Publicat: 9 Mai, 2015 - 11:19
Share

Sâmbătă 9 mai și duminică 10 mai 2015, de la ora 12, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia au loc noi recitaluri inedite din cadrul Mogoșoaia ClasicFest.

Sâmbătă, un muzician cu totul special, Nicolae Szekely, va cânta muzică veche alternativ la patru intrumente rar văzute pe scene din România — lăuta, vihuela, chitara renascentistă și theorba. O zi mai târziu, pianistul Horia Maxim vă invită să ascultați armonii romantice ale nordului european. Respectivul recital va marca împlinirea a 150 de ani de la nașterea a doi mari compozitori: finlandezul Jean Sibelius și danezul Carl Nielsen.   

Nicolae Szekely, în 1987, a câștigat locul I la Festivalul Național de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabilește în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul 'Zilele Chitarei Clasice'. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureș îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela și lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din țară și participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susținut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamțului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râsnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval și renascentist, de o bogăție și profunzime nebănuite. De curând Gyorgy Lorinczi   i-a construit o chitară renascentistă și o theorbă, cu ajutorul cărora surprinde auditoruiul și readuce în atenție epoci demult apuse.

Horia Maxim este unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale. S+a afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorității orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioși dirijori), cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria să pianistică a fost apreciată și în recitaluri și concerte susținute în importante săli de concert din Europa și Japonia. Laureat al multor concursuri naționale și internaționale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio și televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiție. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfășoară o activitate pedagogică susținută, fiind profesor titular la Universitatea Națională de Muzică din București. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naționale și internaționale.