Publicat: 10 Februarie, 2016 - 13:05
Share

O echipă medicală din cadrul Life Memorial Hospital a realizat cu succes o intervenție chirurgicală pe cale laparoscopică de extirpare a glandei suprarenale transformată chistic, la un pacient în vârstă de 34 ani, care prezenta un grad de obezitate severă. Intervenția, o premieră pentru sistemul medical MedLife, a fost realizată de o echipă medicală coordonată de dr. Bogdan Stănescu, medic primar chirurgie generală, din a cărei componență au mai facut parte dr. Mircea Lică, medic specialist chirurgie generală și dr. Paula Neicuțescu, medic primar ATI. 
Pacientul a fost diagnosticat imagistic cu o formațiune chistică la nivelul glandei suprarenale stângi, în urma unei ecografii abdominale și, ulterior, prin examinare prin computer tomograf. Modalitatea de abord aleasă pentru intervenția chirurgicală a fost una modernă, pe cale laparoscopică retroperitoneală, având în vedere și diagnosticul de obezitate severă al pacientului.
După evaluarea efectuată de către echipa anestezică pacientul a fost internat in vederea realizării intervenției. Sub anestezie generală, pacientul a fost poziționat pe masa de operație în decubit lateral pe partea dreaptă, pentru a se permite abordul retroperitoneal. Prin trei mici incizii de maxim 1 cm fiecare au fost introduse videoscopul și instrumentele de lucru, cu ajutorul cărora glanda suprarenală stângă și chistul dezvoltat din aceasta au fost excizate. 
„Intervențiile chirurgicale asupra glandei suprarenale au trecut prin multiple transformări odată cu efectuarea primei adrenalectomii laparoscopice, în anul 1992. De atunci, acest procedeu a devenit tot mai utilizat datorită avantajelor pe care le aduce, iar în prezent a devenind «gold standard». Intervențiile chirurgicale cu abord minim-invaziv asigură o rezolvare eficientă a patologiei glandei suprarenale, îndeosebi în cazul feocromocitoamelor, și oferă pacientului o recuperare postoperatorie facilă, în condiții de siguranță, permițând externarea în 24 de ore postoperator”, a declarat dr. Bogdan Stănescu, medic primar chirurgie generală.
Intervenția a avut o durată de aproximativ 80 de minute și s-a desfășurat pe cale laparoscopică, pacientul externându-se a doua zi, fără niciun fel de acuze. Evoluția acestuia în urma intervenției a fost una foarte bună. 
De-a lungul timpului, medicii Life Memorial Hospital au gestionat cazuri dificile și au realizat intervenții complexe, unele chiar în premieră națională 

Comunicat de presa: MedLife