Publicat: 6 Ianuarie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu 3 decenii, în 1990?

AZI         

De sărbătoarea BOBOTEZEI, cine va intra în apa Iordanului să scoată crucea pentru iertarea păcatelor?   

Dreptatea o face legea

Au început să fie date în folosinţă apartamentele ţinute, ani în şir, goale pe bulevardul din aşa-zisul centru civic. În condiţiile în care sînt de rezolvat     mii şi mii de cereri de locuinţe, Consiliul municipal al Frontului Salvării Naţionale a acordat prioritate, cum era firesc, celor ce au     rămas fără locuinţă în zilele Revoluţiei. La primărie, s-a prezentat însă ieri după amiază zeci şi zeci de oameni care cereau să li se dea şi lor imediat locuinţe. A stat de vorbă     cu ei preşedintele consiliului municipal al Frontului. Le-a explicat deschis situaţia, cerîndu-le să înţeleagă că solicitările nu pot fi rezolvate corect decît pe baza legii.A fost o lecţie spontană, adevărată despre democraţie. Oamenii au înţeles. Este rîndul acum al primăriei să analizeze cererile lor şi să le răspundă. Aşa e drept, aşa prevede Legea.

La închiderea ediţiei:

Astăzi a sosit la Bucureşti ministrul sovietic de externe

La invitaţia ministrului afacerilor externe, Sergiu Celac, în cursul dimineţii de sîmbătă a sosit la Bucureşti ministrul afacerilor externe al Uniunii Sovietice, Eduard Şevardnadze, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră.

Pe aeroportul Otopeni, şeful diplomaţiei sovietice a fost salutat de ministrul Sergiu Celac, de alte persoane oficiale.

A fost de faţă ambasadorul Uniunii Sovietice la Bucureşti, E.M. Tiajelnikov.
 
Intr-un interviu acordat Televiziunii Române Libere, înaintea plecării spre Bucureşti, ministrul sovietic al afacerilor externe a arătat că va analiza cu conducătorii României "situaţia actuală a colaborării sovieto-române în sensul cel mai larg al cuvîntului", atît pe plan politic, cît şi în domeniile economic, comercial, tehnico-ştiinţific, cultural, precum şi perspectivele dezvoltării în continuare a acestor raporturi, în noile condiţii create în România prin victoria revoluţiei democratice. Vor fi abordate, de asemenea, probleme majore ale actualităţii politice internaţionale.

Dictatura aeropurtata

de Octavian ANDRONIC

Nu s-a făcut încă un calcul al distantelor pe care le-a parcurs în cei 24 de ani de domnie absolutistă dictatorul dromoman, de-a lungul şi de-a latul mapamondului. Sătul de vizite de lucru interne, prinsese gustul turismului la cel mai înalt nivel şi credincioasele sale slugi îi pregăteau, periodic, croaziere dintre cele mai exotice, încununate cu deosebite succese, după cum era tipicul comunicatelor oficiale. La dispoziţia primului turist al ţării se afla o adevărată "divizie aeropurtată", compusă din avioane şi elicoptere dintre 2 cele mai moderne şi echipate - pe dolari grei - după ultimele răcnete ale tehnologiei electronice...

 
"Flotila" aeriană a dictatorului reunea 12 elicoptere de diferite tipuri şi 5 avioane de mare capacitate! Toate puse, exclusiv, Ia dispoziţia sa!
Ca şi personalul - piloţi cu înaltă pregătire, ingineri şi mecanici de bord, echipe de asistenţă la sol. Flotila personală era mai mare decît... forţele aeriene ale unor state! Zona rezervată ei, la Otopeni, adăpostea două avioane Boeing 707, special "preparate", două IL18 şi un ROMBAC 1-11. În hangare se aflau patru elicoptere Dauphin, patru Puma, două MI 8 şi două MI 17. Impresionant, nu?
 
Cu elicopterul călătorea prin ţară, la vizitele de lucru sau la vînătoare, survolînd fără răgaz o Românie tot mai "sistematizată" de elanul său demolator.
Căpătase gustul vederii de sus şi arhitecţii ajunseseră să-i croiască proiecte a căror principală calitate era să arate bine dinspre cer.
Acest punct de vedere aerian 22 decembrie.
Atunci a putut să vadă, cu adevărat, cît era de iubit de către poporul care invadase - pentru a-i arăta "sentimentele" - Piaţa Palatului. Aparatul cu care a efectuat acest zbor este unul dintre cele patru DAUPHIN-203 SA 365 N. Un aparat sofisticat şi scump. Cele patru exemplare au costat fiecare cîte 19 milioane de franci! Tot atît cît au costat împreună celelalte patru PUMA!
Dar pe care cel mai călătorit fiu al naţiunii le-a considerat "învechite". În fond, ce contau, acolo, nişte milioane de franci? Aşa că au fost cumpărate patru, nu unu! Dauphin-ul este un aparat ultramodern, cu performanţe deosebite. Străbate 900 km, cu 250 km/h, viteza de croazieră. Este o variantă VIP, care se livrează numai la comandă specială - iar comanda românească a solicitat îmbunătăţiri, spaţii vitrate mai mari, pentru a se vedea totul, modificarea poziţiei scaunelor ("Cum să zbor cu spatele?" - a spus N.C.) şi montarea unei banchete speciale pentru cîini! Una dintre ultimele indicaţii ale marelui terorist a fost ca în uşa de pe partea sa (stinsă) să se practice un hublou prin care să se tragă cu arma. De vînătoare sau de alt tip... Aparatura de bord este similară cu cea de pe Boeing - cea mai modernă din lume la ora actuală. Prin telefonul de la bord conectat la centrala M. I. se putea vorbi cu orice punct din ţară şi din lume. Înaintea fiecărui zbor, un securist din gardă aducea o trusă cu medicamente, fructe, apă, sucuri şi coniac. Asta pentru încălzire. Ceauşescu nu suferea climatizorul. Prefera să se încălzească cu coniac...
 
Dacă valoarea elicopterelor este - cît de cît - cunoscută, multă incertitudine pluteşte asupra costului avionului-amiral al flotilei: Boeing 707 YR-ABD. Avionul a fost comandat şi livrat în 1979 de către firma din Seattle, unei alte firme din Dallas care l-a "preparat" conform cerinţelor dictatorului. In urma acestora, greutatea avionului a crescut cu 5 tone! Trei avioane de acelaşi tip, cumpărate de către TAROM, au costat 45 milioane de dolari. Cifrele "oficiale" zic că acesta ar fi costat 20 de milioane, ca aparat de "serie", valoarea amenajărilor suplimentare ridicîndu-se după cele mai modeste estimări la alte 25 milioane.
Cunoscătorii afirmă însă că preţul avionului ar depăşi o jumătate de miliard! Oricum, aceste lucruri vor trebui lămurite într-o zi, dar deocamdată vrem doar să precizăm că revolta noastră nu se îndreaptă asupra aparatelor! Care reprezintă, în fond, realizări tehnologice de excepţie.
Alte lucruri sînt revoltătoare: luxul deşănţat, extravaganţa, somptuozitatea nejustificată cu care au fost dotate acestea.
 
Boeingul "prezidenţial" zboară la o altitudine de 12 700 m, cu o viteză maximă de 850-900 km/h.
Este dotat cu sisteme inerţiale - armă strategică cu care sînt dotate rachetele intercontinentale şi pentru a cărei achiziţionare a fost necesar acordul Congresului SUA, iar staţia de telecomunicaţii cifrate este una dintre cele mai sofisticate din lume la această oră, putîndu-se lua legătura cu ţara în direct, din orice punct al globului. Partea tehnică îl interesa insă mai puţin pe dictator. A fost foarte preocupat de confortul personal. N-o să vă vină să credeţi, dar pentru montarea WC-ului prezidenţial s-a făcut proba, s-au luat măsuri şi s-a verificat minuţios sistemul de curgere a apei pentru ca nu cumva...
Cea mai mare parte a avionului a fost alocată unei sufragerii - cam cît una de bloc, unui dormitor cu două paturi - la fel de spaţios, unei garsoniere pentru eventualitatea în care cuplul era însoţit şi de una dintre odrasle. Mobilierul este tot din nuc masiv, în mochete piciorul se afundă cîţiva centimetri. Există şi o sală de duş, o bucătărie cu un cuptor cu microunde, iar WC-ul, am uitat să precizăm, este capitonat şi are şi spătar! Toate furniturile - clanţe, agăţători, rame, obiecte sanitare - sint aurite. Numai termometrele sînt româneşti - ne asigură echipajul care pentru prima dată parcurge în linişte avionul. "Cind ne schimbam la manşă şi voiam să mergem să ne odihnim in compartimentul din spate - ne spune col. Aurel ljacu, pilot militar (N.A. Echipajele prezidenţiale erau militare, neavînd nici o legătură cu M.I.-ul) - trebuia să aşteptăm un moment in care nu puteam fi văzuţi, pentru a străbate culoarul. Şi numai insoţiţi de un membru al gărzii". In spate este sectorul "comun", unde erau plasaţi grangurii de partid luaţi în voiaj, securiştii din gardă, bucătarul, coafeza şi masorul, subreta... Mă rog, nu se puteau lipsi de nişte chestiuni esenţiale. Nu se puteau lipsi, pare-se, nici de televizor. La bord se află un videorecorder de construcţie specială (un JVC în valoare de 20 000 mărci) la care s-a proiectat un singur film: "Comedianţii", după Graham Greene. Nu le-a plăcut. Au cerut să fie şters. Explicabil: apărea acolo un Duvalier City - nu se poate să nu le fi evocat Centrul Civic, şi acel Tontons Macoutes, atit de asemănători ,,băieţilor" din Direcţia a 5-a...
 
În timpul evenimentelor din 21 - 22 decembrie, aparatul se afla la Hamburg, pentru reviziile anuale.
Acolo, muncitorii de la Lufthansa le-au înmînat membrilor echipajului o scrisoare de protest împotriva represiunii din România, cu rugămintea de a i-o preda lui Ceauşescu. N-au mai apucat. De la Hamburg, Boeingul ex-prezidenţial s-a îndreptat spre Koln, unde a încărcat câteva tone de medicamente şi alimente trimise ca ajutor românilor de către guvernul federal. "A fost prima cursă utilă pe care a făcut-o acest avion -a exclamat, cu năduf, colonelul Aurel Ijacu.
Şi sperăm cu toţii că acesta e doar un început şi că "flotila" va li pusă nemijlocit în slujba nevoilor generale ale poporului".
 
Aşa sperăm şi noi.

Combaterea terorismului -o chestiune la ordinea zilei

Printre confuziile pe care le-au generat ştirile contradictorii din primele zile ale revoluţiei se numără şi aceea a caracterului şi profilului unei unităţi din cadrul fostului M.I.: USLA. Adică Unitatea Specială de Luptă An-titeroristă. S-au lansat apeluri disperate pe calea undelor cum că cutare sau cutare obiectiv este atacat de forţe teroriste "ale USLA", sau că acestea se pregătesc de acţiune, dacă nu cumva intraseră din primul moment. Realitatea s-a dovedit, însă, a fi cu totul alta. Dar impactul la public al zvonurilor a rămas şi pentru mulţi caracterul real al acestei formaţiuni rămîne destul de neclar. Iată de ce facem cîteva precizări utile.
 
• SCURTĂ ISTORIE

Deceniul şapte a marcat în viaţa politică internaţională o veritabilă escaladă a terorismului. Deturnările de avioane, exploziile în localuri publice, răpirile de ostateci ajunseseră la ordinea zilei, iar angrenarea ţării noastre în circuitele internaţionale a impus luarea unor măsuri, fireşti, de contracarare a fenomenului.
Astfel, prin 1975, s-a format un comandament de luptă împotriva terorismului, funcţionînd pe lîngă Direcţia a treia, de contraspionaj, a Departamentului Securităţii.
În 1977 s-a înfiinţat USLA - Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă - avînd ca scop combaterea terorismului internaţional de pe teritoriul ţării noastre a deturnării de avioane româneşti şi a comiterii de acte teroriste de către străini.
Ca modele au fost luate instituţiile de gen din ţări cu tradiţie in materie - DIGOS (Italia), SAS (Anglia), GSG 9 (R.F.G.) - unitatea fiind compusă dintr-un compartiment informativ şi unul de intervenţie, în sarcina unităţii a trecut apărarea ambasadelor, a aeroporturilor şi a avioanelor în zbor şi la escale.

 
• ACŢIUNEA "STICLA"
 
În pofida creşterii circulaţiei unor anumite categorii de cetăţeni străini prin ţara noastră, incidentele cu caracter terorist au fost puţine. De asemenea, avioanele companiilor noastre şi-au efectuat, în tot acest timp, cursele în condiţii de siguranţă.
Asta nu înseamnă că tentative teroriste nu s-au produs. Au fost insă anihilate la timp, graţie unei bune informări şi acţiuni hotărîte a compartimentelor specializate. In sprijinul acestei afirmaţii vă prezentăm unul dintre numeroasele cazuri rezolvate: în decembrie 1986, un comando terorist compus din trei persoane a intrat în ţară, la Otopeni.
Cei trei aveau asupra lor, disimulate în sticle de whisky, cu fundul tăiat şi vopsite, pistoale "Beretta", muniţie şi explozivi. Aveau intenţia de a deturna un avion al unei companii străine în care urmau să se transbordeze...

O altă acţiune a avut loc în mai 1985, cînd o organizaţie teroristă a primit ordin să lichideze nişte adversari politici aflaţi la studii în ţara noastră. În autoturismele acestora au fost plasate bombe. Manevra a fost însă depistată de către ofiţerii USLA şi doi dintre specialiştii săi în pirotehnic au preluat sarcina să le dezamorseze. A fost dezamorsată bomba de la prima maşină.
Cea de-a doua, însă, a explodat, în deflagraţie pierzîndu-şi viaţa lt. col. Alexandru Donner şi cpt. Ion Vidraru. Cum spuneam însă, în foarte numeroase cazuri acţiunea hotărîtă a USLA a prevenit evenimente deosebit de grave puse la cale de către numeroasele formaţiuni de terorişti internaţionali care ne traversau ţara în virtutea "internaţionalismului" promovat cu consecvenţă de şeful de bandă teroristă Ceauşescu.
 
• ACŢIUNI DE COOPERARE CU ARMATA
 
USLA a fost una dintre primele unităţi aparţinînd Ministerului de Interne care a declinat orice participare la acţiunile de reprimare a demonstranţilor din zilele de 21 şi 22 decembrie.
Încă din primele ore ale revoluţiei s-a luat legătura cu comandamentul armatei, formaţiunile USLA punîndu-se la dispoziţia noilor autorităţi.
În timpul masivelor atacuri teroriste din ziua de 23 decembrie, două autoturisme blindate de intervenţie, cu opt luptători USLA la bord, au pornit spre Drumul Taberei, în sprijinul forţelor care apărau Ministerul Apărării Naţionale.
Pătrunse în focul încrucişat declanşat de terorişti cu maximă intensitate, din clădirile din jurul "Orizontului", cele două autovehicule au fost distruse, echipajele pierzându-şi viaţa... În ciuda neîncrederii manifestate - nejustificat - la unele eşaloane, o bună parte a efectivelor USLA au acţionat intens in locurile fierbinţi ale bătăliei pentru apărarea cuceririlor revoluţiei. Luptătorii brigăzilor de intervenţie au participat la apărarea Televiziunii Române Libere, a Radiodifuziunii, au acţionat in mai multe puncte pentru lichidarea cuiburilor de terorişti, în cooperare cu trupele de paraşutişti, împreună cu care au constituit forţe comune.
Eficienţa acestora a fost asigurată de dotarea tehnică corespunzătoare (veste antiglont, căşti, instalaţii de detectare a explozivilor), pe care au folosit-o în "curăţarea" subsolurilor C.C.-ului şi al altor clădiri în care se ascunseseră şi de unde acţionaseră teroriştii.
 
Aşadar, USLA se afla integrată acţiunilor desfăşurate pentru consolidarea revoluţiei.
Ca formaţiune special antrenată şi dotată pentru combaterea terorismului, contribuţia sa la lichidarea ascunzătorilor teroriştilor, la depistarea legăturilor lor, a depozitelor de muniţii poate fi mai mare şi sîntem convinşi că plasarea unităţii sub comanda directă a ministrului apărării naţionale îi va oferi posibilitatea să dea adevărata măsură a pregătirii sale, în slujba nemijlocită a cauzei revoluţiei.
 
Octavian ANDRONIC

Aflăm de la POLIŢIA CAPITALEI

• Atentat la sănătatea oamenilor. Continuă să fie sâvîrşite furturi grave din stocurile de medicamente şi alte bunuri sosite ca ajutoare din străinătate, care sînt depozitate la Complexul expoziţional din fosta Piaţă a Scînteii. Constatările din ultimele zile ale poliţiei economice arată, de pildă, că directoarea Oficiului farmaceutic din Ploieşti, Crăciuniţa Stănescu, nu declarase, pentru a fi înscrise în avizul de expediţie 4750 flacoane cu antibiotice, 1750 tablete de diferite medicamente, 96 sticle cu anestezice, comprese sterile etc. produse ce au fost găsite în autovehiculul 21-PH-3123 cu care se prezentase în amintitul loc pentru ridicarea unor bunuri. De asemenea, sîntem informaţi că în autoturismul 36-B-586, condus de Gheorghe Andrei, autovehicul în care se afla Petre Ciobanu, director în Ministerul Sănătăţii, au fost găsite de poliţie 6 truse ce conţineau alimente pentru 5 militari (produse sosite din
Italia), precum, şi 2 colete conţinînd 30-40 kg diverse medicamente - produse neinscrise in avizul de expediţie. S-a stabilit, totodată, că Paul Constantin, încadrat la Antrepriza naţională a tineretului şi Eugenia Cureles -cu asistentă medicală la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu", sînt autorii unui adevărat atentat la sănătatea oamenilor, săvîrşit dintr-o inumană lăcomie: cu ocazia transportului de medicamente de la amintitul depozit spre diferite unităţi sanitare ei au sustras medicamente în valoare de circa 450 000 lei. Produsele au fost recuperate, cei doi infractori fiind cercetaţi, în stare de reţinere. Intreaga opinie publică solicită cu legitimă intransigenţă, cu deosebită indignare, ca asemenea acte să fie tratate de justiţie fără milă, în consens cu reglementările penale promulgate de noul regim democratic. Vom reveni.
 
V. V.


Pag. a IV-a

Ministrul de externe sovietic la Bucureşti

Ministrul de externe al U.R.S.S., Eduard Şevardnadz începe astăzi la Bucureşti o serie de consultări cu reprezentanţi ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale.
 
Redăm pentru cititorii noştri aprecieri ale domniei sale referitoare la evenimentele din România.
 
Într-un articol publicat în ziarul "Komsomolskaia Pravda, în preajma vizitei sale în România, ministrul de ex-terne al U.R.S.S., Eduard Şevardnadze, a apreciat că recenţele evenimente din ţara noastră depăşescu cu mult cadrul unor evoluţii obişnuite, constituind un moment de răscruce "în viaţa ţării vecine-prietene" - relatează agenţia TASS. Poporul răsculat a abolit regimul totalitar şi îşi realizează dreptul la alegerea liberă a căii dezvoltării sale - a subliniat ministrul sovietic de externe. Frontul Salvării Naţionale a luat puterea în propriile mâini şi cu o rapiditate uimitoare traduce în viaţă schimbări democratice, elaborează planurile construirii noii Românii. Desigur, în acest sens de grea cumpănă, patrioţii României au nevoie de sprijinul aliaţilor şi, în primul rând, al comunităţii internaţionale. Guvernul sovietic, recunoscînd imediat Consiliul Frontului Salvării Naţionale a stabilit un contact permanent cu acesta prin intermediul ambasadei URSS la Bucureşti.    
 
Ministrul de Externe al URSS a relevat, de asemenea, că regimul lui Ceauşescu, aflat în agonie, a încercat să acuze Uniunea Sovietică, alte state-membre ale Tratatului de la Varşovia, chiar de organizarea unor manifestări antiguvernamentale în România, de amestec în treburile interne ale ţării. Nu trebuia să-i oferim nici măcar o "umbră" a unor asemenea argumente - a subliniat Eduard Şevardnadze.
 
"Am prevăzut noi, oare, evoluţia evenimentelor din România? Pot spune cu toată responsabilitatea că nu ne facem nici un fel de iluzii în legătură cu caracterul regimului lui Ceauşescu, al "popularităţii sale" - a arătat Eduard Şevardnadze. Era clar că un popor cu un înalt nivel de cultură, de civilizaţie, nu va accepta asemenea metode de guvernare. Informaţiile ambasadei noastre în această privinţă au fost foarte obiective şi exacte. Faptul că tensiunea în România creştea, ca să spunem aşa «cazanul politic» poate să explodeze, că nu se mai putea continua, astfel nu era pus la îndoială. Dar nimeni nu pu-tea să precizeze data cînd acest lucru se va produce şi sub ce formă va avea loc".
 
Referindu-se la ajutorul acordat de Uniunea Sovietică poporului român, ministrul sovietic de externe, a precizat că, în decursul ultimelor zile ale lunii decembrie, din U.R.S.S. în România au fost trimise numai medicamenteîn valoare de circa 700 000 de ruble.
 
"Conducerea politică a U.R.S.S. - a precizat  Eduard Şevardnadze - orientează diplomaţia noastră spre undialog deschis în spiritul respectului reciproc cu aliaţii şi partenerii noştri, spre echilibrarea în comun a balanţei intereselor pe calea dobîndirii unor noi calităţi în relaţiile noastre, care să răspundă înaltelor idealuri ale democraţiei şi libertăţii. Presupun că, în acest sens, nicivizita noastră în România nu va constitui o excepţie" - a conchis ministrul sovietic de externe.
 
Piaţa comună studiază un nou ajutor de urgenţă pentru România
BRUXELLES - Miniştrii afacerilor externe din ţările membre ale CEE anvizajează să consacre, o reuniune specială, în luna ianuarie, iniţiativelor Pieţei Comune faţă de ţările Europei răsăritene aflate în curs de democratizare - a spus Frans Andriessen, membru al Comisiei executive a CEE însărcinat cu afacerile externe.
 
În ceea ce priveşte România, el a subliniat că se află în studiu un nou ajutor de urgenţă. "Cei 12" urmează să anuleze, în curînd, restricţiile comerciale impuse Româ-niei în ajunul răsturnării dictatorului Ceauşescu. Paralel - a conchis Andriessen - CEE se pregăteşte să relanseze negocierile pentru un acord comercial şi de cooperare "îngheţat" din 1987.


Caricatură de ANDO

Fratele sinucigaş al satrapului, importator pentru clanul ceauşist de mărfuri de lux pentru clanul ceauşist

VIENA. - Într-o corespondenţă a agenţiei austriece APA se relevă că Marin Ceauşescu, fostul şef al Reprezentanţei Comerciale a României din Austria, fratele ex-dictatorului, a fost văzut, cîteva ore înainte de a se sinucide în localitatea Eisenstadţ, din Burgenland, unde se găseşte sediul filialei austriece a firmei "Crescent Commercial, Maritie Ges. MBM", al cărei sediu se află la Nicosia.
Locuitorii afirmă că această firmă aparţinea, de fapt, României.
Firma care plătea imediat pentru produse se ocupa - arată agenţia - de importurile unor mărfuri de lux occidentale, care erau trimise cu camioane particulare, spre România - a relevat un om de afaceri din Eisenstadt. Poliţia din localitate va cerceta legăturile acestei firme.