Publicat: 19 Ianuarie, 2016 - 15:43
Share

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită sâmbătă, 16 ianuarie, de Ambasada României în Canada, alături de Ambasada Republicii Moldova, prin participarea împreună la Festivalul Tradițiilor. Aflat la prima sa ediție, festivalul s-a desfășurat în sala de ceremonii a Bisericii ortodoxe românești Sf. Maria din Gatineau și a strâns laolaltă artiști de origine română, inclusiv basarabeni, care trăiesc în regiunea Ottawa-Gatineau, în Toronto și în Montreal.

La festival au fost prezenți și mulți copii, care au participat cu entuziasm la evocarea tradițiilor proprii Sărbătorilor de Iarnă. La program au contribuit echipa Koolture Tricolore din Montreal, copii de la Școala Românească din Ottawa, Corul Incognito al misiunii ortodoxe românești Sf. Apostol Matei și Sf. Muceniță Hristina din Ottawa, ansamblul artistic Veselia, urătorii de la Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau (AMOG), precum și cei veniți de la Toronto, orchestra Rapsodia Română din Montreal, ansamblul de dansuri Izvorul din Ottawa-Gatineau. Au expus lucrări artiștii plastici Vasile Moșanu și Vasile Botnaru. Întânirea sprijinită de Asociația Românilor din Canada și Comunitatea Moldovenilor din Quebec, precum și de Fundația Carpatina, a avut și o componentă de gastronomie tradițională, specifică anotimpului hibernal.

În alocuțiunile lor, ambasadorii României și Republicii Moldova au subliniat importanța păstrării tradițiilor de către comunitățile vorbitoare de limbă română din Canada și a rolului esențial în perpetuarea acestora, prin transmiterea lor către generațiile tinere.

Întâlnirea a oferit ocazia evocării pentru toți cei prezenți a importanței sărbătoririi culturii naționale și a zestrei culturale comune, a creației poetului Mihai Eminescu, precum și a altor creatori români care au avut ca principală sursă de inspirație folclorul și arta populară.

Reamintim că la 15 Ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naționale atât în țară cât și în Basarabia.