Publicat: 21 Iunie, 2019 - 22:46
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

Poate să pară un semn al zeilor fotbalului că, la exact un sfert de secol de la una dintre cele mai emblematice victorii ale acelei Naționale care a scris istorie la Mondialul american, echipa noastră de tineret învinge fără drept de apel echipa britanică ce deține titlul european și mondial cucerite de precedentele formațiuni de vârstă. Oricum, nu poate fi socotit întâmplător faptul că băieții noștri până în 21 de ani au ieșit de două ori la rând învingători, la scoruri care nu le pun nici un moment sub semnul întrebării victoriile.

Entuziasmul general este de înțeles și el își trage seva din frustrările în serie provocate de mediocritatea unei naționale „mari”care nu reușește să își găsească nici formă și nici în ritm. Sunt sigur că mulți dintre noi se gândesc, dacă lucrurile vor merge bine în continuare, dacă nu ar trebui să renunțăm la încropeala lui Contra și la stranierii lui de pe băncile de rezerve a lui unor echipe fără pedigree. Și să încredințăm ștafeta viitoarelor reprezentări băieților lui Rădoi. Un experiment asemănător s-a mai făcut, cu mulți ani în urmă, când o echipa de tineret a României (din care au făcut parte Iordănescu și Lucescu) a fost înscrisă în campionat pentru a nu se pierde formula de joc și componența în care se puneau multe speranțe de viitor. Dacă nu mă înșel s-a numit chiar Viitorul, iar Hagi s-a gândit cu siguranță la ea când și-a botezat echipa.

Spuneam însă că nu e cazul să ne pripim. Cu toată bucuria rezultatelor, nu se poate să nu realizăm rolul major pe care l-a jucat șansa în ambele victorii. Și faptul că acestea au fost mai degrabă rezultatul unor suite de momente faste, decât al unor idei de joc revoluționare și al unor prestații tehnice determinante. Către finalul meciului cu Anglia ne aflam aflăm într-o situație cel puțin critică, făcând cu greu față asaltului continuu al britanicilor. A urmat ce a urmat și totul a părut să stea sub semnul magiei. De aceea zic să ne mai stăpânim puțin entuziasmul și să vedem dacă partida cu Franța ne confirmă sau nu. Aș dori din tot sufletul acest lucru, deși sunt superstițios și știu că în ce ne privește ulciorul norocului n-a mers niciodată până la sursa confirmării.

Topic: 

Format: 

Rubrici: