Publicat: 14 Noiembrie, 2018 - 12:19
Share
Tăriceanu: Raportul MCV nu este un act juridic

Social-democrații confirmă informaţia conform căreia vor să conteste raportul MCV. Contestația va fi făcută la Curtea Europeană de Justiție. 
„Dreptate sperăm să obţinem, dreptate pentru români! Din păcate, ce se întâmplă azi în România e un regres pentru România. Europa are dublu standard. Ne simţim neîndreptăţiţi de prevederile din MCV. Ce spun? Că spun că s-au derulat foarte repede dezbaterile pe MCV. Opt luni e puţîn? De ce nu spun că una din condiţiile acestui raport e revocarea procurorilor DNA. Au secţii DNA în Europa? Raportul MCV spune că încălcăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Nu, vrem doar să apărăm drepturile fundamentale”, a explicat Nicuşor Halici, miercuri dimineaţă, potrivit Digi FM.

 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că raportul MCV nu este un act juridic, de aceea nu poate fi contestat la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene. Preşedintele Senatului a adăugat că nu a discutat în coaliţie despre o astfel de posibilitate.

"Raportul MCV nu este un act juridic. El conţine recomandări, deci el nu poate fi atacat la Curte. Ceea ce vă pot spune e că mecanismul de cooperare şi verificare care este un instrument mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie supus unei analize şi eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată. Nu am discutat încă despre o astfel de posibilitate", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament.

Liderul ALDE a adăugat că ar fi utilă constituirea unei comisii formate din experţi români şi străini care să lucreze la aspectele semnalate în raportul MCV. În opinia lui Tăriceanu abordarea Comisiei Europene avută în raport este una subiectivă.

"Trebuie să analizăm recomandările şi trebuie o discuţie mai aplicată cu cei responsabili de rapoartele MCV. Având în vedere abordarea diferită între noi şi funcţionarii de la Comisie. Mă întreb următorul lucru – cum e respectată suveranitatea Parlamentului când intervin nişte funcţionari de la Comisia Europeană? Ar fi util să constituim o comisie formată din experţi români şi străini care să analizeze toate aceste lucruri, pentru că din ce am văzut abordarea Comisiei Europene este una subiectivă. Nu ţine cont de anumite elemente, cum e chestiunea numirii şi revocării procurorilor de rang înalt. Cred că şi cei de la CE trebuie să dea dovadă de disponibilitate a asculta argumentele, pentru că raportul ajunge să fie complet dezechilibrat şi nu reflectă realitatea", a conchis Tăriceanu.

Tag-uri Institutii: