Publicat: 27 Octombrie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

 

Zis şi făcut

Am văzut japonezi fericiţi

Dîndu-şi seama că nu vom putea produce bomba atomică prea curând - singura de care se tem - japonezii amenajează capul de Pod (al Prieteniei) din România ca pe un grătar cu mititei al căror miros trebuie să atragă Occidentul. Aşteptînd să ne pice şi nouă niscaiva mici sau niscaiva occidentali, ne mulţumim deocamdată cu o singură certitudine: mirosul Toyota-n, Sharp-esc, Kokusai Koeki-pier, Juki-nez sau Panasonic Technics-ist.

Să privim si noi cu ochii minţii, încercînd să înţelegem de ce surâde un reprezentant comercial japonez mai ceva ca un ataşat cultural trimis în misiune la Teatrul de Comedie, dînd eu ochii de "TIB 90" sau cu urechile de "raportul Vătăşescu".

"TIB ’90". Trecînd prin expoziţia de Dacii cu număr de provincie de la intrare, după o coadă Ia bilete, după ce încercai zadarnic să depăşeşti bulucelile din fata televizoarelor, te aşezai la coadă la banane. Patru la sută nu era un procent ci un preţ: patru banane la suta de lei. "TIB 90", raiul hoţilor de buzunare, a fost si ea mai "la vedere" bisniţărie naţională. Duăzeci de lei intrarea ca să dai şaizeci pe bericile la cutie sau să stai trei ore la coadă la berea autohtonă. Cît despre minerala de Bodoc, sorturile de miere,  mobilierul sculptat, pantofii de piele, puloverele, covoarele şi cîte altele, toate expuse de firme româneşti terminate în "ex", adică "luaţi-vă gîndul că merg la export", nu exista sfidare mai sfruntată atîta vreme cît rafturile magazinelor bucureştene rânjeau ştirb, iar vînzătorii se băteau de muscă. Ori numai pentru specialişti.
ori cu vânzare, altminteri nu trebuia organizat un tirg internaţional de asemenea anvergură. Aveţi grijă la primăvară, cînd om ieşi din iarnă cu capsa pusă (dac-om mai ieşi), să ne dati pe la nas tot cu vinaţuri scumpe şi pui de baltă la cutie!

Săracul, cînd vrea să pară bogat expune o pădure de "Telelift"-uri identice. Pentru reclamă apelează la paietele şi muzica turco-ţigănească a Lihanei Pagu; pliantele cu reclame sint lăsate de indivizi care o tulesc pentru a nu fi serviţi de încăierarea care urmează. Contracte, contracte... O blondă înghesuită de doi tuciurii, o brună fascinînd cu engleza ei un grup de roşcaţi, o fetişcană purtată de talie de un grizonat prevenitor, onoram la contracte... Mi-a plăcut "maşina de umplut continuu" expusă de I.U.A. Slatina că pe unde ies cîrnaţii va exista un consum continuu, pricep; dar, pe sus, pe unde pică din cer carnea, mă îndoiesc de continuitate. Un cort ingenios expus de Contransimex părea ideal pentru nunţi-botezuri, iar strecurătoarea cauciucată care se cojea deja te apăra de ţînţari. Jamahiria libiană expunea la intrare un covoraş cu chipul lui Gadafi; ei încă îl mai ţin pe perete...

"Raportul Vătăşescu" (premiul Nobel pentru economie pe 1991). Alertat de cărbunele restant de 700 milioane dolari, propun guvernului, în numele unui grup de scriitori, să se înfiinţeze o mică Piaţă a Universităţii direct în mină, la intersecţia unor galerii. Pentru ca minerii să nu mai piardă timpul pe tren, noi vom veni, cu schimbul spre a nu fi ciomăgiti "la sursă". Singurul punct slab al programului avansat de domnul Vătăşescu mi se pare concesionarea "pe risc propriu" a celor 15 zone inaccesibile. Merită să risipiţi zestrea copiilor noştri doar pentru a vă consolida poziţia politică, domnilor?    

P.S. Pe 16 octombrie a fost Ziua Alimentaţiei. Cam puţin o singură zi pe an. Pînă şi dictatorul ne îngăduia să mâncăm în mai multe.

Tudor VASILIU

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 3-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

"Gura lumii" în imagini

AMBIDEXTRU

Fotografii realizate de Gabriel MIRON

• Retras în turnul de fildeş placat cu sticlă al tribunelor oficiale, fostul căpitan al Stelei, Tudorel Stoica, priveşte consternat la spectacolul dezastrului jalnicilor epigoni ai garniturii de aur de acum cîţiva ani. Un fel de aceeaşi Mărie, dar cu altă şapcă, amarnic de ferfeniţită.
• Ministerul Culturii este pe cale să depăşească cîteva recorduri de întîrziere a atribuirii premiilor laureaţilor festivalului de la Mamaia. Laura Stoica, deţinătoarea marelui premiu încearcă chiar să se consoleze cu ideea că acea întîrziere o va scuti să bată de două ori drumul pînă la casieria ministerului întrucît Cerbul de aur bate la uşă cu nerăbdare.
• Loredana Groza a remarcat, din propria ei experienţă, că nu mai este avantajos nici să vorbeşti, nici să cînţi. Cel mai rentabil e să fluieri.
• Phonix-ul, reverberaţia târzie în România a spiritului muzical născut din Beatles, revine în faţa fanilor săi, aşa cum Rolling Stones-ul a revenit în acest an pe marele stadioane din Occident. Timişoara, ca un pinten înfipt în coasta istoriei noastre
• Despărţiţi in mai multe grupuri de unităţi comerciale oamenii vechiului ITHR încearcă să se lepede cit mai rapid de haina rutinei. Unul din cei mai activi manageri, domnul director Ion Antonescu a păşit rapid în perimetrul promoţiei, lansînd marele complex Bucureşti în cîteva atractive iniţiative publicitare ale televiziunii. Ambiţiosului şef de promoţie al Bucureştiului îi străluceşte deja deasupra capului o coroniţă de lauri care i-a stat pînă nu demult pe cap ca o cunună de spini.
• Remarcată la TIB in standul unei întreprinderi din Mediaş, Mihaela Medeşan a întîrziat o zi în Bucureşti la cererea unui numeros grup de fotoreporteri. Colegul nostru Gabriel Miron vă oferă o singură secvenţă romantică cu un personaj romantic într-un cadru romantic pentru a fi sigur că la cererea unui mare număr de cititori romantici, Mediaşul ne va favoriza o reîntilnire cu fotomodele sale înainte de pragmatica ediţie de primăvară a TIB ’91.
• Părintele filmelor noastre de aventuri, Sergiu Nicolaescu, afişează în Cameră o figură calmă şi previtoare de erou pozitiv dintr-un film a cărui intrigă este lupta dintre bine şi mai bine.
• Împins de un destin neiertător pe creasta aprigei polemici politico-literare ce animă viaţa actuală din ultimul timp, Eugen Barbu se retrage în tihna stadionului care îi încîntă pe toţi. Doar firma Xerox mai caută motiv de gîlceavă cu a sa veninoasă alură: "Într-o lume de copiatoare, noi sîntem originalul".
• Domnul Câmpeanu este în continuare una din figurile pregnante ale Parlamentului. Luările sale de cuvint sînt de obicei critice, uneori vehemente, iar opoziţia sa a devenit constructivă. Nici nu se putea altfel, de vreme ce programul Guvernului e unul liberal. Majoritatea fesenistă a Parlamentului pune, de altfel, întreaga opoziţie într-o anume dificultate. Dacă programul Guvernului va avea succes însuşirea ideilor adversarilor din campania electorală va fi iertată şi greşiţii vor cîştiga cu armele învinşilor.

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 5-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 6-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 7-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 8-a ► Click pe imagine pentru mărire!