Publicat: 3 Februarie, 2020 - 09:16
Share

Echipa Ministerului Sănătăţii condusă de ministrul Sănătăţii, Victor Costache a participat la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a declarat că se iau toate măsurile necesare pentru a întări capacitatea de răspuns a sistemului în cazul situaţiei răspândirii infecţiei cu noul coronavirus in spaţiul european.

"Nu trebuie să creăm panică, dar trebuie să pregătim sistemul. În spaţiul european au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în statele din jurul României nu au fost înregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva între 2 şi 4 %, faţă de aprox. 17% cat a fost in 2009 în cazul gripei A1H1. În prezent, avem o capacitate bună de diagnostic. Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Bals are achizitionate 1000 de kit-uri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor suspecte. De mâine, alte două spitale de boli infectioase din Iaşi şi Cluj Napoca vor fi dotate cu 100 kit-uri", a spus Victor Costache

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că au fost luate măsuri la nivel naţional pentru prevenirea şi limitarea acestei infecţii, iar începând de săptămâna viitoare, personal suplimentar din cadrul direcţiilor de sănătate publică va sprijini poliţia de frontieră.

În cadrul Comitetului s-a hotărât realizarea mai multor achiziţii de echipament medical, de protecţie, izolete, dezinfectant si echipamente de transport pentru constituirea unor stocuri de urgenţă.
 

Tag-uri Nume: