Publicat: 27 Noiembrie, 2018 - 12:36
Share

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi în contextul Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie, o serie de evenimente de diplomaţie culturală de înaltă ţinută.

Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susţinut de Cristian Niculescu, care se va desfăşura în impozanta sală de concerte a Ateneului din Madrid. Programul concertului, intitulat simbolic "100 de ani de muzică românească", va cuprinde piese de Isaac Albeniz, George Enescu, Pascal Benţoiu, Cornel Ţăranu, Adrian Iorgulescu, Vlad Ulpiu, Diana Rotaru ş.a. Evenimentul se va încheia cu o degustare de vinuri şi produse româneşti oferite de Senator Wine, Ferma Căţean şi Restaurantul Acasă din Alcala de Henares.

În continuarea concertului, în data de 30 noiembrie, pianistul va susţine o clasă magistrală la Real Conservatorio Superior de Musica din Madrid. 

Seria evenimentelor va fi încheiată de prezentarea expoziţiei "România în Primul Război Mondial" la Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziţia, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Primăria din Coslada şi cu Asociaţia Obatala din Coslada, va fi deschisă publicului în perioada 3-28 decembrie 2018. 

Expoziţie "România în Primul Război Mondial" prezintă pas cu pas istoria războiului şi unificarea naţiunii române, cu ajutorul fotografiilor, documentelor şi obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri şi fapte. Colecţia de obiecte aparţinând familiei "Herranz-Teodorescu" completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte şi fotografii din perioada Marelui Război, şi încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i astfel acestuia să cunoască realitatea vieţii din timpul Marelui Război.

Cristian Niculescu

Cunoscutul pianist român, stabilit în prezent în Germania, a debutat cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, sub bagheta maestrului Josif Conta (1987) şi cu un recital de pian la Ateneul Roman (1988), a concertat în repetate rânduri cu Orchestra Simfoniă a Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, precum şi cu alte orchestre din România.

Este invitat să colaboreze ca solist sau în cadrul stagiunilor de muzică de cameră ale unor orchestre de renume, din Germania, SUA, precum şi la festivaluri internaţionale de mare prestigiu din România şi Italia. Este iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de muzică de cameră "Kammermusiktage Ahrenshoop" care se desfăşoară în Germania.

Printre premiile câştigate amintim Premiul Criticii muzicale la Concursul "Gh. Dima" din Cluj, Premiul 1 la Concursurile Naţionale din România şi Premiul de onoare la Concursul International Maria Canals din Barcelona.