Publicat: 1 Ianuarie, 2015 - 12:25
Share

Sfântul Sinod a decis săptămâna aceasta să facă tot posibilul să păstreze religia ca materie obligatorie în şcoli. În acest sens, BOR şi-a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea unei asociaţii care să îi susţină punctul de vedere şi le-a cerut dascălilor să denunţe cazurile în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie.

Încercările aproape disperate ale Patriarhiei de a păstra Religia ca materie obligatorie în şcoli continuă. Săptămâna aceasta a fost convocat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR, ocazie cu care s-a hotărât că „profesorii de religie şi părinţii trebuie să facă publice cazurile din şcoli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie“. De asemenea, BOR, a mai aprobat „o iniţiativă a unor părinţi“ de a înfiinţa Asociaţia Părinţilor pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local.

Şi mai mult decât atât, Patriarhia Română solicită convocarea unei întruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din România pentru stabilirea unor măsuri şi acţiuni comune tuturor Cultelor în vederea susţinerii statutului obligatoriu al orei de Religie în învăţământul de Stat.

Purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Constantin Stoica, a explicat că măsurile luate de Sfântul Sinod vin ca urmare  a faptului „în ultimii ani, s-a constatat că în foarte multe şcoli există o descurajare şi chiar o intimidare inclusiv la adresa profesorilor de Religie, din partea persoanelor care nu vor să se predea religia în şcoli“. Experţii spun însă că bunele intenţii ale Patriarhie sunt doar o strategie de fidelizare a unui grup cât mai mare de susţinători. „Mi se pare surprinzătoare dorinţa oficialilor Patriarhiei de a-şi stabiliza un bazin al susţinătorilor orei de Religie, în condiţiile în care numărul participanţilor ar trebui, cel puţin în teorie, să rămână acelaşi“, este de părere istoricul religiilor Eugen Ciurtin.

Şi preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste, Toma Pătraşcu, este de părere că Patriarhia încearcă să-şi asigure baza de credincioşi. „Practic, de un sfert de secol am permis unei organizaţii private să-i îndoctrineze pe copii ca să devină adepţi fideli ai cultului respectiv. De ani de zile atragem atenţia că înscrierea din oficiu la ora de religie este imorală şi este în contradicţie cu Legea cultelor. Obligativitatea participării la ritualuri religioase reprezintă un fapt penal“, a explicat Pătraşcu.

La rândul său, deputatul independent Remus Cernea, care a depus în Parlament o iniţiativă legislativă de înlocuire a Religiei cu „Etică şi Cultură Civică“, susţine că „orice încercare a Patriarhiei de a se opune deciziei CCR şi de a-i îndemna pe părinţi şi pe profesori să pună presiune pe elevi să urmeze orele de Religie se înscrie în aceeaşi logică ostilă deciziei CCR pe care BOR a avut-o de la bun început“, a spus Cernea, care roagă BOR să respecte drepturile omului şi să accepte că există libertate de exprimare.

CÂND SE CONVOACĂ SINODUL

Preotul Eugen Tănăsescu a explicat pentru „Adevărul“ când se convoacă Sinodul şi ce se întâmplă acolo. „Sinodul se convoacă bianual, întrunirile au loc de regulă o dată primăvara şi o dată toamna-iarna. Dacă vreţi să facem o paralelă laică, este un fel de şedinţă a Consiliului de Administraţie unde se discută probleme interne, se ia atitudine, se pun la punct nişte detalii dacă este nevoie să se răspundă societăţii, dacă există probleme – cum a fost acum cu ora de religie şi cu cardul de sănătate. La nevoie se pot convoca şi sesiuni extraordinare, dar în mod normal sunt bianuale. Nu a fost cazul acum, a fost o sesiune obişnuită: au fost şi alegerile care trebuiau rezolvate de la Banat şi de al Roman, dar a fost o chestiune obşnuită, nu a fost nimic extraordinar“, susţine părintele Tănăsescu. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a explicat că anul acesta, Sfântul Sinod a fost convocat de şapte ori.