Publicat: 21 Ianuarie, 2020 - 13:17
Share

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Creţu, a participat în perioada 19 - 20 ianuarie 2020, la Zagreb, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC). Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Croaţia, în cadrul dimensiunii parlamentare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, după mandatul deţinut de Finlanda.

Preşedinta CAE, Gabriela Creţu şi-a manifestat satisfacţia pentru faptul că şi Preşedinţia Croaţiei împărtăşeşte, în mare măsură, priorităţile stabilite de Preşedinţia României. Gabriela Creţu a apreciat cooperarea dintre cele două preşedinţii în păstrarea pe agendă a unor provocări care încă nu au fost soluţionate corespunzător, precum coeziunea, reducerea inegalităţilor şi sprijinirea financiară adecvată a acestor obiective.

În intervenţiile din timpul conferinţei, Gabriela Creţu a subliniat că mijloacele de atingere a obiectivelor comune trebuie alese cu grijă, argumentând că tratarea pieţei unice ca scop în sine a dus la inegalităţi sociale şi teritoriale: "Ni s-a spus că, atunci când piaţa de capital va fi finalizată, capitalul va curge din ţările sărace către cele bogate, în aceeaşi măsură în care a avut loc şi migraţia creierelor şi a forţei de muncă, iar acest lucru este bun. Bun însă pentru unele ţări, rău pentru altele. Diferite realităţi au nevoie de soluţii diferite: pentru a contribui cu întreaga lor capacitate la viitorul nostru comun, cei din urmă au nevoie de sprijin pentru reducerea decalajelor, aşa cum se aşteptau atunci când şi-au deschis pieţele", a atras atenţia senatorul român.

Nevoia de a proteja legitimitatea şi reprezentativitatea instituţiilor europene şi a celor naţionale reprezintă un punct de interes major pentru Gabriela Creţu. Demnitarul român şi-a centrat a doua sa intervenţie pe definirea acestei nevoi:

"Am fost martorii unei competiţii divizate între Parlamentul European şi parlamentele naţionale, ca şi cum acestea nu reprezintă interesele aceloraşi cetăţeni. (...) Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetăţenii de un ideal care să-i ţină uniţi. După război, pentru generaţiile mai vârstnice, pacea a fost un astfel de ideal. Salvarea unei monede euro pe jumătate finalizată sau a băncilor când acestea sunt în pericol, nu pot fi însă acel ideal. (...) Partidele politice trebuie să-şi ia în serios rolul de integrare a voinţei politice în societate şi de a pune la dispoziţia cetăţenilor un proiect de viitor coerent şi un nou secol 21."
Din delegaţia Senatului României a mai făcut parte senatorul Gabi Ionaşcu, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Preşedinţia Consiliului UE a fost preluată pentru prima oară de Croaţia, iar cele patru domenii prioritare sunt: o Europă care dezvoltă, o Europă care conectează, o Europă care protejează şi o Europă influentă.
 

Tag-uri Nume: