Publicat: 8 Iunie, 2017 - 12:25
Share

Relaţiile dintre Azerbaidjan şi România, relații ce se sprijină pe rădăcinile istorice din vechime, se dezvoltă dintr-o nouă perspectivă. Se împlinesc 25 de ani de la stabilirea  relaţiilor diplomatice dintre Azerbaidjan şi România pe 16 iunie 2017. Vizitele reciproce  ale conducătorilor statelor şi tratativele desfăşurate au creat o bună bază pentru consolidarea legăturilor. Azerbaidjanul este interesat  de dezvoltarea stabilă a legăturilor cu România nu doar în sfera politică, dar şi în cea economică, culturală. Azerbaidjanul apreciază foarte mult sprijinul acordat  de România în aspectele ce țin de principiu în cadrul structurilor internaţionale.
Faptele istorice atestă că bazele relaţiilor româno-azere  au fost puse încă din secolul XV. În anul 1473, conducătorul statului  Aggounlu Uzun Hasan şi domnitorului Ştefan cel Mare  au semnat Acordul de cooperare militară. Aceste relaţii au continuat şi în perioada guvernării Savafizilor. 


România a recunoscut independenţa Azerbaidjanului  la 11 decembrie 1991. În anul 1997, s-a deschis ambasada României în Azerbaidjan iar în anul 2001 a fost deschisă ambasada Azerbaidjanului în România, o premieră pentru ţările Europei de Est.
În iulie 1995 a avut loc vizita oficială în România a Preşedintelui Republicii Azerbaidjan - Heydar Aliyev. Întâlnindu-se cu Preşedintele României Ion Iliescu, Heydar Aliyev a spus că vede această invitaţie a Preşedintelui  de a vizita România ca un pas extrem de important pentru o şi mai mare dezvoltare  a relaţiilor de prietenie dintre state. Pe parcursul vizitei în România a Preşedintelui Heydar Aliyev,  au fost semnate Declaraţiile  de prietenie şi cooperare dintre Azerbaidjanul şi România, de asemenea, au fost semnate acordurile  în domeniile ştiinţei, culturii, educaţiei şi sportului, de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică.
În martie 1996 , în Azerbaidjan a avut loc vizita oficială a Preşedintelui României Ion Iliescu. În cadrul vizitei Preşedintelui român, între cele două părţi a fost semnat Acordul  de prietenie şi cooperare în domeniul transporturilor aeriene, maritime, transporturilor rutiere internaţionale şi în alte domenii importante.
După semnarea  acordurilor interstatale şi interguvernamentale de către Preşedinţii ambelor părţi, a avut loc conferinţa de presă comună. Preşedintele Heydar Aliyev a ţinut un discurs la conferinţa de presă, declarând: "Republica Azeră apreciază înalta sa independenţa de stat, libertatea naţională. Referitor la acest lucru, fiecare pas  îndreptat spre consolidarea tuturor acestor aspecte este de o importanță aparte pentru noi. Noi mergem pe calea construirii unui stat de drept, democratic, a unei societăţi civilizate şi facem totul  pentru ca Azerbaidjanul să ajungă pe această cale la nivelul ţărilor democratice civilizate".
La data de 29 iunie 1998, la invitaţia lui Heydar Aliyev a avut loc vizita oficială în Azerbaidjan a Preşedintelui României Emil Constantinescu. În timpul vizitei  a fost semnată Declaraţia de dezvoltare a prieteniei şi parteneriatului  între Republica Azerbaidjan şi Republica România.  


În  octombrie 2002, în cursul unei alte vizite în Azerbaidjan a Preşedintelui României Ion Iliescu, acesta şi Preşedintele Heydar Aliyev au semnat  Declaraţia de parteneriat şi acordurile de parteneriat economic şi tehnico-ştiinţific între organele de referinţă ale ambelor ţări.
La conferinţă de presă ţinută împreună cu Preşedintele Ion Iliescu, conducătorul statului azer a făcut declaraţia despre cum s-a ajuns la înţelegerea din sfera politică dintre România şi Azerbaidjan: "Consider că Declaraţia  semnată de mine şi domnul Iliescu  este de o importanţă deosebită. Această Declaraţie este dedicată aspectelor politice şi face cunoscută unanimitatea Azerbaidjanului şi României atât în legătură cu problemele internaţionale, cât şi în legătură cu problemele din regiunea noastră, precum şi faptul că am ajuns la o înţelegere cu privire la multe aspecte".
În cursul vizitei, lui Ion Iliescu i-a fost înmânată Diploma de doctor onorific al Universităţii Tehnice din Azerbaidjan.
Legăturile cu România s-au dezvoltat cu succes şi după ce Ilham Aliyev a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Azerbaidjan în luna otombrie a anului 2003.

Pe 11-12 octombrie 2004  a avut loc vizita oficială în România a lui Ilham Aliyev  pe parcursul căreia s-a desfăşurat întâlnirea cu Preşedintele reales al României, Ion Iliescu. În timpul vizitei au fost semnate 12 acte cuprinzând diverse sfere, printre care şi Declaraţia comună a Preşedintelui Republicii Azerbaidjan şi a Preşedintelui Republicii România. În cursul vizitei sale în România, Preşedintele Ilham Aliyev a ajuns la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti unde i-a fost acordat gradul de Doctor Honoris Causa al Universităţii.
Pe 11-12 octombrie 2006 a avut loc vizita oficială în Azerbaidjan a noului preşedinte al României, Traian Băsescu. Pe parcursul întâlnirii celor doi Preşedinţi a fost remarcată dezvoltarea cu succes a legăturilor dintre ambele ţări în domeniul politico-economic precum şi cea din alte domenii. De asemenea, cei doi conducători ai statelor au menţionat extinderea permanentă a cooperării dintre ţări în procesul de integrare în structurile euroatlantice.  
Pe 24 septembrie 2007 a avut loc vizita în România a Preşedintelui Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev pe parcursul căreia s-a desfăşurat întâlnirea unu la unu cu Preşedintele României Traian Băsescu. În timpul întâlnirii a avut loc schimbul de opinii cu privire la aspectele ce ţin de legăturile bilaterale dintre Azerbaidjan şi România, de cooperare în cadrul proiectelor internaţionale, de conflictul din Nagorno-Karabah precum şi de alte probleme. Apoi, cu participarea Preşedintelui Azerbaidjanului Ilham Aliyev şi Primei Doamne, preşedintelui  Fundaţiei „Heydar Aliyev” Mehriban Aliyeva, a avut loc ceremonia de deschidere a reprezentanţei române a Fundaţiei. Ulterior, a avut loc deschiderea Parcului „Heydar Aliyev” din Bucureşti şi inaugurarea bustului lui H. Aliyev din acest parc. Preşedintele României Traian Băsescu, care a ţinut un discurs în cadrul ceremoniei, a spus despre Azerbaidjan că acesta reprezintă un aliat important pentru ţara sa. Povestind despre colaborarea dintre ambele ţări, el a menţionat că bazele acestor legături au fost puse de Heydar Aliyev, drept pentru care au considerat că este de datoria lor să facă în așa fel încât memoria acestuia să rămână pentru posteritate.   
Pe 21 august 2008 a avut loc următoarea vizită în Azerbaidjan a Preşedintelui României Traian Băsescu. Pe parcursul întâlnirii ce a avut loc între Preşedinţii ambelor ţări, Preşedintele Ilham Aliyev a spus că relaţiile bilaterale de prietenie se dezvoltă intens, ţările noastre sunt parteneri apropiaţi în domeniul politic, economic, cultural şi energetic. Preşedintele Traian Băsescu, la rândul său, a menţionat că Azerbaidjanul reprezintă o ţară importantă în regiune, semnalând rolul uriaş al țării în problemele regionale. După spusele Președintelui, Azerbaidjanul joacă  în prezent un rol important în securitatea energetică a Europei.


Pe 28-29 septembrie 2009 Preşedintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev a fost în România cu vizita oficială. Preşedintele Azerbaidjanului şi Preşedintele României Traian Băsescu au semnat Declaraţia comună privind acordul în legătură cu stabilirea parteneriatului strategic între Republica Azerbaidjan şi România. La ceremonie au fost semnate: Acordul între guvernul Republicii Azerbaidjan şi guvernul României cu privire la cooperare în domeniul combaterii crimei organizate transfrontaliere  şi terorismului internaţional, Acordul de cooperare între guvernele Republicii Azerbaidjan şi România în domeniul lichidării consecinţelor, limitării şi reducerii situaţiilor de urgenţă. 
În anul 2006 în Baku a fost ridicat monumentul vestitului compozitor român George Enescu. A fost publicată, în limbile română şi engleză, cartea cunoscutului jurnalist român Minodor Mitric, "Renaşterea Azerbaidjanului", dedicată istoriei Azerbaidjanului, realizărilor ţării în perioada independenţei, vieţii şi activităţii politice lui Heydar Aliyev. Marele poet Mohammed Fizuli – unicul poet clasic azer al cărui opere au fost traduse în limba română. În limba română au fost traduse  şi publicate operele scriitorilor Anar, Chingiz Abdullaev, Elchin, poemele lui B.Vahabzade. În România şi în Azerbaidjan activează societăţile de prietenie, organizaţiile de diasporă. Din anul 2007 până în anul 2016 în România şi-a desfăşurat activitatea caritabilă Fundaţia „Heydar Aliyev” prin reprezentanţa sa din România. Cu sprijinul Fundatiei a fost deschis Centrul De Studii Romano-Azere in cadrul Universitatii Romano-Americane. A fost dotate si ajutate scoli, orfelinate din Bucuresti si alte regiuni a Romaniei. A avut loc colaborarea stransa cu Ministerul muncii, protectiei sociale si persoanelor varstnice, mai ales cu Autoritatea Nationala Pentru Persoane cu Dizabilitati.  


Relaţiile economice dintre România şi Azerbaidjan se dezvoltă în ritm rapid. România şi-a exprimat dorinţa în legătură cu participarea în exportul petrolului azer pe pieţele europene. Ţările cooperează în diverse proiecte regionale, inclusiv în cadrul programului TRACECA. În anul 2007, în România s-a deschis reprezentanţa SOCAR. În prezent, în România sunt active 36 de staţii de alimentare SOCAR.  
Azerbaidjanul joacă un rol special  în securitatea energetică a Europei. România, ca şi alte ţări europene, care apreciază acest lucru, consideră Azerbaidjanul partener principal în regiune. Azerbaidjanul şi România  cooperează strâns  în organizaţiile regionale şi internaţionale. În problema soluţionării conflictului armeano-azer din Nagorno-Karabah, poziția României reflectă abordarea cu respect a integrităţii teritoriale a ţărilor.

Iqbal Haciyev - corespondent  AZERTAC