Publicat: 26 Aprilie, 2012 - 20:50
Share

Peste două treimi dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului prezentat în  aceasta după-amiază în cadrul emisiunii Cristinei Matei au declarat că resimt o degradare a nivelului de trai în ultimii 8 ani, 31% consideră că trăiesc mult mai rău, iar 37% că trăiesc mai rău, doar aproximativ 19% consideră că trăiesc la fel ca înainte de 2004 şi 8% - că trăiesc mai bine.
 
Din punctul de vedere al nivelului de educaţie, peste trei sferturi dintre cei care au un nivel de trai mai scăzut decât acum 8 ani au studii sub nivelul liceului şi 65% au studiile liceale terminate. De remarcat că peste jumătate (52%) dintre cei care afirmă că trăiesc mai rău decât acum 8 ani sunt posesori de diplome universitare. Doar o cincime dintre absolvenţii de învăţământ superior consideră că trăiesc mai bine astăzi.

Bucuresti, 26 aprilie 2012 - Astazi, de la 18 :30, la Sondajul Zilei la TVH 2.0, gazda emisiunii, Cristina Matei ii are invitati in studio pe Mihaela Ilie, coordonator al Institutului Roman de Studii Sociale (IRSS), conferentiarul universitar doctor Matei Georgescu, Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret (USH) si lectorul universitar doctorand, Bogdan Cuc, Facultatea de Sociologie-Psihologie, USH, alaturi de invitatul permanent al emisiunii, sociologul Sebastian Lazaroiu. Ei vor comenta raspunsurile opiniei publice legate de partidul care va castiga alegerile parlamentare, cat de bine traim azi in raport cu acum 8 ani si care e mentalitatea romanilor legata sexul premarital. Sondajul a fost realizat telefonic ieri, 25 aprilie, de catre Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS), pe un esantion de 457 de persoane peste 18  ani, cu o marja de eroare de +/- 4,6%.
Peste 60% dintre cei chestionaţi au evitat să precizeze cine consideră că va câştiga alegerile parlamentare din acest an. Din totalul repondenţilor, 26% dau USL drept alianţa câştigătoare. Celelalte partide au estimări favorabile în procente mici: PNL 2%, PSD şi PPDD 3%, iar PDL 4%. În funcţie de nivelul de educaţie, peste un sfert din cei cu studii gimnaziale şi 23% dintre absolvenţii de liceu văd tot USL pe primul loc. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de studii superioare, opiniile favorabile USL urcă la 33%.
Cum este viaţa dumneavoastră comparativ cu acum 8 ani?
Peste două treimi dintre cei intervievaţi resimt o degradare a nivelului de trai în ultimii 8 ani. 31% consideră că trăiesc mult mai rău, iar 37% că trăiesc mai rău. Doar aproximativ 19% consideră că traiesc la fel ca înainte de 2004 şi 8% afirmă chiar că trăiesc mai bine. Din punctul de vedere al nivelului de educaţie, peste trei sferturi dintre cei care au un nivel de trai mai scăzut decât acum 8 ani au studii sub nivelul liceului şi 65% au studiile liceale terminate. De remarcat că peste jumătate (52%) dintre cei care afirmă că trăiesc mai rău decât acum 8 ani sunt posesori de diplome universitare. Doar o cincime dintre absolvenţii de învăţământ superior consideră că trăiesc mai bine astăzi.
Sunteţi de acord ca tinerii să întreţină raporturi sexuale înainte de căsătorie?
 
Sexul premarital nu e văzut cu ochi buni de 47% dintre cei intervievţi, în timp ce 44% sunt de acord cu el. În funcţie de nivelul de educaţie, cei mai tradiţionalişti sunt cei cu studiile subliceale, care se opun în procent de 61% relaţiilor sexuale dintre tineri înainte de căsătorie. Cei mai permisivi sunt absolvenţii de liceu (57%) şi cei cu învăţământ superior (58%), care au răspuns pozitiv la întrebare.
 
Autor: Călin Angheluţă