Publicat: 25 Septembrie, 2020 - 13:25
Share

 După cum relatează agenția de presă AZERTAC,  președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev,  a susținut un discurs în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ale cărei lucrări au loc la New York  în aceste zile.

Comentatori au subliniat tonul ferm prin care șeful statului azer a denunțat ceea ce el a denumit  „încălcarea flagrantă a normelor de drept internațional de către Armenia, care ocupă prin forță militară 20% din teritoriul Azerbaidjanului”, ignorând sistematic patru rezoluții ale Consiliului de Securitate care cer retragerea  completă și necondiționatăa forțelor armate armene din teritoriile ocupate.

Președintele Aliyev a subliniat implicațiile grave ale acestei situații,  între care se numără exploatarea ilegală a resurselor naturale din teritoriile ocupate și demolare și jefuirea moștenirii culturale azere în scopul ștergerii oricăror urme ale istoriei acestor locuri. Dar, spune președintele Aliyev, aspectul cel mai grav îl constituie provocările și atacurile comise de a lungul frontierei de stat care au provocat victime printre militari și civili. Scopul acestor provocări - subliniază președintele Aliyev - este de a crea o nouă sursă de tensiune în regiune, pentru a se renunța la la problema ocupării teritoriilor azere și pentru a implica părți terțe în conflict.

Dar, cel mai grav lucru pe care îl subliniază în discursul său președintele Aliyev  este că glorifica nazismului și a metodelor sale devine o politică de stat în Armenia, subliniată și prin transformarea unor naziști notorii în eroi naționali.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaijan - afirmă în discursul său președintele - trebuie să fie rezolvat pe baza integrității teritoriale a Azerbaidjanului, care nu a fost și nu va fi niciodată subiect de negocieri. „Suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului trebuie restabilită complet. Nagorno Karabah este un teritoriu azer, antic și istoric. Karabah este Azerbaidjan!”  (Octavian Andronic)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: