Publicat: 16 Septembrie, 2020 - 09:41
Share

Belarusul va primi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari din partea Rusiei - o parte din acești bani vor merge pentru a refinanta datoriile vechi, semnalează serviciul de presa al Kremlinul în urma întâlniri liderilor celor două țări la Sochi. Minskul datorează Moscovei 270 de milioane de dolari numai pentru gaz. "Rusia a acordat sprijin masiv și va continua să sprijine economia din Belarus", a subliniat Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului rus. Asistența financiară va contribui, de asemenea, la consolidarea comerțului dintre cele două țări. Minskul va primi si vaccinul rusesc împotriva COVID-19. Liderul rus a reafirmat că Rusia consideră Belarusul cel mai apropiat aliat al acesteia. Discuțiile dintre Vladimir Putin și Alexander Lukașenko au durat aproape patru ore.

În cei 26 de ani de guvernare a lui Alexandr Lukașenko, se pare că pentru prima dată o atenție atât de strânsă a fost concentrată asupra negocierilor ruso-bieloruse. Întâlnirea care s-a finalizat astăzi de la Soci a fost urmărită îndeaproape nu numai în spațiul post-sovietic. Dezvoltarea situației din țara est-europeană este acum în centrul atenției atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană, care, din păcate, susține în mod deschis si eronat opoziția din Belarus.

Pe aeroportul Adler, Alexander Lukashenko a fost întâmpinat de șeful administrativ al teritoriului Krasnodar, Veniamin Kondratyev, care a venit la scara avionului. În ciuda importanței summitului de la Sochi, liderul bielorus a fost îmbrăcat informal - într-o cămașă și pantaloni de vară, era bine dispus și părea cât se poate de relaxat.

Lukashenko si Putin s-au întâlnit ultima dată în persoană la sfârșitul lunii iunie, la deschiderea memorialului soldaților sovietici. Cu toate acestea, după agravarea situației din republică, președinții au schimbat în mod regulat puncte de vedere prin telefon. De această dată, discuțiile dintre cei doi demnitari au avut loc într-un format tete-a-tete fără participarea unei delegații numeroase. În total, întâlnirea a durat aproximativ patru ore. Doar partea de protocol a evenimentului a fost disponibilă publicului larg, timp în care cei doi au surprins  asistența cu deschiderea lor.

În special, Vladimir Putin a confirmat invariabilitatea atitudinii autorităților ruse față de situația din țara vecină și l-a felicitat personal pe Alexander Lukașenko pentru victoria sa recentă la alegeri, în care, potrivit datelor oficiale, a câștigat peste 80% din voturi.

“Știți bine poziția noastră: suntem noi înșine pentru bieloruși, fără niciun fel de îndemnuri și presiuni din exterior, într-un mod calm și dialogând unul cu celălalt, pentru a înțelege această situație și a ajunge la o decizie comună cu privire la modul în care ne putem coordona activitatea în continuare”, - a spus Putin.

În același timp, Șeful Statului rus a declarat ca el personal considera “logica, oportună și adecvata propunerea conducerii bieloruse să înceapă lucrările de modificare a Constituției”. Vladimir Putin a reamintit, de asemenea, că Moscova rămâne dedicată tuturor acordurilor în vigoare cu Minskul și consideră țara vecină ca fiind cel mai apropiat aliat al acesteia.

„Sunt foarte mulțumit, vă sunt foarte recunoscător pentru acest lucru - ați demonstrat că nimeni nu are voie să-și plimbe armele la granițele noastre”, a spus Alexander Lukașenko.

Potrivit liderului de la Minsk, citat de Ria Novosti si canalul Russia Today, opoziția din țară nu a trecut de „linia roșie”. Această declarație joacă un rol important, dat fiind faptul că Federația Rusă a format anterior, la cererea lui Alexander Lukashenko, o rezervă de ofițeri de aplicare a legii pentru a oferi asistență țării vecine. Cu toate acestea, nu va fi utilizata, atâta timp cât situația din republică rămâne sub control.

Reuniunea de la Sochi este un semnal, inclusiv pentru țările occidentale, că Moscova și Minskul nu vor permite destabilizarea situației din Belarus și spațiul post-sovietic în ansamblu, a subliniat Duma de Stat.

“Ceea ce se întâmplă astăzi pe teritoriul Belarusului este un scenariu folosit în Ucraina. Cu o frecvență de cinci până la șase ani, se pregătesc noi foi de parcurs pentru a influența situația de pe teritoriul CSI”, a declarat pentru Izvestia, Viktor Vodolatsky, prim șef adjunct al Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI si Integrare Euroasiatică. El a rezumat că principala sarcină a președinților rus și bielorus este de a preveni “aprinderea unui incendiu în Belarus”.

În partea deschisă pentru presa a reuniunii, președinții au abordat și probleme economice, care sunt de o importanță deosebită. Rusia rămâne cel mai mare investitor în economia din Belarus și, în general, peste 50% din cifra de afaceri din comerțul exterior al țării revine Federației Ruse. Cu toate acestea, din motive obiective, cifra de afaceri comercială a scăzut cu peste 21%, ceea ce provoacă îngrijorare la Moscova și Minsk. În această privință, șefii de stat au fost de acord să instruiască departamentele și șefii întreprinderilor cheie din industrie să intre în contact direct și să înceapă să discute proiecte specifice pentru a opri tendința descendentă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urma întâlnirii.

De asemenea, Moscova va acorda Belarusului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari în această perioadă dificilă. O parte din sumă va fi utilizată pentru refinanțarea datoriilor vechi, iar o parte sunt fonduri noi, a declarat secretarul de presă al președintelui rus.

“Împrumutul, așa cum s-a prevăzut anterior, nu este acordat președintelui Lukașenko, ci Belarusului - marele nostru aliat, o țară frățească. Rusia a oferit și va continua să sprijine economia din Belarus, nu poate fi altfel”, a subliniat Dmitri Peskov, menționând că acest lucru nu ar trebui în niciun caz interpretat ca o interferență în afacerile interne ale Belarusului.

În plus, ambele țări vor continua pregătirile pentru Forumul Regiunilor, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit lui Dmitry Peskov, la Soci, șefii de stat au fost de acord să instruiască departamentele competente să pregătească propuneri pentru restabilirea legăturilor de transport între Rusia și Belarus.

Republica va deveni prima țară care va primi un vaccin rusesc împotriva infectiei cu coronavirus, a confirmat Vladimir Putin în timpul negocierilor. Șeful Statului rus a dat instrucțiuni cu privire la pregatirea primului lot de aprovizionare cu Sputnik-V.

Summitul de la Sochi nu a decurs fără a se discuta si probleme militare. În perioada 14-25 septembrie, la terenul de antrenament de la Brestsky se desfășoară exercițiile tactice planificate bieloruso-ruse sub denumirea generică de „Frăția slavă - 2020”.

În legătură cu acest exercițiu, Vladimir Putin a ținut să precizeze “voi repeta încă o dată, astfel încât să nu existe speculații: acesta este un eveniment planificat și chiar anunțat încă de anul trecut. După implementarea programului de exerciții comune, unitățile rusești se vor întoarce la locurile lor de desfășurare permanentă”, a spus Vladimir Putin.

Potrivit lui Alexander Lukashenko, Rusia și Belarusul ar trebui să planifice exerciții comune pentru anii următori. Cu toate acestea, amplasarea unei baze militare ruse în țară vecină nu a fost pe ordinea de zi.

Belarusul este al patrulea cel mai mare importator de gaz rusesc, țara importând anual aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de combustibil. Potrivit unui acord semnat cu partea rusă anul trecut, Belarusul primește gaz la un preț de 127 dolari americani pe 1.000 de metri cubi. În ultimele cinci luni, Minskul a insistat asupra condițiilor preferențiale. În același timp, datoria țării față de Federația Rusă pentru gaze depășește 270 de milioane de dolari, potrivit datelor Interfax pentru iunie 2020.

Presa moscovita semnalează astăzi, de asemenea si ca este puțin probabil ca Moscova să fie de acord cu negocieri similare cu opoziția din Belarus. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat la 8 septembrie: „Nu se poate vorbi de contacte oficiale între reprezentanții opoziției cu Moscova”, poziție consecventă a Kremlinului si astăzi.

La randul sau, Vladimir Putin a discutat, de asemenea, situația din Belarus cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în timpul unei conversații telefonice, care a avut loc pe 14 septembrie - chiar înainte de începerea negocierilor de la Soci. Președintele rus a remarcat inadmisibilitatea oricărei încercări de a interveni în treburile interne ale unei țări vecine și presiunea externă asupra autorităților legitime  de la Minsk. În același timp, ambii președinți și-au exprimat interesul pentru cea mai rapidă normalizare a situației din republică, soluționarea crizei prin mijloace pașnice și prin dialog constructiv.

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: