Publicat: 24 Iunie, 2019 - 11:18
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

Premierul Ddăncilă pare a fi găsit soluția pentru desemnarea candidatului PSD la președinție: un sondaj de opinie care să evidențieze șansele de reușită a celor care se înscriu în competiție pe bază de notorietate, competență și dedicație față de doctrină. Cam acestea ar putea fi criteriile, dacă nu vor apărea și altele. Un fel de spitzenkcandidatură românească, în care se afirmă lideri ai diferitelor grupări din interiorul partidului, unde dominante au fost în „epoca Dragnea” cele care vizau criteriul județean. Odată realizat un astfel de sondaj, mai marii partidului, care vor fi aleși în 29 iunie, vor putea să decidă: pe ăsta sau pe ăsta îl aruncă în luptă! Cine rămâne și  nu se pierde pe drum. În acest sondaj ar putea intra și câteva figuri de la aliatul ALDE, mult mai puține, desigur, decât înainte de europarlamentare. Foarte probabil una singură.

Dar să încercăm să vedem cine vor fi cei care vor avea onoarea să fie apreciați de colegi (pentru că, desigur, sondajul se va face în rândul membrilor de partid. Deși mai normal ar fi să se facă pe un eșantion de populație, pentru că populația va vota, contribuția membrilor fiind evident mai puțin semnificativă).

Să luăm mai întâi cadrele. Unul care deja și-a exprimat intenția este Fifor. Prea puțin cunoscut și fără inițiative majore în domeniile acoperite. O alta ar putea fi Olguța Vasilescu, deși nehotărârile lui Dragnea și chiar măritișului au cam scos-o din joc. Despre favoriții lui Dăncilă - Suciu și Dunca - aceștia vor trebui să rămână la partid. Din „partida Dragnea” nimeni nu are vreo șansă, membrii marcanți urmând a privi spectacolul de pe margine. Cu atât mai mult cu cât nu se mai știe care dintre ei mai era în grații sau nu. Paul Stănescu este deja out de două ori și, oricum, nu are față de președinte.

Urmează plutonul executiv. Aici notorietatea prevalează. Totuși, nu mulți din echipă au reușit să treacă această probă, unii rămânând și acum niște iluștri necunoscuți. Poate cineva să spună două vorbe despre Budăi, Oprea, Breaz, Hurduc, Petrescu, Matei, Trif, Ilie sau Mânzatu? Sau măcar să îi recunoască din vreo fotografie? Nici pomeneală.

Dintre ceilalți rămân, cu șanse mai mari sau mai mici, Teodorovici, Daea, Andronescu, Pintea și Bădălău. Teodorovici cochetează, fiindu-i mai la îndemână o funcție bine plătită pe la Banca Mondială. Andronescu ar vrea să își fructifice mai bine notorietatea, iar Pintea avut o evoluție progresivă prin implicare. Un loc cu totul aparte ocupă Petre Daea, nu doar prin impactul major al  sectorului pe care îl gestionează, în care se întâmplă mai multe lucruri decât prin alte părți, dar mai ales prin coeficientul mare de acceptare publică. Este poate singurul ministru care poate străbate fără riscuri mulțimile, iar succesul site-ului său de Facebook îl depășește deja pe cel al lui Iohannis. Dacă nu ar funcționa o serie o serie de prejudecăți și false percepții induse de o media senzaționalistă, Petre Daea ar putea fi cel mai calificat candidat pentru cursa prezidențială. Cu atât mai mult cu cât prestația sa la comanda agriculturi europene din președinția rotativă a fost remarcată și remarcabilă, mult peste media celorlalți „actori” implicați. Mai rămâne doar să dorească și el acest lucru, deși sunt aproape sigur că o atare candidatură va da de gândit pesediștilor. Nu vreau să bag mâna în foc că ar câștiga. Dar, cu siguranță, va putea intra în turul doi mai curând decât oricare altul dintre cei cunoscuți și evocați deja.

Dar, ca deobicei, prezidențialele rămân o ecuație cu multe necunoscute. Cum au fost aproape mereu. Era Iohannis un candidat credibil la precedenta rundă? Nicidecum. S-ar putea să nu  fie nici acum...

Topic: 

Format: 

Rubrici: