbunătățită în urma consultărilor publice. Mă bucur că am putut contribui cu expertiza noastră la nivel global, însă o strategie nu va avea succes, dacă nu va fi asumată de administrație și de locuitorii din județul Ilfov."

Marcel Heroiu, expert dezvoltare urbană, Banca Mondială: ”Elaborarea Strategiei a fost pentru noi un efort important. Ilfovul este teritoriul cu cel mai mare potențial, întrucât aici se vor face cele mai mari investiții în următorii ani. Regiunea București-Ilfov generează un PIB/cap de locuitor mai mare decât al Bulgariei, Serbiei sau al Croației. Zona aceasta are o dinamică de dezvoltare foarte importantă pentru România. Veți găsi în strategie o propunere de intervenții prioritare, îndelung analizate.”

Printre investițiile prioritare în următorii 10 ani se numără Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei, o rețea de parcări de transfer- park and ride, digitalizare, un campus universitar, campusuri pentru învățământul dual, parcuri industriale și un parc științific- Măgurele Science Park.

Remus Trandafir, manager de proiecte CJ Ilfov: ” Măgurele Science Park este unul din ansamblurile cele mai futuriste din România, un ansamblu de clădiri care pe lângă funcționalitățile standard- de transfer tehnologic, spații de birouri, muzeu al viitorului sau unele centre de comunicare între mediul știinșific și mediul de bussines - va veni cu provocări pe care încă nu le-am găsit în Romania. Va fi un ansamblu de clădiri independent energetic, va funcționa doar pe bază de energie regenerabilă, va fi un ansamblu care va aduce tehnologie de cel mai înalt nivel.”

Președintele CJ Ilfov a făcut un apel la cetățenii din județ, pentru ca aceștia să monitorizeze punerea în aplicare a strategiei: ”Noi punem proiectele în practică. Atât timp cât societatea și-a asumat acest proiect și s-a implicat activ, are tot dreptul să ne urmărească și să ne judece pentru ce facem. Iar atunci când vin alegerile, trebuie să ne arate cu degentul: ai făcut sau nu ai facut.”, a spus Marian Petrache.

Strategia de Dezvoltare rămâne în consultare publică până la sfârșitul lunii. Cei interesați pot trimite propunerile lor pe [email protected]

Strategia de Dezvoltare poate fi consultată aici:

http://www.cjilfov.ro/upload2/ANUNTURI/StrategiA_de_Dezvoltare_a_Jude%C8...

Dezbaterea online poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/CJIlfov/videos/708485823276224/

Imagini de la eveniment găsiți aici:

https://we.tl/t-aFyMCglzXc

Grafica animată a Măgurele Science Park o puteți accesa aici:

https://wetransfer.com/downloads/9d2b4a1ec99d291cc774c8000aa0e6e42020061...

 

 
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: