Publicat: 23 Ianuarie, 2020 - 23:39
Share
Liberalii se despart de proiectul sinucigaș al social-democraților

Problema „pensiilor speciale” în care se părea că există un acord între liberali și pesediști începe să scârțâie. Proiectul copt în Parlament de comisia lui Solomon conține câteva propuneri „otrăvite” ce ar putea afecta grav percepția asupra politicii liberale, între care și acelea de a fi anulate indemnizațiile acordate prin lege, în urmă cu zece ani, membrilor uniunilor de creație - scriitori, actori, artiști plastici, muzicieni, sportivi și jurnaliști - lucru care ar genera o puternică opoziție din partea unor categorii extrem de influente. Orban a sesizat capcana și propune redezbaterea proiectului.

Acesta  a declarat joi că există câteva motive pentru care proiectul Legii pensiilor speciale ar trebui redezbătut în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor, dar a adăugat că, nefiind iniţiat de Guvern, va depinde de poziţionarea grupurilor parlamentare.
"Există câteva motive pentru care ar trebui redezbătută. În ceea ce ne priveşte pe noi, suntem categoric împotriva amendamentelor formulate de Adrian Solomon - de exemplu, în ceea ce priveşte tăierea pensiilor viagere pentru sportivii care au obţinut medalii la competiţii, olimpiadă, campionate mondiale. Nu sunt de acord cu tăierea indemnizaţiilor de merit pentru oamenii de cultură, pentru academicieni şi mai sunt alte câteva categorii. Sigur, asta urmează să se discute în Parlament. Acest proiect de lege nu este iniţiat de Guvern şi, ca atare, va depinde de poziţionarea grupurilor parlamentare", a afirmat Ludovic Orban, întrebat cum comentează o afirmaţie a PSD potrivit căreia PNL ar trebui să retrimită la comisie Legea pensiilor speciale ca să se asigure că este constituţională.
Întrebat dacă iniţiativa va fi adoptată în Parlament în forma actuală ieşită din comisia de specialitate, premierul a spus: "Suntem puşi într-o situaţie delicată, pentru că noi am fost iniţiatorii proiectului de lege, care a fost modificat prin amendamentele susţinute de PSD, care a introdus nişte amendamente pe care noi nu le-am susţinut într-un proiect de lege iniţiat de noi".
"Cred că oricum se vor găsi destui care să atace la Curtea Constituţională. În ceea ce ne priveşte, noi suntem consecvenţi cu punctul de vedere pe care l-am exprimat", a adăugat Orban.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: