Publicat: 5 Mai, 2017 - 09:12
Share

Pe 6 mai, tăticii sunt vedete! Astfel în 15 filiale, începând cu orele 11.00, 15 tătici, pasionați de povești, vin să citească celor mici.

Poveștile citite de tați aduc un plus întregului proces de lectură. Atunci când un tată citește povești copilului, cel mic dobândește anumite abilități pe care nu le poate învăța de la mamă. Atunci când tații citesc își pun la contribuție capacitățile de interpretare ale unui personaj din poveste, astfel ei îi încurajează pe copii să-și folosească imaginația.

În acest fel, tații creează discuții cu rol de stimulare a inventivității și creativității copiilor.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice destinată tuturor bucureștenilor. Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit și nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația și recreerea locuitorilor din București și județul Ilfov, și care contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor prin oferta ei inovatoare și programul integrat de servicii cu caracter public.

Mai multe informații găsiți pe www.bibmet.ro și la http://www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti.

DESPRE POVESTITORI:

DAN CRUCERU este tatăl Sophiei și fondatorul platformei Taticool (http://taticool.eu/), un loc cu tați și pentru tați în care aceștia schimbă idei, se sfătuiesc cum să-și distreze copilul, unde să-i ducă să învețe dar și la cine să apeleze în cazul unei urgențe. Prezența sa în proiectul 'Ora poveștilor' este o continuare firească a proiectelor sale pentru tătici și pici

Filiala Ion Creangă — 'De ce îi e frică întunericului?'

RADU CIOBĂNAșU este absolvent de actorie la Cluj. Radu este un om aparent liniștit, dar aprig în replici și acțiuni spontane. Este atras de tot ce vine din natură, iubește liniștea Bucovinei, curățenia oamenilor de la sate, dar și de zbuciumul și zarva copiilor gata să învețe improvizație. A debutat în film în 2006, iar de când s-a stabilit în București, producătorii TV l-au găsit nimerit pentru o serie întreagă de seriale și comedii. A devenit colaborator al Teatrului Foarte Mic, în proiectul Shakespeare Company.ro, unde a jucat personajul Claudius din Hamlet de W. Shakespeare. În continuare, susține training-uri de improvizație, alături de colegii din Improvisneyland, iar din ianuarie 2016, a dat startul cursurilor de dezvoltare personală pentru copii, pe care le coordonează alături de colegul său, Mădălin Mandin.

Filiala Dimitrie Bolintineanu — 'Făt Frumos din lacrimă'

COSTEL GÎLCĂ este avocat specializat în dreptul muncii, dar înainte de toate este tatăl Lizei, o fetiță blondă cu surâs frumos ca al tuturor copiilor și care până la vârsta de 10 ani a citit peste 1000 de cărți, cel mai mult plăcându-i povestea Ceasornicarul vesel, o poveste scrisă chiar de tatăl ei. Costel și Liza vor să împărtășească povestea lor și altor copii frumoși și curioși.

Filiala Emil Gârleanu — 'Ceasornicarul vesel'

RADU ADRIAN CIMPONERIU s-a născut la 23 februarie 1959 în Gătaia, Jud. Timiș, într-o familie de artiști. Tatăl, profesorul Marin Cimponeriu, regizor, actor și scenarist, a înființat și a condus, în anii '60-'70, Teatrul Popular de Comedie din Slănic Moldova, cu reprezentațiile căruia a obținut numeroase premii naționale și regionale la diverse concursuri și festivaluri teatrale. Mama, Adriana Cimponeriu, verișoară a poetului Nicolae Labiș, a fost îndrumător cultural și actriță la același teatru. În acest mediu artistic și cultural, copilul și, mai apoi, adolescentul Radu Cimponeriu a fost — alături de părinții săi — o prezență scenică constantă și apreciată. Unul dintre cele mai îndrăgite roluri — pentru interpretarea căruia a fost răsplătit cu importante premii naționale — a fost cel al lui Nică a lui Ștefan Apetrei din spectacolul 'Amintiri din copilărie'. De mai bine de 20 de ani, în calitate de consultant pentru organizarea de conferințe, congrese, târguri și expoziții, militează permanent, în diverse moduri, pentru aducerea în prim-plan a tradițiilor culturale și populare românești. Ca tată a doi băieți, unul de 29 și unul de 4 ani și jumătate, are că principală speranță de viitor să poată avea destulă vreme pentru a citi, împreună cu soția sa, povești frumoase atât fiului cel mic, cât și nepoților pe care speră să îi țină în brațe cât mai curând.

Filiala Liviu Rebreanu — 'Cinci pâini'

POMPILIU COTIGĂ este DJ și tatăl lui Tudor și al Cristinei, e pasionat de drumeții montane și chitară. Participă cu mare drag la Ora de povești, împreună cu chitara lui pentru a povesti copiilor aventurile greierului și a furnicii.

Filiala Nicolae Bălcescu — 'Greierele și furnica'

Motto-ul după care se ghidează ROMAN ION CRISTIAN 'mai frumos decât un răsărit de soare este surâsul unui copil' și asta face de câțiva ani încoace de când a devenit sinonim cu Taxiul cu Bomboane. Este cititorul de povești de la capătul patului de spital. Este el însuși o poveste.

Filiala B.P. Hasdeu — 'Povestea lui Nor Împărat și a fiilor săi cei neascultători'

DANIEL IVAȘCU este tatăl Ilincăi (de cinci ani) și a Sofiei (de trei ani). În rest, este: visător-adjunct la Asociația Culturală ISVOR (adică scrie conceptele pe baza cărora se dezvoltă proiectele Asociației); percuționist în ansamblul de muzică veche/ tradițională/ contemporană Imago Mundi; respectiv graphic-designer la Pilgrim.Project, un mic atelier de creație. Pe scurt: Daniel Ivașcu — artist. renascentist. Minimalist.

Filiala Dimitrie Cantemir — 'Un urs pe nume Paddington'

ARUXANDEI CONSTANTIN este inginer IT, tată a 3 copii și chiar dacă nu mai are prea mult timp pentru pasiunile sale: filmele vechi și bricolajul, totuși se distrează pe cinste. Momentul cel mai prețuit în familie este seara, când împreună ne jucăm, citim povești și ne distrăm. În plus, mai sunt și lecțiile pe care le învățăm unii de la alții. De la copii mei am învățat să fiu mai răbdător, să mă bucur de lucrurile mici, să fiu mai direct în relațiile cu ceilalți.

Filiala Lucian Blaga — 'Spărgătorul de nuci'

DRAGOȘ ALEXANDROAIEI este tatăl lui Vlăduț și al lui Tudor, și îi plac poveștile pentru că te duc într-o lume a personajelor colorate, plină de magie și neașteptat, în care între revoltă și bucurie nu ai de multe ori decât un 'deodată' și, în care, de fiecare dată, totul se termină așa cum îți dorești.

Filiala George Topârceanu — 'Trolii din pădurea hedalenă'

DRAGOȘ CHIRILĂ este avocat și tatăl Mariei și al lui Pavel. În copilărie visa să se facă marinar, să cutreiere mări și țări în căutarea poveștilor din toată lumea. De abia așteaptă ziua de 6 mai pentru a călători imaginar cu copiii pe mările lumii.

Filiala I.L. Caragiale — 'Peter Pan'

VASILE ERNU este scriitor și tatăl lui Sașa. A mai participat la edițiile anterioare ale proiectului Ora de povești întotdeauna cu mare drag. La ediția din luna mai va citi, în premieră, o poveste scrisă pentru fiul său.

Filiala Vasile Alecsandri — 'Unde este Dreptatea? Aventurile lui Sașa în căutarea dreptății'

VALENTIN DUMITRESCU este economist și tatăl lui Matei și al lui Victor. Este pasionat de muzica rock și pescuit. Copilăria copiilor mei este complet diferită de copilăria mea așa că am (re)învățat să mă joc, am (re)învățat să învăț și particip cu mare drag la orice eveniment care aduce zâmbete pe fața copiilor.

Filiala Ienăchiță Văcărescu — 'Peștișorul de aur'

CĂTĂLIN LEONTIE lucrează într-o agenție de publicitate, este pasionat de călătorii și în timpul liber scrie poezii pentru copii și părinți. Participă cu mare drag la Ora de povești cu povestea sa de suflet, Micul Prinț, poveste care abundă în exprimări metaforice excelente și care scoase din context, pot deveni excelente motouri în viață.

Filiala Marin Preda — 'Micul prinț'

DAVID PETRU-șTEFAN este contabil și tatăl lui Eric, împreună joacă fotbal, ascultă muzică, dar totuși momentul drag amândurora este povestea de seară când citesc sau inventează fel de fel de povești care îi amuză sau îi adoarme.

Filiala Ioan Slavici — 'Motanul încălțat'

IOAN NIȚU este cibernetician, tatăl lui Octavian și este pasionat de poveștile cu tâlc deoarece crede că acestea oferă copiilor învățămintele necesare pentru o educație corectă și un caracter puternic.

Filiala Nicolae Labiș — 'Ciorbă de bolovani'