Publicat: 18 Septembrie, 2020 - 13:51
Share

În luna septembrie, în mod tradiţional, sărbătorim Ziua Cooperării Europene. În fiecare an, programele Interreg din toată Europa organizează evenimente pentru a celebra cooperarea la frontierele interne şi externe ale Uniunii Europene. Dacă, în anii precedenţi, am adus aceste evenimente festive atât în România (Timişoara, Reşiţa, Dr.Tr. Severin, Oraviţa), cât şi în Serbia (Vârşeţ, Veliko Gradiste, Kikinda şi Zrenjanin), anul acesta comunităţile noastre se vor întâlni, în premieră, online.

Luni, 21 septembrie 2020, de la ora 12.00 - ora României, 11.00 - ora Serbiei, ne vom întâlni pe pagina de eveniment Ziua Cooperării Europene 2020 (European Cooperation Day 2020 event) integrată în cadrul paginii de Facebook a Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, pentru a vedea împreună rezultatele unor proiecte finanţate de program.

Ziua Cooperării Europene este o iniţiativă de comunicare care are loc în ţările Uniunii Europene şi în ţările vecine, beneficiare ale programelor de cooperare teritorială, şi care are ca scop promovarea colaborării dintre comunităţile locale din zonele de frontieră într-un mod unic. Anul acesta, familia programelor Interreg sărbătoreşte 30 de ani de cooperare. Ne alăturăm campaniei cu experienţa celor 15 ani de cooperare transfrontalieră pe graniţa româno-sârbă.

Ziua Cooperării Europene este organizată în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia de către Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, în parteneriat cu Autoritatea de Management (Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din România) şi Autoritatea Naţională (Ministerul Integrării Europene din Serbia).

Mai multe detalii despre eveniment la nivel european pot fi accesate prin http://www.ecday.eu/ . Mai multe informaţii despre Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia pot fi accesate prin www.romania-serbia.net

*** În perioada 2014-2020, MLPDA gestionează, în calitate de Autoritate de Management, Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, care continuă finanţarea proiectelor de cooperare transfrontalieră în zona de graniţă româno-sârbă pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene şi al guvernelor celor două state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 6 august 2015.
Primul apel pentru propuneri de proiecte, care a inclus şi apelul pentru proiecte strategice, a fost lansat în 15 septembrie 2015, iar bugetul alocat acestui apel a fost de 27,9 milioane de euro IPA, la care s-au adăugat 22,5 milioane de euro IPA, bugetul alocat pentru propunerile de proiecte strategice. Până în prezent, au fost contractate 32 de proiecte normale şi cele 2 proiecte strategice în valoare de aproximativ 46,8 milioane de euro (fonduri IPA).

Lansarea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte a avut loc pe 27 noiembrie 2017, termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte fiind 24 aprilie 2018. Bugetul alocat este de 20,2 milioane de euro (fonduri IPA) şi au fost depuse 176 de propuneri de proiecte, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro.

30 de proiecte din cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, în valoare totală de aproximativ 18,8 de milioane de euro (fonduri IPA) au fost contractate şi în prezent sunt în curs de implementare.

Aria eligibilă a Programului este constituită din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi (din România) şi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Juzno Banatski, Branicevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndeplineşte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin MLPDA), Autoritatea Naţională fiind stabilită în cadrul Ministerului Integrării Europene - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de către Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România.

Tag-uri Institutii: