Publicat: 19 Octombrie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA

"Cît cheltuiţi pentru aprovizionare?" - întreabă cu aplomb reporterul TV. "2000 lei" răspunde cetăţeanul "Şi cît cîştigaţi?" - revine reporterul cu schepsis. "1980 lei" - răspunde la fel de calm cetăţeanul cînd astfel intrarea fermă în bătătura economiei de... piaţă!

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

O ANIVERSARE

Poate că n-ar fi rău (zic şi eu ca omu' nu dau cu paru’) ca, în calendarul aniversărilor de tot soiul, cu care ne-nghesuie vecinii noştri- o întrebare: unde s-a mai pomenit în "Casa comună europeană", ca cetăţenii unui stat să celebreze aniversările, comemorările şi celelalte, pe teritoriul altui stat? - să mai adăugăm o dată: zilele acestea (nu ştiu exact cînd, dar ambasada Ungariei la Bucureşti sau Ministerul de Externe ungar, ne poate ajuta) se împlineşte o luna de cînd şcoala evreiască din Budapesta a fost "bombardată cu pietre şi roşii" - după cum declara, la vremea respectivă, dl. Gustav Zoltai (în cotidianul Nepsrabadsag de joi, 20 septembrie) de asemenea, in aceeaşi perioadă, magazinele cu specific evreiesc din capitala Ungariei au fost ţinta unor vandali.
Cazurile nu sint sporadice, ori singulare... Cu prilejul citat, dl. Zoltai a reamintit că, în urmă cu numai cîteva luni, cimitirul evreiesc din Sopron fusese profanat şi că, în ultima vreme, mai mulţi membri ai comunităţii evreieşti au primit numeroase scrisori de ameninţare - unele dintre ele avînd desenate pe plic zvastici.
Cu circa 90.000. de membri, comunitatea evreiască din Ungaria este cea mai puternică - numericeşte - din Europa de Est... Se cunoaşte soarta tragică, din anii 1940-45, a acestei comunităţi victimă a zelului rasist, maghiar - zel care, se ştie, i-a pus în încurcătură pînă şi pe oficialii nazişti de la Berlin. Şi se mai ştie că, în încercarea de-a spăla, oarecum, ruşinea, istoriografia maghiară de astăzi pune pe seama României numărul victimelor din rîndul populaţiei evreieşti locuitoare a Ardealului de Nord, vre-melnic ocupat de horthyştii...
Disparate, la prima vedere, faptele amintite aici, nu-s fără legătură între ele se pare că "soluţia finală", preconizată de sinistrul Eichmann, îşi găseşte noi adepţi la o parte (infimă, sperăm) dintre ungurii de azi... În acest sens, dl. Zoltai a recunoscut că înainte de "schimbarea regimului" (comunist) din Ungaria au existat manifestări antisemite, dar - a subliniat domnia sa - acestea nu au ajuns niciodată la un asemenea extremism.
La întoarcerea sa din Statele Unite, preşedintele Ungariei, dl. Arpad Goncz, a arătat că Administraţia americană doreşte ca guvernul maghiar să ia măsuri împotriva manifestărilor cu caracter ultranationalist şi antisemit... Deci, ca să zicem aşa, s-au sesizat pînă şi americanii.
Mă-ntreb, insă: ungurii or fi înţeles - exact - despre ce este vorba?

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 19 octombrie 1990 pag. 1-a ►

Liberalizarea prețurilor

Caricatura de ANDO​

Şeful Serviciului Român de Informaţii promite deschiderea dosarelor Securităţii

Declaraţie a dlui Măgureanu consemnată de AP

Şeful noului Serviciu Român de Informaţii (SRI) a promis publicarea dosarelor Securităţii - temuta poliţie secretă a fostului dictator Ceauşescu. Într-un interviu acordat Agenţiei Associated Press, Virgil Măgureanu a anunţat publicarea, peste cîteva luni a unor liste conţinînd numele miilor de ofiţeri de securitate - înainte de sfîrşitul iernii- destituiţi. Stănculescu s-a opus publicării numelor ofiţerilor de securitate (compromişi), arătînd că "acest lucru va declanşa un val de răzbunări la scară naţională, care nu poate decît să ne dăuneze". Măgureanu a spus însă că numele lor vor fi dezvăluite treptat, iar cei ce au fost cei mai apropiaţi lui Ceauşescu "se află, oricum, în faţa instanţei sau au fugit din ţară". (Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, este acuzat de "complicitate la genocid", în timpul revoluţiei şi-au pierdut viaţa peste 1000 de oameni. Dacă se va dovedi vinovat, Iulian Vlad va fi condamnat la închisoare pe viaţă). 

V. Măgureanu a subliniat că nu este de acord să dezvăluie numele celor 70.000 de informatori, care au permis Securităţii "să aibă antene" în toate ramurile de activitate din ţară.

Ultima oră • Ultima oră

Huliganii de la Tîrgu Mureş au fost pedepsiţi!

La Tirgu Mureş s-a pronunţat sentinţa în procesul penal privind pe inculpaţii Nagy Csaba, Ugyi Istvan, Miklos şi Balint Gyula, trimişi în judecată prin rechizitoriul procuraturii locale Tirgu Mureş pentru săvirşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri cu tulburarea liniştii, publice şi ofensă adusă unor însemne de stat, săvîrşite
în seara zilei de 7 octombrie în perimetrul statuii lui Avram Iancu din Piaţa Trandafirilor. Prin sentinţa judecătoriei Tirgu Mureş, pronunţată în şedinţa publică, inculpaţii au fost condamnaţi la cîte doi ani şi şase luni închisoare. Cu drept de recurs în trei zile de Ia pronunţare.

O declaraţie a domnului Corneliu Coposu

La întoarcerea de la Londra, unde a participat la Conferinţa Partidului Conservator britanic, domnul Corneliu Coposu, preşedintele PNŢ-c.d., a declarat unui redactor al Rompres: "Am rămas extraordinar de impresionat de maniera democratică a britanicilor de a vota de a a susţine anumite teze şi contrateze. În cadrul zilei a doua a Conferinţei Partidului Conservator am fost invitat şi am ţinut o scurtă alocuţiune, după care am avut o întrevedere cu d-na Thatcher. Dinsa a dat asigurări că este neclintită pe poziţia de a susţine introducerea unei adevărate democraţii in România şi că de la această ţinută nu se va abate. Am avut, de asemenea, contact cu parlamentarii britanici de la Strasbourg, care mi-au prezentat scuze pentru că au votat contra României în legătură cu intrarea în Comunitatea Europeană, pentru că nu şi-a lăsat conştiinţa să voteze altfel, promiţind că dacă lucrurile ne vor schimba în România, vor reveni asupra votului lor.
În sfirşit, am avut contacte cu toate figurile proeminente ale Partidului Conservator şi m-am intilnit cu reprezentanţii ţărilor din Est. Am avut o convorbire foarte fructuoasă cu primul ministru al Ungariei, care mi-a făcut o invitaţie in ţara sa, declarindu-se mulţumit cu politica partidului nostru in problema minorităţilor.
Sper că participarea la conferinţă a fost în interesul partidului nostru şi în interesul ţării".

100 de zile ale Guvernului Roman

REFORMA: CU PICIORUL PE ACCELERAŢIE, DAR CU FRÎNA DE MÎNĂ TRASĂ!

Ieri, parlamentarii care se îndreptau spre Sala Palatului, au fost întîmpinaţi, pe scările acesteia, de un grup de demonstranţi ce aveau ceva de revendicat în legătură cu nişte examene de admitere de anul trecut. Se cerea primului ministru să facă dreptate... În holul sălii, parlamentarii au adăstat la un cico şi la un pateu pînă cînd vocea disperată a unui spicher îi anunţă că sînt orele nouă trecute fix şi că şedinţa ar fi trebuit deja să înceapă. Punctualitatea parlamentară tinde, însă, să devină, ca şi cea academică, un termen de referinţă, aşa că abia după „sfertul" de rigoare, domnul Bîrlădeanu a reuşit să urnească şedinţa, dînd cuvîntul primului ministru, pentru a susţine RAPORTUL PRIVIND STADIUL APLICĂRII REFORMEI ECONOMICE SI NECESITATEA ACCELERĂRII ACESTEIA, nu înainte de a informa adunarea că la reuniune participa, la propria dorinţa, preşedintele Consiliului Constituţional al Franţei, domnul Badinter, împreună cu ambasadorul Vignal. (...)

Ziarul Libertatea din 19 octombrie 1990 pag. a 2-a ►

Ziarul Libertatea din 19 octombrie 1990 pag. a 3-a ►

Ziarul Libertatea din 19 octombrie 1990 pag. a 4-a ►