Publicat: 26 Noiembrie, 2013 - 08:30
Share

La 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Stelian Paflagonul. Biserica Parohiei “Lucaci” din Bucureşti, unde se află un fragment din moaştele Cuviosului, îşi va sărbători hramul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Oamenii au venit de dimineaţă pentru a se închina la sfintele moaşte.
La biserica Parohiei “Lucaci” sărbătoarea a început încă de luni seară, printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Stelian. Zeci de credincioși bucureșteni au participat in seara aceasta, la procesiunea cu Moaștele Sfântului Stelian Paflagonul de la Biserica Lucaci. O parte din moaștele Sfântului sărbătorit mâine de Biserica Ortodoxă, sunt adăpostite de locașul din centrul Capitalei. Racla cu sfintele moaște a fost, deja, așezată spre închinare credincioșilor, în afara bisericii.
În seara aceasta, la 25 noiembrie 2013, se oficiază slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Stelian, cunoscut și ca ocrotitor al copiilor şi al familiei.
„Suntem în al treilea an de când organizăm această procesiune pe străzile din cea mai mare parte a parohiei noastre. Procesiunea durează aproximativ o oră, cu cântări de obşte, cântări duhovniceşti, cu rostire de ectenii, aşa cum se obişnuieşte la orice împrejurare de genul acesta şi cu rostire de icoase şi condace din Acatistul Sfântului Stelian, terminând cu rugăciunea de la sfârşitul acatistului. Mâine Sfânta Liturghie va fi oficiată, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal” după cum a precizat părintele consilier patriarhal Florin Şerbănescu, parohul Bisericii Lucaci din Capitală.
Sfântul Stelian a trăit in urmă cu 1.300 de ani în provincia Paflagonia din Asia Mica, teritoriul Turciei de astăzi.
După moartea părinţilor și a fraților săi, se retrage într-o mânăstire din această provincie. Viața sa de rugăciune l-a învrednicit de darul facerii de minuni, pe care l-a folosit mai ales în vindecarea copiilor chinuiți de diferite boli a mai spus părintele paroh pentru Radio TRINITAS : „El a vindecat prin rugăciunile sale copiii din Ţara Paflagoniei acum peste 1300 de ani de o molimă foarte virulentă care omora mai ales copiii de vârstă mică. El a intrat chiar din timpul vieţii sale în conştiinţa creştinătăţii ca ocrotitor al copiilor şi al familiei”.

Biserica “Sfântul Stelian” - Lucaci a fost construită în 1736 şi îl mai are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.