Publicat: 16 Iunie, 2015 - 13:01
Share

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră vasluieni au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Trei autovehicule “expirate” oprite la graniţa cu R. Moldova

Poliţiştii de frontieră din judeţul Vaslui au întocmit lucrări penale pe numele a trei bărbaţi care conduceau autovehicule înmatriculate în alte state, care nu au drept de circulaţie pe drumurile publice din România.

* În data de 11 iunie a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Victor S., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 24 de ani, care conducea un autoturism marca Fiat.

La controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că inspecţia tehnică a autoturismului în cauză este expirată.

Cu privire la cele constatate, Victor S. a declarat că nu este proprietarul de drept al autoturismului, că îl conduce în baza unei procuri şi că în momentul intrării în posesia acestuia nu a verificat dacă inspecţia tehnică periodică este valabilă.

Pe numele bărbatului, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România.

* În data de 12 iunie a.c., în jurul orei 18.00, poliţişti de frontieră din cadrul S.P.F. Huşi aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, pe raza localităţii de frontieră Drînceni, judeţul Vaslui, un autovehicul marca Mercedes, model Vito, condus de cetăţeanul din R. Moldova Ştefan S., în vârstă de 30 de ani.

Cu ocazia verificării documentelor prezentate la control, lucrătorii noştri au constatat că perioada de valabilitatate a asigurării auto tip carte verde a autovehiculului în cauză este expirată din data de 09.06.2015.

Pe numele bărbatului, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România.

* În data de 12 iunie a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul român Dragoş V., în vârstă de 31 de ani, care conducea un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria.

La controlul de frontieră lucrătorii noştri au constatat că documentele care atestă inspecţia tehnică periodică (talon şi certificat) pentru autovehiculul în cauză nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unor documente autentice, fiind falsuri totale.

Din verificările suplimentare efectuate s-a stabilit, de asemenea, că  microbuzul în cauză nu figureaza în bazele de date din Bulgaria ca având inspecţie tehnică periodică valabilă.

Cu privire la cele constatate, Dragoş V. a declarat că a efecuat inspecţia tehnică periodică la o firmă de profil, autorizată, din Bulgaria, de la care a primit documentele prezentate la control şi că nu are cunoştinţă de faptul că acestea sunt false sau falsificate.

Pe numele bărbatului, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România.

La volan, cu permise de conducere necorespunzătoare

Poliţiştii de frontieră vasluieni au sancţionat conform prevederilor legale doi bărbaţi pentru că se aflau la volan, deşi permisele de conducere legal deţinute nu le dădea dreptul de a conduce respectivele ansambluri de vehicule.

* În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orelor 23.00, poliţişti de frontieră din cadrul S.P.F. Huşi aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, la limita dintre judeţele Vaslui şi Iaşi, ansamblul de vehicule format din autoturism marca Chrysler şi remorcă, condus de Vadim S., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 28 de ani.

La controlul de frontieră, Vadim S. a prezentat documentele de identitate ale autovehiculelor şi un permis de conducere eliberat pe numele său de către autorităţile din R. Moldova, valabil pentru categoria B.

Din studiul documentelor prezentate la control, lucrătorii noştri au constatat că masa ansamblului de vehicule este mai mare de 5005 kg, persoanei în cauză fiindu-i necesar un permis de conducere categoria „E” pentru a-l putea conduce pe drumurile publice din România.

 Cu privire la cele constatate, Vadim S. a declarat că a intrat în ţară prin P.T.F. Albiţa, în aceeaşi seară şi că în localitatea Rîşeşti a fost rugat de către un bărbat pe care nu îl cunoaşte să-i tracteze remorca până în localitatea Iaşi deoarece mijlocul lui de transport s-a defectat.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit bărbatului lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

* În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orelor 06.00, la PTF Albiţa/I.T.P.F. Iaşi s-a prezentat pentru formalităţile de frontieră, conducând un ansamblu de vehicule format din microbuz marca Mercedes şi remorcă, Nicolae P., cetăţean din R. Moldova, în vârstă de 31 de ani.

La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat un permis de conducere asemănător celor eliberate de autorităţile din R.Moldova pentru categoriile B, C, D, BE, CE, DE.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului în cauză, s-au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că permisul de conducere prezentat nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B şi C din anul 2008, dar pentru că permisul de conducere   nu-i dădea dreptul de a conduce pe drumurile publice un ansamblu de vehicule şi  aflându-se în Italia a fost angajat ca şofer la o firmă de transport, motiv pentru care a apelat la un conaţional, care în schimbul sumei de 100 euro, i-a procurat permisul de conducere prezentat la control.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit lui Nicolae P. lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals, complicitate la fals şi conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al carei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

Două autovehicule cu numere false oprite din drumul spre R. Moldova

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au întocmit lucrari penale unor bărbaţi care încercau să scoată din ţară două autovehicule marca Renault, cu numere false de înmatriculare.

* În data de 11 iunie a.c., în jurul orei 06.00, la P.T.F. Albiţa/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieşi din ţară, Vladimir J., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 29 de ani, conducând un autovehicul marca Renault înmatriculat în Franţa.

* În acelaşi timp, în acelaşi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieşi din ţară, Corneliu B., cetăţean al R. Moldova, în vârstă de 43 de ani, conducând un autovehicul marca Renault înmatriculat în Franţa.

 În urma controlului de frontieră efectuat, lucrătorii noştri au constatat că numerele de pe plăcuţele montate pe autovehicule sunt diferite de cele înscrise în certificatele de înmatriculare ale celor două mijloace de transport. Au fost efectuate verificări suplimentare, în urma cărora s-a stabilit că autovehiculele în cauză figurează înmatriculate în Franţa cu alte numere.

În legătură cu cele constatate, cei doi bărbaţi au declarat că au achiziţionat respectivele mijloace de transport de la doi cetăţeni francezi, la începutul lunii iunie şi că nu au verificat ce numere sunt montate, ci doar concordanţa seriei de şasiu înscrisă în documente cu cea de pe autovehicule.

Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele celor doi bărbaţi lucrări penale sub aspectul săvârşirii infraţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Lucrare penală pentru conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare

Poliţiştii de frontieră gălăţeni, pe timpul unei acţiuni specifice, au întocmit lucrare penală unui cetăţean român care a fost depistat la volanul unui autovehicul cu numere false de înmatriculare.

În data de 15 iunie a.c., ora 16.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti – I.T.P.F. Iaşi au oprit în trafic, în localitatea de frontieră Viile, un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Bulgaria, condus de cetăţeanul român Gheorghiţă C., în vârstă de 25 de ani.

În urma verificării documentelor prezentate la control, lucrătorii noştri au constatat o neconcordanţă între seria de şasiu înscrisă pe certificatul de înmatriculare şi seria de şasiu înscrisă pe caroseria autoturismului.

În continuare s-au efectuat verificări specifice suplimentare, ocazie cu care poliţiştii de frontieră au constatat că seria de şasiu înscrisă în certificatul de înmatriculare şi numărul de înmatriculare aplicat pe autoturismul respectiv aparţin de fapt unui autovehicul marca Audi A4 înmatriculat în Bulgaria, iar seria de şasiu de pe caroseria autoturismul respectiv aparţine unui autoturism marca Audi A6 înmatriculat în România.

Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele bărbatului lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.