Publicat: 24 Martie, 2020 - 10:00
Share

Benjamin Franklin spunea că „cei care renunță la libertățile esențiale pentru o mică siguranță temporară nu merită nici libertatea și nici siguranța"....atenție mărită la experimentul social de tip orwelian cu care vă veți trezi dimineața. M-aș bucura daca v-ați pune, măcar, întrebări

In primul rand, nu e okay să se suspende anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, gestul în sine e grav, plus că a fost făcut de către autoritățile de la București fara să se fi anunțat în mod transparent acest lucru. 

În caz că nu știați, încă din data de 17 martie, România a notificat activarea articolului 15 [1] din Convenția Europeană a Drepturilor Omului suspendând absolut toate drepturile cetățenilor cu excepția articolelor 2 (dreptul la viață), 3 (interzicerea torturii), 4 (interzicerea sclaviei) și 7 (interzicerea pedepsirii fără bază legală), articole care nu pot fi suspendate sub nicio formă.

Astfel de conduită dă naștere unor temeri justificate. Cum ar spune americanul, "imagination runs wild" .  Fără să fie vorba aici de teoria conspirației....chiar și în condițiile date, cine se pretinde a avea acel concept abstract, denumit "democrație", trebuie, chiar daca nu-i place, să dea dovadă de transparență, să anunțe. Fiind transparent, că Stat, că Autoritate, câștigi cetățenii de partea ta. Nefiind, omul devine sceptic, anxios, și așa, noi românii, avem o pasiune pentru conspirativ, iar lipsa de transparență scoate cei mai rău din noi, plus că, greșind așa că Stat, lași loc interpretărilor eronate, fake news-urilor, care nu fac decât să te vulnerabilizeze, părerea mea...

Privind în jur, nu poți, dacă ești de formație umanistă să nu observi cu enormă consternare și să tragi o tristă concluzie: ești privat de drepturile constitutionale cu forta pentru o asa-zisa "siguranță", așa cum este ea percepută de un grup select care s-a auto-determinat ca stiind "ce e mai bine pentru tine", iar media, culmea culmilor,  incurajeaza acest comportament in loc să-l condamne, creând o psihoză, psihoză care e, în sine, motorul care îi face pe oameni, în contextul dat, că ceara ei să fie închiși..... George Orwell ar fi uimit. Între timp, însă, rămânem uimiți, triști și contestatari doar noi, cei care mai avem mintea trează.

Autor: Ciprian Pop