Publicat: 12 Octombrie, 2016 - 13:01
Share

Miercuri, spaniolii sărbătorim atât obținerea unității politice și naționale a țării cât și legăturile ce ne unesc cu frații și surorile noastre din America Latină. Chiar dacă legăturile dintre Spania și România sunt ceva mai recente, anul acesta am aniversat 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări și cu această ocazie Ambasada Spaniei la București dorește să celebreze excelentul nivel al relațiilor noastre în toate domeniile.

În sânul Uniunii Europene, țările noastre se regăsesc printre cele mai aprige susținătoare ale unei mai bune integrări, având convingerea că soluția în fața provocărilor cu care ne confruntăm în Europa constă într-o mai mare unitate, mai mult efort conjugat și mai multă solidaritate. Spania recunoaște munca deosebită depusă de România pentru protejarea granițelor externe ale Uniunii și de aceea continuă să sprijine aspirația legitimă a României de a adera la spațiul Schengen.

De-a lungul acestui an, și legat de rolul pe care România îl joacă pentru menținerea stabilității în regiunea Mării Negre, Spania a alocat efective în cadrul noilor structuri aliate de pe teritoriul României și a continuat să participe cu nave la formațiunile maritime ale NATO în apele sale.

Ambele state continuă să promoveze inițiativa comună de creare a unui Tribunal Internațional împotriva Terorismului pentru a dota comunitatea națiunilor cu un nou instrument eficient pentru a lupta împotriva acestei amenințări aduse la adresa păcii și securității internaționale. In egală măsură, forțele noastre de securitate continuă să colaboreze în mod activ pentru prevenirea și combaterea unor plăgi precum crima organizată sau traficul de persoane.

Pe parcursul acestui ultim an, relațiile comerciale au cunoscut un nou impuls ascendent așa cum era de așteptat de altfel din partea celor două economii cele mai dinamice din UE. Comerțul bilateral a crescut în 2015 cu 16% atingând 3.200 milioane de euro. In prima jumătate a anului 2016 creșterea interanuală a fost de 20%. Companii spaniole lidere în domenii precum infrastructura, serviciile, energia sau apa și epurare, desfășoară proiecte în întreaga țară, contribuind astfel la dezvoltarea sa.

Limba spaniolă, vorbită de mai mult de 560 milioane de persoane în toată lumea este de asemenea a doua limbă mai folosită în rețele sociale precum Facebook și Twitter. Institutul Cervantes din București și cele zece secții bilingve pe care Ministerul Educației din Spania le menține în toate colțurile țării, răspund cererii crescânde de cultură și limbă spaniole.

De-a lungul acestui an noi domenii de cooperare s-au dezvoltat, cum ar fi reforma din Administrație sau prevenirea și combaterea violenței domestice, ceea ce dovedește vitalitatea legăturilor ce ne unesc.

Legăturile dintre noi se bazează pe cel mai puternic stâlp cu putință: legăturile interumane derivate din prezența în Spania a mai mult de un milion de cetățeni români — prima comunitate străină din Spania ca număr și cea de-a doua comunitate română din afara granițelor — cetățeni ce zi de zi contribuie la dinamismul societății noastre și la dezvoltarea economiei noastre.