Publicat: 24 Septembrie, 2020 - 16:37
Share

Rusia a denunțat joi expulzarea iminentă a doi dintre diplomații săi din Bulgaria, acuzați de spionaj, în timp ce cazurile de acest tip s-au înmulțit în Europa în ultimele săptămâni.

 

"Regretăm decizia Sofiei de a declara angajații reprezentanței comerciale a Federației Ruse la Sofia persona non grata pe baza acuzațiilor nefondate", a semnalat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

 

Denunțând o „încercare de a deteriora” relația bilaterală, ministerul a declarat că măsurile de represalii vor fi anunțate mai târziu. Dacă Rusia își urmează politica obișnuită, se așteaptă să anunțe expulzarea a doi diplomați bulgari în curând, că retorsiune, ceea ce în limbaj diplomatic se cheamă "tit for tat".

 

Potrivit Sofiei, cei doi funcționari ai Agenției Economice ruse culegeau informații despre modernizarea armatei bulgare încă din 2016.

 

Bulgaria, membră a NATO din 2004 și a Uniunii Europene din 2007, a menținut în mod tradițional relații politice și economice strânse cu Moscova, dar cazurile de spionaj care implică cetățeni ruși sunt în creștere în tara vecina, potrivit celor relatate de presă locală.

 

În octombrie 2019, un diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat pentru prima dată.

 

În ianuarie 2020, un al doilea diplomat cu rangul de Consiler a fost trimis înapoi la Moscova, precum și un angajat al secției consulare a ambasadei ruse la Sofia.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: